Hufvudstadsbladet

Ljud från bandade hejarramso­r och tv-spel ska skapa stämning i NHL

Med hjälp av bland annat tv-spelsljud och inspelade hejarramso­r ska man återskapa känslan av publik på plats då NHL kör i gång. Det framkommer när ligan presentera­r förutsättn­ingarna för omstarten i Edmonton och Toronto.

- HBL-TT / EMMA GYLLESTAD

Om en vecka är det dags för nedsläpp då den nordamerik­anska ishockeyli­gan NHL åter drar i gång sitt spel efter nära fem månaders coronauppe­håll.

– Det kommer tidvis att vara utmanande, men jag försäkrar er om att vi, tillsamman­s med spelarfack­et som vi samarbetar med vid varje steg på vägen, försöker att göra allt som är möjligt för att det här ska bli en upplevelse som man aldrig glömmer – på ett bra sätt, säger NHL-kommission­ären Gary Bettman, enligt nhl.com.

24 lag gör upp om Stanley Cuptiteln. Den västra konferense­ns lag spelar i Edmonton och lagen från den östra spelar i Toronto. Semifinale­r och final ska sedan avgöras i Edmonton. Alla matcher spelas utan publik.

Planen är att den första Stanley Cup-finalen preliminär­t ska spelas den 22 september och att finalspele­t ska vara klart senast den 4 oktober.

Tv-spelsljud

Med hjälp av tekniska lösningar ska man försöka ersätta känslan av publik på plats. Bland annat samarbetar NHL med tv-spelsföret­aget EA Sports för att använda deras bakgrundsl­jud och lagens fans har fått spela in hejarramso­r. Dessutom ska man använda fler kameror än vanligt för att ge tvpubliken en annorlunda upplevelse.

– I stället för att använda åskådare i kartong eller nallebjörn­ar på läktarna har vi bestämt att vi ska göra något som verkligen riktar sig till fansen där hemma, som njuter av tv-upplevelse­n, säger Steve Mayer, innehållsa­nsvarig för ligan.

200 vakter

Spelarna kommer att bo på tre olika hotell i Edmonton och två i Toronto. Hotellen med kringligga­nde områden är helt inhägnade och på gångavstån­d från arenorna där matcherna spelas. Över 200 vakter garanterar att spelarna inte kommer i kontakt med några andra än de som får befinna sig inom säkerhetsz­onerna.

– Att se till att skyddszone­n, bubblan, hubben är intakt, är mycket viktigt för att kunna säkerställ­a att allas hälsa och välmående tas omhand. Att lämna bubblan är helt enkelt inte något som vi kan acceptera, säger Bettman.

12 000 handdukar

Alla spelare kommer att testas dagligen och testresult­aten ska vara klara inom ett dygn. Dessutom har man satt upp automatisk­a mätstation­er på flera ställen inom säkerhetsz­onerna där man bland annat kan mäta kroppstemp­eratur.

På eller i anslutning till hotellen finns utrymmen, både inomhus och utomhus, för att spelarna ska kunna fördriva tiden. Exempelvis mötesrum, gym och egna biografer.

Flera träningsri­nkar finns nära säkerhetsz­onerna och ligan berättar att man i varje stad redan har bunkrat upp med över 1 000 flaskor sportdryck, lika många träningspu­ckar och 12 000 duschhandd­ukar.

– Tanken var att allt skulle vara på plats så att lagen väl på plats kan fokusera på det som de är där för. Och det är att vinna ishockeyma­tcher när de tävlar om Stanley Cup-trofén, säger en av NHL-cheferna, Kris King.

 ?? FOTO: JEFF MCINTOSH/THE CANADIAN PRESS VIA AP ?? ■ Calgary tränar inför omstarten nästa vecka. Bild från i torsdags.
FOTO: JEFF MCINTOSH/THE CANADIAN PRESS VIA AP ■ Calgary tränar inför omstarten nästa vecka. Bild från i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland