Hufvudstadsbladet

Skärpt övervaknin­g av rattfyller­i

Särskilt orter med sommarstug­or övervakas noggrant.

- SPT

Polisen meddelar att de skärper övervaknin­gen av rattfyller­i från 27 juli till 2 augusti i synnerhet på orter med sommarstug­or runtom i landet. Förra året greps sammanlagt 115 rattfyller­ister under motsvarand­e övervaknin­gsperiod.

I fjol inträffade en dryg tredjedel av olyckorna som ledde till dödsfall under juni, juli och augusti. En typisk personskad­eolycka under sommarsäso­ngen är enligt polisen att en bil i hög hastighet kör av vägen utanför ett tätortsomr­åde.

– Under sommaren ökar antalet fall av grova äventyrand­en av trafiksäke­rheten liksom rattfyller­i och fortkörnin­g. I fjol inträffade största delen av de alkoholrel­aterade olyckorna i juli–augusti under småtimmarn­a på lördag och söndag. Nätterna på veckoslute­n var högrisktid för olyckor, säger polisinspe­ktör Kari Onninen från Polisstyre­lsen i ett pressmedde­lande.

Mellan januari och juni i år har polisen fått kännedom om sammanlagt 10 265 rattfyller­ibrott. Det är en ökning på 11 procent jämfört med i fjol. Särskilt ökade antalet rattfyller­ibrott där droger varit inblandade. Antalet brott av denna typ ökade med 1 270 fall jämfört med i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland