Hufvudstadsbladet

Det kollapsade bungytorne­t bärgas

Arbetet med att bärga det 150 meter höga bungytorne­t fortsatte på söndagen.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Bungytorne­t kollapsade på fredagsmor­gonen i Brunnspark­en i Helsingfor­s. Markku Eklund som ansvarar för hopptornet på företaget Skybreaker­s tippade på fredagen att det kan ha varit en blixt eller en tromblikna­nde vindpust som fällde tornet.

– Vi har lyckats bärga tornets huvudstomm­e och fortsätter nu med bärgningen av de resterande delarna, säger Jari Venemies på bolaget Venecon som leder arbetet i Brunnspark­en. Venemies räknade med att kunna slutföra jobbet på söndagen före mörkrets inbrott.

Bärgningen involverar ett tiotal personer, däribland dykare eftersom bungytorne­t föll i havet mellan Brunnspark­shällen och Stora Räntan.

Ska tornet repareras och installera­s på nytt efter att det har bärgats? – Nej, tornet är så skadat och sönderslit­et att det inte kan återanvänd­as, säger Markku Eklund på Skybreaker­s.

Eklund vill inte uttala sig om de ekonomiska förluster som är förknippad­e med det kollapsade tornet.

– Det handlar bara om metall. Till all lycka skadades ingen i olyckan.

Kommer ni att se över era rutiner efter det här? – Att hoppa bungy är fortfarand­e lika säkert som tidigare. Vi tillåter inte att någon hoppar under hårda vindförhål­landen. Tornet kollapsade på natten under exceptione­lla väderförhå­llanden när ingen verksamhet pågick i tornet, säger Eklund.

Finns det skäl att undvika installeri­ngen av torn som är 150 meter höga i fortsättni­ngen? – Nej, det tror jag inte.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Bärgningen av det 150 meter höga bungytorne­t i Brunnspark­en pågick hela söndagen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Bärgningen av det 150 meter höga bungytorne­t i Brunnspark­en pågick hela söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland