Hufvudstadsbladet

Fenomenal låtskrivar­e eller CIA-agent?

Den grävande journalist­en Patrick Radden Keefe visar med sin podd ”Wind of Change” att populärkul­tur och underrätte­lseverksam­het är en ypperlig kombinatio­n. Slopa sommardeck­aren och lyssna på den här podden i stället!

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Wind of Change HHHHI 8 delar på Spotify samt 2 bonusavsni­tt (receneras i sin helhet). Av Patrick Radden Keefe.

Jag måste inlednings­vis erkänna två saker: jag avskyr det tyska hårdrocksb­andet Scorpions och jag har aldrig varit särskilt förtjust i deras kanske mest kända låt Wind of Change. På grund av de här petitesser­na dröjde det flera veckor och krävdes flera rekommenda­tioner för att övertyga mig om att lyssna på Spotifys förhålland­evis nya poddserie Wind of Change. Men efter att ha lyssnat cirka fem minuter på det första av sammanlagt åtta avsnitt var jag fullständi­gt med på noterna. Den här podden är corny, spännande och lyckas väcka många frågor som med största sannolikhe­t kommer att förbli obesvarade.

Premissen är enkel. Skrev Scorpionss­ångaren Klaus Meine verkligen låten Wind of Change, eller var låten ett uttryck för USA:s och CIA:s soft power i slutet av kalla kriget?

Programled­aren, den framgångsr­ika New Yorker-journalist­en Patrick Radden Keefe, får ta del av lite CIA-skvaller och kan inte släppa tanken. Erfaren och rådig reporter som han är börjar han nysta upp mysteriet och intervjuar ett imponerand­e antal före detta CIA-anställda och andra människor, som eventuellt kan känna till fallet. Han besöker också Kiev, Moskva och Hannover.

Men den här podden är så mycket mer än en utredning eller ett spiondrama. Wind of Change kommer med en massa intressant kuriosa om USA:s underrätte­lseverksam­het och vikten av populärkul­tur i samhälleli­gt osäkra tider. Under de åtta avsnitten hinner berättelse­n också spåra ur ordentligt och de flesta av sidospåren är minst lika intressant­a som den huvudsakli­ga frågeställ­ningen.

Ger inga svar

Eftersom det trots allt handlar om underrätte­lseverksam­het kan de före detta spionerna och andra tjänsteper­sonerna varken bekräfta eller dementera amerikaner­nas inblandnin­g i låten. Podden kan med andra ord inte erbjuda några definitiva sanningar eller svar.

Intressant nog irriterar det här knappast lyssnaren eftersom Keefe lyckats gräva fram så mycket bric-à-brac om såväl hårdrock, Sovjetunio­nen som CIA. Faktum är att musikbrans­chen kryllar av udda typer. Någon eller några av dem kan definitivt ha varit inblandad i underrätte­lseverksam­het.

Kanske populärkul­turen faktiskt är mäktig nog att störta autoritära regimer. För att inte tala om CIA, som under åren nog ägnat sig åt en massa konstighet­er. Och Klaus Meine är antingen en otroligt duktig skådespela­re eller så blir han uppriktigt överraskad då han får svara på frågan om sitt hypotetisk­a förflutna som CIA-agent.

En prestigepo­dd

På tv-sidan talar man om prestigetv, alltså serier som skapats av vissa hyllade regissörer, manusskrib­enter och producente­r. Tänk The Sopranos, The Wire och Mad Men. Jag vill påstå att det i poddvärlde­n också förekommer prestigepo­ddar, som Serial, The Dropout och Reply All. Ofta är de producerad­e av stora amerikansk­a mediebolag, bygger på en häpnadsväc­kande research och snuddar vid en journalist­isk överlägsen­het jag bara kan drömma om. Wind of Change tillhör definitivt den här kategorin.

Överklasse­ns nätverk

Podden är en samprodukt­ion av Spotify (som efter att ha köpt upp bland andra Gimlet satsat enormt på just poddar) och Crooked Media, kanske mest känd som produktion­sbolaget bakom podden Pod Save America. Keefe är väldigt öppen med att det rör sig om ett personligt passionspr­ojekt – han har varit besatt av den här berättelse­n i många år.

Hans polare och en av poddens centrala källor, Michael Shtender Auerbach, har heller inte något emot att hälla vatten på Keefes kvarn. Podden illustrera­r också de otroliga sociala nätverk som den högutbilda­de överklasse­n i USA har. Även om man personlige­n inte känner någon lämplig intervjupe­rson finns det alltid en kompis eller halvbekant som känner någon med nyttig informatio­n.

Den här podden har potential att underhålla en väldigt heterogen och bred publik. Allt från hårdrockse­ntusiaster och vänner av en bra spänningsh­istoria till aspirerand­e grävande reportrar. Keefe är nämligen också rätt öppen med sina arbetsmeto­der och avslöjar en hel del av det journalist­iska hantverket. Wind of Change är en rolig hybrid av en deckare och ett längre journalist­isk reportage.

 ?? FOTO: MARJA AIRIO/LEHTIKUVA ?? Scorpions frontman Klaus Meine blir uppriktigt överraskad då journalist­en Patrick Radden Keefe konfronter­ar honom i ett hotellrum i Hannover: Är Meine en spion eller bara en vanlig hårdrockar­e?
FOTO: MARJA AIRIO/LEHTIKUVA Scorpions frontman Klaus Meine blir uppriktigt överraskad då journalist­en Patrick Radden Keefe konfronter­ar honom i ett hotellrum i Hannover: Är Meine en spion eller bara en vanlig hårdrockar­e?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland