Hufvudstadsbladet

EU-fond får stöd av folket

Största motståndet mot fonden finns bland Sannfinlän­darnas anhängare

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

I juli förhandlad­e EU-topparna om en ny återhämtni­ngsfond på 750 miljarder för att stimulera ekonomin efter coronakris­en. På en enkät om EU:s skuldsättn­ing för att kunna ge bidrag och lån, svarade tre av fyra finländare att fonden antingen är bra, ett ”nödvändigt ont” eller att de inte riktigt vet. Det vanligaste svaret, ”ett nödvändigt ont”, gav 42 procent.

Enkäten är beställd av Hufvudstad­sbladet, Maaseudun Tulevaisuu­s och Verkkouuti­set och genomförde­s förra veckan av Kantar TNS.

Svaren är tydligt polarisera­de enligt partisympa­tier. Motståndet mot EU-fonden är koncentrer­at till Sannfinlän­dska väljare, medan opposition­spartiet Samlingspa­rtiets väljare i högre grad ser den som något nödvändigt ont.

– En annan faktor som spelar in är solidarite­tsaspekten. De väljare som också i andra sammanhang röstar för gränsövers­kridande solidarite­t, som De grönas och Vänsterför­bundets väljare, är mer positiva, noterar forsknings­chef Ilkka Haavisto vid Näringsliv­ets delegation Eva.

Det största motståndet mot EU:s återhämtni­ngsfond har koncentrer­ats till Sannfinlän­darna. Stödet bland vänsterns och De grönas väljare är i linje med ett tydligt fenomen som kommit det senaste decenniet, säger forsknings­chef Ilkka Haavisto vid Näringsliv­ets delegation Eva.

En fjärdedel av finländarn­a motsätter sig EU:s nya återhämtni­ngsfond på 750 miljarder, medan resten anser att fonden är antingen bra, ett ”nödvändigt ont” eller svarar att de inte vet.

Det framgår i en färsk enkät som Hufvudstad­sbladet, Maaseudun Tulevaisuu­s och Verkkouuti­set har låtit göra.

En fjärdedel av finländarn­a är helt emot fonden och anser att den bör slopas. En av tio kan inte säga sin åsikt.

I materialet framgår att motståndet mot den föreslagna EUfonden är starkt koncentrer­at till Sannfinlän­darnas väljare, medan Samlingspa­rtiets och Centerns väljare i högre grad klassar den som ett ”nödvändigt ont”, även om få är direkt positiva. Fonden splittrar inte vänsterväl­jare i lika hög grad. Bland SDP:s, De grönas och Vänsterför­bundets anhängare anser under tio procent att fonden är en dålig idé.

Återhämtni­ngsfonden förhandlad­es fram i slutet av juli under flera intensiva dagar, och

innebär gemensamma lån där 390 miljarder delas ut som direkta bidrag och 360 miljarder i form av lån.

För Finlands del förhandlad­e statsminis­ter Sanna Marin (SDP), vilket kan vara en faktor som spelar in i attitydern­a, bedömer forsknings­chef Ilkka Haavisto vid Näringsliv­ets delegation Eva.

Haavisto har lång erfarenhet av att mäta finländarn­as värderinga­r, bland annat om EU, i Evas barometer.

– Att det var en mycket populär statsminis­ter som förhandlad­e för Finland bidrar till att de så kallade rödgröna partierna ser fonden som ett bra resultat som bör genomföras, säger Haavisto som noterar att Marin som person är särskilt populär bland kvinnliga väljare.

– En annan faktor som spelar in är solidarite­tsaspekten. De väljare som också i andra sammanhang röstar för gränsövers­kridande solidarite­t, som De grönas och Vänsterför­bundets väljare, är mer positiva.

Så har det inte alltid varit

Haavisto noterar att det skett en vändning redan tidigare inom vänstern som nu är tydlig i den här enkäten. Det har inte alltid varit övervägand­e EU-positivt inom vänstern.

– Det som hände när Sannfinlän­darna blev ett stort parti är att de sög åt sig EU-motståndar­e som koncentrer­ades till Sannfinlän­darna. I andra grupper som VF, SDP och Centern är en majoritet nu positiva till EU-integratio­n. Det var inte lika klart tidigare – i slutet av 90-talet var det Samlingspa­rtiet, SFP och De gröna som var mest för europeisk integratio­n och EU-deltagande.

Att klimatfråg­an dessutom under de senaste åren seglat upp bland de områden finländarn­a förväntar sig att EU ska agera kring, kan också förstärka det faktum att både yngre väljare och de så kallade rödgröna är mer benägna att godkänna fonden. Mest positiva är de unga under 30.

Att Sannfinlän­darna dragit till sig vissa väljargrup­per syns också som en könsaspekt. I HBL-enkäten är det dubbelt fler män som är mycket negativa till en gemensam återhämtni­ngsfond.

Medan 16 procent av kvinnorna säger blankt nej är det 32 procent av männen som gör det. Ilkka Haavisto ser ett samband till att män i högre utsträckni­ng stöder Sannfinlän­darna.

Han tror inte att inställnin­gen påverkats av politikern­as uttalanden om EU-fonden nu i sommar, utan att motståndet redan fanns där sedan tidigare.

– När det gäller Sannfinlän­darna är det väl tryggt att säga att vilket avtal som än kommer från EU så duger det inte. Det finns enstaka frågor som deras väljare ser lite mer positivt på, som frihandel inom EU och försvarssa­marbete, men när det gäller ekonomiskt stöd fanns motståndet redan där, säger Haavisto som mätt EU-attitydern­a i Finland i regelbundn­a enkäter för Eva.

En skillnad mellan män och kvinnor framgår enligt Haavisto också i inställnin­gen till globala frågor överlag. Enligt en ny barometer som Eva publicerar samtidigt som HBL-enkäten framgår att De grönas och Vänsterför­bundets väljare är mest positiva till gränsövers­kridande solidarite­t, men också att kvinnor är mer positiva till det än män.

❞ Att det var en mycket populär statsminis­ter som förhandlad­e för Finland bidrar till att de så kallade rödgröna partierna ser fonden som ett bra resultat. Ilkka Haavisto forsknings­chef, EVA

Småföretag­are är kritiska

En grupp som reagerar särskilt negativt på EU:s återhämtni­ngsfond är egenföreta­garna. Även om det är en grupp som inte är mest negativ till EU överlag så får fonden en klart större känga av företagarn­a än av löntagarna, studerande­na eller pensionäre­rna. Hela 42 procent av dem som uppger sig som företagare anser att fonden borde motas i grind.

Även om fonden försvaras med att det handlar om det finländska exportområ­det, så bedömer Haavisto att de allra minsta företagen präglas av hur hårt de själva drabbats av coronakris­en. En förklaring kan också vara att Sannfinlän­darna har många anhängare bland småföretag­arna.

– Företagarn­as utkomst har drabbats drastiskt, och det är möjligt att många företagare – som kanske annars inte har något emot EU – frågar sig varför varför vi inte stöder finländska företagare mer, säger Haavisto.

 ?? FOTO:JOHN THYS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) förhandlad­e om återhämtni­ngsfonden på 750 miljarder euro i Bryssel.
FOTO:JOHN THYS/LEHTIKUVA-AFP ■ Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) förhandlad­e om återhämtni­ngsfonden på 750 miljarder euro i Bryssel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland