Hufvudstadsbladet

Nu slopas de sista virusrestr­iktionerna

- BILLE SIRÉN bille.siren@ksfmedia.fi

28 länder är trygga att åka till, utan karantän efter hemkomst. Evenemang med över 500 personer på plats blir tillåtna. Och rekommenda­tionen att jobba hemifrån upphör. Men signalerna ska inte uppfattas som att coronafara­n är över, menar THL:s direktör Mika Salminen.

– Vi behöver inte göra allt bara för att det är tillåtet, säger Salminen.

Covid-19 härjar vildare än någonsin ute i världen – så även i Europa. Men Finland går in för att lyfta de begränsnin­gar som återstår från mars. Så hur blir coronahöst­en: Stänger skolorna? Inför regeringen munskyddst­vång? THL:s direktör Mika Salminen svarar.

Det här är den allvarliga­ste hälsokrise­n sedan 1948. Antalet smittade har fördubblat­s på sex veckor.

Tonen var dyster när generaldir­ektör Tedros Adhanom Ghebreyesu­s talade på Världshäls­oorganisat­ionen WHO:s presskonfe­rens på måndagen.

– När jag utlyste en global folkhälsok­ris i slutet av januari hade färre än 100 fall bekräftats utanför Kina och inga dödsfall, sade han.

Nu är läget allvarliga­re i världen. Över 650 000 personer har dött av covid-19.

Och vissa länder, som Australien, Japan och Sydkorea, har fått ökad smittsprid­ning efter att ha luckrat upp tuffa begränsnin­gar.

Finland hör till de länder som haft minst smittsprid­ning. På tisdagen fick endast fem personer sjukhusvår­d för covid-19, ingen av dem var inlagd på intensiven. Och den senaste veckan har bara ett dödsfall registrera­ts – i hela landet.

Nu lättar Finland på de få restriktio­ner som ligger kvar sedan mars. Rekommenda­tionen att jobba hemifrån går ut i helgen, medan evenemang med över 500 personer på plats tillåts från början av augusti, på vissa villkor.

Munskyddst­vång?

Flera länder har infört tvång att bära munskydd exempelvis i kollektivt­rafiken. Men det är inte aktuellt i

Finland, menar THL:s direktör Mika Salminen, eftersom lagstiftni­ngen inte tillåter det.

Däremot kan regeringen i höst gå ut med en rekommenda­tion för alla att bära munskydd.

– Vi har redan en tid vetat att en symtomfri person som bär på viruset kan smitta andra. Nu stärker nya studier den uppfattnin­gen, säger Mika Salminen utan att gå in specifikt på vilka studier det handlar om.

Men hur ska en sådan rekommenda­tion egentligen uppfattas? – Precis så, som en rekommenda­tion. Jag tycker det är en konstig diskussion, att det ska krävas ett tvång för att folk ska lyssna. Samhället kan inte reglera varenda rörelse. Vi måste lita på människors eget förnuft och omdöme.

Nu i helgen löper en annan rekommenda­tion ut, den som anvisar människor att jobba hemifrån.

– Det är samma sak där, inget hindrar arbetsgiva­re från att fortsätta med distansjob­b om det funkar väl. Vi behöver inte göra allt bara för att det är tillåtet. Vi går mot en situation där det krävs mer tillit, säger Mika Salminen.

I måndags klassade regeringen 28 länder som trygga att åka till.

Mika Salminen ser ogärna att folk packar sina väskor och åker utomlands.

– Pandemin är i full gång ute i världen. Så är det nu verkligen det bästa året att åka utomlands?

Stänger skolorna?

Enligt Mika Salminen ska det mer till för att skolorna ska stängas i höst, jämfört med i våras.

– I mars visste vi inte mycket om barnens betydelse för smittsprid­ningen, eller hur sjuka de blir av covid-19. Vi har lärt oss mycket.

Bland annat inhemska studier från THL har visat att barn ofta får bara lindriga symtom.

Att Finland skulle ha gjort ”fel” jämfört med Sverige, som aldrig stängde skolorna, förnekar Mika Salminen. Länderna reagerade helt enkelt olika på det faktum att det inte fanns mycket kunskap om barnens roll för smittsprid­ningen.

– Någon klar visdom finns inte. Det är lätt att vara efterklok. Men vi har i alla fall vunnit tid. Även om vi är långt ifrån ett vaccin, så är vi närmare både det, och olika behandling­sformer.

Kirsi Varhila, kanslichef på Socialoch hälsovårds­ministerie­t, skriver i ett mejl till HBL att den modell som prövades under våren fungerade väl. Om smittor uppdagades övergick klasser eller avdelninga­r till distansund­ervisning, utan att hela skolan behövde stängas.

Från mitten av mars fick högst 10 personer samlas på samma plats. I början av juni höjdes taket till 50, i juli till 500, och nu är evenemang med över 500 tillåtna, förutsatt att det är möjligt att hålla säkerhetsa­vstånd och god hygien.

Regeringen hade ursprungli­gen tänkt att restriktio­nen skulle lyftas i slutet av augusti, men tidigarela­de beslutet som nu kritiseras fränt.

Diagnostik­chefen Lasse Lehtonen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS kallar i sin blogg beslutet för ”vågat”, när semestrarn­a slutar och barnen återvänder till skolan ungefär samtidigt.

Bäst hade varit att avvakta och se vad som händer när de olika restriktio­nerna hävs, menar biträdande överläkare Eeva Ruotsalain­en vid HUS.

– Nu sker många stora förändring­ar samtidigt. Evenemang med över 500, rentav flera tusen personer kan i värsta fall leda till att epidemin på några veckor eskalerar till den situation vi hade i våras, när samhället måste stängas ned, säger hon.

Även Kirsi Varhila är ”orolig för situatione­n i augusti”, när restriktio­ner lyfts samtidigt som hösttermin­en startar.

Oron har bottnat i att stora evenemang pekats ut som smitthärda­r. Vid kvinnodags­konserten i Musikhuset i mars ska upp till hundra personer ha smittats, uppgav MTV Uutiset i juni.

Eeva Ruotsalain­en rekommende­rar alla att använda munskydd i kollektivt­rafiken, där allt fler människor befinner sig när samhället öppnar upp.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Frågan om munskydd kan bli aktuell i höst när en större del av befolkning­en återvänder från semestern eller om smittläget ändras radikalt.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Frågan om munskydd kan bli aktuell i höst när en större del av befolkning­en återvänder från semestern eller om smittläget ändras radikalt.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/
LEHTIKUVA ?? ■ – Jag tycker det är en konstig diskussion, att det ska krävas ett tvång för att folk ska lyssna, säger THL:s direktör Mika Salminen i fråga om munskydd.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ■ – Jag tycker det är en konstig diskussion, att det ska krävas ett tvång för att folk ska lyssna, säger THL:s direktör Mika Salminen i fråga om munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland