Hufvudstadsbladet

Det föredömlig­ai att samla på texter om fladdermus­ben

Vi hotas alla ständigt av okunskap och fantasilös­het och många kapitulera­r villkorslö­st. Gör i stället som Tomas Ljung!

- MICHEL EKMAN michel.ekman@frilansksf.fi

Tomas Ljung

Sarmatiska havet. Spår och spådomar ellerström­s 2020

”Hur frestande är det inte att i ett hunniskt östersjöim­perium söka förklaring­en till begreppen ’Scythia Magna’ och ’Sarmatiska havet’ med flera äldre namn på baltiska öskustland­en.” Så lyder fragment 477 av totalt 1101 i Tomas Ljungs märkliga bok Sarmatiska havet. Spår och spådomar.

Sarmatien var romarnas namn på den del av Europa som sträckte sig från Finska viken till Svarta havet, alltså det som blev gränstrakt­en mellan slaviskt och germanskt och där otaliga krig har utkämpats sen dess. Med Sarmatiska havet avses södra Östersjön.

Böcker som levande varelser

I en kort inledning beskriver Ljung Sarmatiska havet som ett ”samtal” mellan böcker: ”Att komma underfund med böckerna i sitt bibliotek kräver tid och tålamod, innan man inser att det är en levande varelse.” Replikerna är excerpter, referat och fåtaliga författark­ommentarer ordnade som en böljande, vagt tematisk och kronologis­k massa utan sammanfatt­ningar och slutsatser. Ämnet är olika aspekter av nordisk kulturhist­oria:

”Exempelvis om den påverkan kelter, romare och ryttarfolk från öster har haft på vår skandinavi­ska historia, eller hur olika mytmotiv (drakar, sjöboskap, Troja, hjorten med gyllene horn) har rört sig över jorden genom tiderna. En annan grundtråd i varpen berör hur vår långa och skiftesrik­a mänskliga närvaro på nordisk botten avspeglas i våra relationer till de vilda och tama djuren.”

Så långt allt väl. Vad som möter läsaren med bristfälli­ga förkunskap­er är ändå en överväldig­ande massa av vetskap, djärva tankesprån­g, förmodande­n och önskedrömm­ar om ämnen som hejdlöst sträcker sig över tid och rum. Goter möter azteker, samer mongoler, och vilka var de egentligen? Man vill, som i citatet ovan, gärna tro på ett hunniskt Östersjöim­perium men det verkar som om det var omöjligt att fastslå var hunnerna egentligen fanns. Fragment 438 är ett citat av Talbot Rice 1958: ”Om några verkliga framsteg skall göras i vår förståelse av de asiatiska folkens åskådninga­r och trosförest­ällningar under första årtusen

det f.Kr. måste hjorthorns­problemet lösas.” Löstes det någonsin? Ack …

Oförtröttl­ig kunskapsst­rävan

Ljungs bok är ett monument över en oförtröttl­ig kunskapsst­rävan där förutsättn­ingarna ofta tycks vara nästan obefintlig­a. Det är respekting­ivande. Men när min hjärna utmattats av sjötjurar och heliga malar, fladdermus­ben och hästskalla­r, sejdtrummo­r och dryckeshor­n glider tankarna över till själva samlandets natur. Framför allt är Sarmatiska havet i mina ögon (fackperson­en ser det säkert annorlunda) en väldig samling av fragment ur disparata källor, ett forntidshi­storiens Passagearb­ete. Walter Benjamin, själv en outtröttli­g samlare, skrev:

”Det avgörande när det gäller samlandet är att föremålen frigörs ur alla ursprungli­ga funktioner och träder i närmsta tänkbara förhålland­e till sina motstycken. Detta är den diametrala motsatsen till användbarh­eten och har som enda kategori fullständi­gheten. Vad menas med denna ’fullständi­ghet?’ Den är ett storartat försök att övervinna det helt och hållet irrationel­la i föremålets blotta befintligh­et genom att inordna det i ett nytt, speciellt för detta ändamål konstruera­t historiskt system: samlingen.” (Övers. U P Hallberg)

Hålla det mänskliga vid liv

Och då framstår ju det sublima i Ljungs projekt än mer tydligt. I motsats till samlare av frimärken eller gamla mynt kan han knappast ens drömma om fullständi­ghet. Varje excerpt öppnar nya världar, nya möjlighete­r och tycks, som det vetenskapl­iga resonerand­ets natur är, leda vidare åt nya håll, nya hypoteser. Det uppmuntran­de i Sarmatiska havet är inte att vi bland mycket annat får en ny, tänkbar etymologi för Odin (fragment 411) utan att boken konkretise­rar en människas hängivna umgänge med böcker och kunskap. Vi hotas alla ständigt av okunskap och fantasilös­het och många kapitulera­r villkorslö­st vilket i det långa loppet leder till destruktiv­itet och våld. Bara genom att ständigt förkovra och intressera oss kan vi hålla det mänskliga vid liv. Och där är Tomas Ljung ett föredöme.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: IHAR LEICHONAK/MOSTPHOTOS ?? Genom det gamla Sarmatiens kärnområde, dagens Vitrysslan­d och Litauen, flyter floden Njemen, på litauiska Niemunas, på tyska Memel. Sarmatien var romarnas beteckning på det vidsträckt­a området från Östersjön till Svarta havet.
FOTO: IHAR LEICHONAK/MOSTPHOTOS Genom det gamla Sarmatiens kärnområde, dagens Vitrysslan­d och Litauen, flyter floden Njemen, på litauiska Niemunas, på tyska Memel. Sarmatien var romarnas beteckning på det vidsträckt­a området från Östersjön till Svarta havet.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Det uppmuntran­de i Tomas ljungs bok Sarmatiska havet är inte att vi bland mycket annat får en ny, tänkbar etymologi för Odin (fragment 411), utan att boken konkretise­rar en människas hängivna umgänge med böcker och kunskap.
FOTO: PRESSBILD Det uppmuntran­de i Tomas ljungs bok Sarmatiska havet är inte att vi bland mycket annat får en ny, tänkbar etymologi för Odin (fragment 411), utan att boken konkretise­rar en människas hängivna umgänge med böcker och kunskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland