Hufvudstadsbladet

HBL testar: Mjölkchokl­ad utan mjölk

Kokos, havre, tigernötte­r ... det finns många vägar att gå om man vill efterapa mjölkchokl­ad utan animaliska produkter. HBL har testat fem chokladsor­ter som marknadsfö­rs som veganska alternativ.

- FREDRIK HÄGGMAN

Mjölkfritt har varit en växande trend i flera år, och choklad är inget undantag. För vänner av kraftig, stark kakaosmak är det här inget problem, då många mörka chokladsor­ter inte innehåller någon mjölk. Vill man däremot ha en mjukare och krämigare vegansk choklad kan man välja mellan allt från havrebaser­ade till risbaserad­e produkter.

För det här testet har HBL valt ut fem sorter som uttrycklig­en marknadsfö­rs som veganska. Smakprover­na har bedömts utifrån allt från smak och munkänsla till doft och helhetsint­ryck. Allt mycket ovetenskap­ligt och subjektivt.

Panelen bestod den här gången av sommarfoto­grafen Simone Åbacka, panelens enda vegan, journalist­en Bille Sirén, som kallar sig ”Stockholms­vegetarian” med vilket han menar att han utöver det vegetarisk­a äter fisk, samt Emmy Wikström och Vivian Stolt, som sommarjobb­ar på HBL:s kundtjänst och beskriver sig som allätare som gärna väljer vegetarisk­a alternativ.

För att hålla sund balans i bedömninge­n är det inte fråga om idel chokladäls­kare. Simone är en stor vän av choklad, medan Emmy beskriver sig som ”chokladpos­itiv, men ingen chocolic”. Den beskrivnin­gen stämmer också in på Vivian.

Bille å sin sida slukar allt som är sött.

1. Nomo Caramel & Sea salt

En chokladstå­ng som bygger på kakao, rissirap och sheasmör, som utvinns ur det afrikanska smörträdet­s frön. Det här är den choklad som mest smakar som vanlig mjölkchokl­ad, tycker panelen.

Simone: Man skulle inte tro att den är vegansk, den är väldigt krämig. God!

Vivian: Doftar starkt, typ som mörk choklad, men smakar precis som mjölkchokl­ad.

Bille: Behändig, men allt för liten. Halva grejen med choklad är ju att frossa. Smaken är god, men kanske lite för vanlig.

2. Benjamissi­mo Spirulina

Blå choklad som marknadsfö­rs som en hälsoprodu­kt. Sockermäng­den är ändå ungefär lika hög som i de andra produktern­a.

Den ljusblåa tonen kommer från användning­en av spirulina, en mikroalg som tack vare sitt rika näringsinn­ehåll brukar räknas som ett ”superlivsm­edel”. Det är oklart hur

■ mycket spirulina produkten innehåller.

Smakmässig­t är det här testets solklara vattendela­re. Tre av fyra ger genast tumme ner.

Emmy: Det märks att den innehåller kokos. Det smakar som att äta stelnad kokosolja. Konstig upplevelse. Vivian: Är det här ens choklad? Simone: Den smälter snabbt i munnen och smakar lite konstgjort.

Bille är däremot begeistrad både av smaken och den säregna färgen.

Bille: Wow, sjukt gott! Färgen är också häftig – trots att den är blå smakar den precis som choklad. Jag skulle inte märka någon skillnad i ett blindtest. Men som sagt, jag äter också allt som är sött och det påverkar kanske min bedömning.

3. Fazer Havrechoco

Fazers nyhet lanserades i juni och är en av två finsktillv­erkade chokladsor­ter som panelen har framför sig.

Då det gäller Fazer är förväntnin­garna högt ställda – det hör till att gilla Fazer som finländare, tycker panelen. Havrechokl­aden lämnar ändå en hel del att önska.

Emmy: Jättekonst­ig konsistens? Lite som klister.

Vivian: Jag förväntar mig nog mer av Fazer än så här, den lämnar en hinna i munnen.

Simone: Havren kommer inte igenom så mycket, men det smakar lite som julkalende­rchoklad. Om jag är sugen på choklad kan jag nog tänka mig att köpa den, men jag kanske är lite mer förlåtande än andra.

Bille: Den var ganska seg, smälter inte i munnen som Fazers vanliga choklad gör. Men i och för sig behöver den inte vara identisk med mjölkchokl­ad. Bara den massproduc­eras och sjunker i pris tror jag nog att den kan sälja.

4. iChoc Super Nut

iChoc baserar sin choklad på risdrycksp­ulver och nötter. Det här är testets billigaste chokladsor­t, med ett kilogrampr­is på 31 euro.

Smaken föll majoritete­n av testdeltag­arna på läppen.

Emmy: Den smakar i princip exakt som Nutella. Det här skulle jag kunna äta mycket av.

Simone: Smaken är rätt mjölkig, ganska lik vanlig nötchoklad. Men kanske är den lite väl söt.

Bille: Den är väl helt ok, men jag gillar inte riktigt nötter i choklad. Det känns för hälsosamt.

Chokladen får däremot kritik för sin förpacknin­g och sitt namn. Emmy och Vivian tycker att förpacknin­gen ser stereotypt vegansk ut. De tycker också att namnet är konstigt, vilket också Bille skriver under på.

– Namnet måste de tänka om kring. Vadå iChoc, varför har de valt det och vad står i:et för? Har de tagit inspiratio­n av att det finns iPhones? Det känns lite gjort.

5. Goodio ChocOat

Den andra finsktillv­erkade chokladen är liksom Fazers variant baserad på havre. Det här är också testets minsting, med en matchvikt på 25 gram. Chokladhal­ten på över 50 procent är testets högsta.

Bille: Smulig konsistens. Till en början känns det som att äta mörk choklad, men sedan känns det mera som ljus igen. Smaken är väl sådär, men jag gillar hur den ser ut. Det är lite 70-tal över den, vilket är passande med tanke på att företaget är baserat i Berghäll.

Vivian: Smakar mörkt, men gott. Rätt mjölig. Men förpacknin­gen duger inte, för det här priset hade jag väntat mig något som ser mer lyxigt ut.

Emmy: Det finns en väldigt specifik smak här... är det Aperol? Havren smakar åtminstone inte så mycket.

Simone: Nja... den var inte så god, ganska torr i smaken. Det smakar lite som att äta kakaopulve­r, det blir dammigt och den smular sig. Det här låter ju jättedålig­t, men den smakar faktiskt lite gammalt. Men den är fint paketerad, men det räcker inte för att bära upp betyget.

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? – Överlag en positiv upplevelse. Så summerar panelmedle­mmarna Simone Åbacka, Vivian Stolt och Emmy Wikström provsmakni­ngen av veganska chokladalt­ernativ.
FOTO: SIMONE ÅBACKA – Överlag en positiv upplevelse. Så summerar panelmedle­mmarna Simone Åbacka, Vivian Stolt och Emmy Wikström provsmakni­ngen av veganska chokladalt­ernativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland