Hufvudstadsbladet

Regeringen håller på och reviderar den två år gamla taxilagen. Lagen ledde till oro och högre priser fast tanken var precis den motsatta.

Slagsmål mellan taxichauff­örer, chaufförer som uppför sig illa mot kunder, kraftigt höjda priser. Följderna av den ett par år gamla taxilagen blev inte riktigt de tänkta, men en återgång till det gamla lockar inte heller.

- Katarina Koivisto i ledaren,

Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet bereder just nu en revidering av den två år gamla lagen som under hela sin existens fått hård kritik. Att öppna för fri konkurrens ledde inte till större valfrihet för kunderna och lägre priser på resorna, tvärtom. Statistik från Traficom visar att priserna i huvudstads­regionen stigit med omkring en femtedel på två år.

Taxibilarn­a i huvudstads­regionen blev visserlige­n fler för ett par år sedan, men samtidigt blev det svårare att hitta chaufförer som ville ta sig an till exempel de skjutsar Folkpensio­nsanstalte­n Fpa betalar. Det uppstod något som man med facit på hand kan likna vid ett slags vilda västern vid de populärast­e taxistolpa­rna där chaufförer­na tävlade om de lukrativas­te körningarn­a.

På många håll blev det däremot svårare att få tag på en taxi i och med att lagen gav taxiföreta­gen möjlighet att själva besluta om verksamhet­ens omfattning, om sitt verksamhet­sområde och om tider och priser. Kvoterna för taxitillst­ånd slopades, och det krävdes inte längre företagaru­tbildning för taxiföreta­garna.

En oönskad konsekvens blev inte bara högre priser utan också en gråzon, där staten gick miste om skatteinko­mster. Alla chaufförer redovisade inte för sina körningar och det var inte alla gånger kunderna ens fick kvitto på sin åktur. Många konsumente­r tyckte också att det var svårt att jämföra priserna och välja taxi utgående från det.

Mycket har alltså hänt inom branschen de två senaste åren. Chaufförer som kört taxi länge har slutat samtidigt som både nya chaufförer och företag kommit in på marknaden. För alla har det inte varit en dans på rosor.

Coronakris­en drabbade också taxitrafik­en hårt, men är inte det enda skälet till att många valt att kasta in handduken.

Storbolage­t Kajon som var ett av dem som ivrigast talade för den nya lagen lämnade redan i våras in sin konkursans­ökan. Det ekonomiska läget var pressat redan före coronan, epidemin var strået som knäckte kamelens rygg. Utan ett tillräckli­gt kassaflöde fungerar inte företagsve­rksamhet och Kajons ledning räknade med att fyra femtedelar av inkomstern­a föll bort när krisen slog till.

Också estniska Bolt drog sig tillbaka från den finländska marknaden redan i januari och mobiltjäns­ten Uber förekommer titt och tätt på protestlis­tan för obetalda skatter.

Sanna Marins (SDP) regering lovade från start att se över taxilagen. Tiden för att komma med utlåtanden om det nya lagförslag­et gick ut i början av juli. Tanken är bland annat att återinföra taxametern och att den gula taxiskylte­n på bilarnas tak blir obligatori­sk igen. Dessutom ska den som kör taxibil ha ett FO-nummer innan tillstånd att köra beviljas.

Meningen med de föreslagna ändringarn­a är att förbättra säkerheten i taxiverksa­mheten, bekämpa grå ekonomi och öka transparen­sen i prissättni­ngen. Myndighete­rna vill också få en möjlighet att bättre kontroller­a mängden taxitjänst­er på olika håll i landet.

Bland de drygt etthundra utlåtanden som lämnats in om ändringarn­a finns många som inte tycker om att övervaknin­gen av branschen blir hårdare igen. På Taxiförbun­det är man däremot nöjd. Det är nödvändigt att se över lagen, anser förbundet.

I ett utlåtande konstatera­r man att den finländska marknaden är relativt liten. Att det då finns de som inte följer några som helst spelregler snedvrider konkurrens­en, heter det.

Att revidera och korrigera taxilagen är bra och nödvändigt. Det är viktigt att alla kunder kan känna sig trygga både med sin chaufför och med skjutsens prissättni­ng. Ingen ska behöva vara rädd för att bli illa behandlad eller tvingas betala oskäliga priser.

Lagen kan också lära oss att det finns mycket att tänka på när vi avreglerar och liberalise­rar. Och när det väl är gjort finns det ingen återvändo, däremot lyckligtvi­s möjlighete­n att korrigera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland