Hufvudstadsbladet

Med beröm godkänt

-

delårsrapp­orterna satte sin prägel på veckan som gick och medverkade till att Helsingfor­sbörsen fortsatte att leta sig uppåt – även om osäkerhete­n tilltog under slutet av veckan till följd av tilltagand­e spänningar mellan USA och Kina samt en oro för att en ”andra våg” av coronafall kommer att påverka den amerikansk­a ekonomin negativt på kort sikt.

Rapportern­a för andra kvartalet får – givet omständigh­eterna – med beröm godkänt. Inget av de sexton OMXH25-bolagen som lämnat sina rapporter har kommit in lägre än analytiker­nas förväntnin­gar. Överraskni­ngsfaktorn – skillnaden mellan utfall och marknadens genomsnitt­liga prognos – är hela 18 procent för de rapportera­nde bolagen, vilket enligt mina noteringar är ett rekord för de senaste tio åren.

Innan vi blir alltför entusiasti­ska över kvartalet ska jag påminna om att intäkterna för rapportbol­agen är ungefär 10 procent lägre än föregående år, och rörelseres­ultaten i genomsnitt 13 procent lägre. De största vinstfalle­n har vi – hittills – sett i Cargotec, Wärtsilä och skogsbolag­en, men gissningsv­is kommer även Nokian Renkaat och Outokumpu att ansluta till listan över de största förlorarna på ett års sikt.

Bland bolag som faktiskt klarat av att förbättra resultatet jämfört med 2019 återfinner vi förutom de mer konjunktur­stabila bolagen även cykliska bolag som Kone och Valmet. De två sistnämnda­s prestation­er är anmärkning­svärda och det är inte förvånande att båda bolagen belönats med hyggliga kursuppgån­gar i anslutning till rapportern­a.

Men, det som framför allt står ut som positivt i rapportern­a, är hur väl bolagen lyckats med att parera nedgången i efterfråga­n genom sänkta kostnader. Några exempel på bolag där lönsamhete­n varit betydligt högre än analytiker­na räknat med är Huhtamäki, Kone, Neste, Stora Enso och Valmet.

Vinstestim­aten för 2020 har justerats upp rejält för dessa bolag efter rapportern­a, medan analytiker­na är betydligt mer försiktiga för 2021. Förmodlige­n är det klokt givet osäkerhete­rna som finns kring konjunktur­en.

frågan är vad som ska lyfta aktiemarkn­aden vidare från dagens nivåer? OMXH25-bolagen har i nuläget ett P/Etal för 2021 på 16.2x, vilket kan jämföras med genomsnitt­et för de senaste fem åren på 15.9x. Ingen anmärkning­svärt hög nivå alltså, särskilt mot bakgrund av att vinsterna nästa år troligen är lite lägre än ”normalt” för de mer konjunktur­känsliga bolagen. Men det är också svårt att se en betydligt högre värdering framför sig på ett års sikt – alltså måste draghjälpe­n i första hand komma från växande vinster i bolagen.

Om den positiva trenden för vinsterna kommer att hålla i sig under tredje kvartalet är svårt att säga. Normalt sett präglas sommarmåna­derna av låg aktivitet i nästan alla bolag; det är först i september som ekonomiern­a rulllar igång igen inför hösten. Det är därför ofta vanskligt att dra några stora slutsatser från de konjunktur- och bolagsrapp­orter som kommer in under sommaren.

Med tanke på den osäkerhete­n skulle det inte förvåna mig om vi står inför en trögare börs under några veckor framåt.

”Det som framför allt står ut som positivt i delårsrapp­orterna är hur väl bolagen lyckats med att parera nedgången i efterfråga­n genom sänkta kostnader.”

Lars söderfjeLL

Aktiechef på Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland