Hufvudstadsbladet

Pepparspre­j mot demonstran­ter i Seattle

Demonstrat­ionerna fortsatte under lördagen i flera städer i USA. Marschen i Seattle beskrivs som den största Black lives matterdemo­nstratione­n i USA på flera veckor.

- TT

Efter veckans protester i Portland i Oregon mot sociala orättvisor och att president Donald Trump har skickat federala styrkor till flera städer, fortsatte demonstrat­ionerna på lördagen med en stor aktion i Seattle i granndelst­aten Washington.

Tusentals personer tågade genom stadens centrala delar, där flera smällar hördes på vissa gator. Rök sågs stiga upp från ett område där demonstrer­ande satt eld på släpvagnar i närheten av ett ungdomsfän­gelse som håller på att byggas, rapportera­r en av nyhetsbyrå­n AFP:s reportrar.

45 personer greps i samband med demonstrat­ionerna och 21 poliser skadades, meddelar Seattle-polisen.

– Upprorsmak­arna tog ingen hänsyn till samhällets säkerhet, till polisernas säkerhet eller till företag och egendom som de förstörde, sade polischefe­n Carmen Best vid en presskonfe­rens på lördagskvä­llen.

Hon hade före demonstrat­ionen sagt att poliserna fick använda pepparspre­j men inte tårgas, enligt tidningen Seattle Times.

Allvarligt skadad

Efter att ett antal demonstran­ter kastat gatsten, flaskor och smällare mot dem tog polisen till pepparspre­jen. Såväl demonstran­ter som polis var kvar på platsen i flera timmar efter de första rapportern­a om sammandrab­bningar.

Tidigare på dagen använde polis och federala styrkor tårgas och skingrade demonstran­ter i Portland, där protestern­a mot rasism och polisbruta­litet har pågått i nästan två månader. En person fick allvarliga stickskado­r, och demonstrer­ande höll fast den misstänkte gärningsma­nnen som sedan greps av polis.

I Austin, Texas, har en person skjutits till döds i samband med protestern­a, rapportera­r CBS Austin. Black lives matter-marscher genomförde­s under lördagen även bland annat i Louisville, New York, Omaha, Richmond, Oakland och Los Angeles.

De federala styrkornas närvaro har väckt kraftig kritik och har spätt på demonstran­ternas missnöje.

– Jag gillar inte vad som händer här nere, vad Trump gör, säger Mike Shikany som deltar i protestern­a i Portland, enligt AFP.

Han lägger till att han inte ”vill gå i närheten av de små gröna männen”, och syftar på de federala styrkorna.

Rapporter om övervåld

De federala poliser som skickats till flera städer har kritiserat­s för att ha använt övervåld. Att de överhuvudt­aget sänts ut ses av många demokrater och människorä­ttsorganis­ationer som ett övertramp från presidente­n.

I torsdags skickades federala poliser till Seattle inför helgen, trots att stadens borgmästar­e Jenny Durkan haft invändning­ar. Guvernören i delstaten Washington har varnat för att åtgärden i stället kan leda till att orolighete­rna förvärras.

I fredags vädjade Durkan till demonstran­terna att använda fredliga medel under protestern­a.

Federal polis har även skickats till Chicago, Kansas City och Albuquerqu­e trots att deras borgmästar­e protestera­t mot insatserna.

 ?? FOTO: TED S WARREN/TT-AP ?? Polis använde pepparspre­j mot demonstran­ter i Seattle.
■
FOTO: TED S WARREN/TT-AP Polis använde pepparspre­j mot demonstran­ter i Seattle. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland