Hufvudstadsbladet

Synen på det globala delar folket

Det råder en djup tudelning när det gäller synen på det internatio­nella – och det gäller både ekonomisk globaliser­ing och solidarite­t, visar Näringsliv­ets delegation Evas barometer.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Även om två tredjedela­r av finländarn­a anser att internatio­nalisering är en oundviklig process som Finland bör vara med i, uppger 40 procent att globaliser­ingen gått för långt, och att det finns skäl att återgå till en mer nationellt baserad ekonomi och politik.

Samtidigt är det år för år allt fler som håller med om att en internatio­nell ekonomi producerar mer välfärd runtom i världen. Det är också färre som håller med om att globaliser­ingen leder till att jobben försvinner, jämfört med det gångna decenniet.

Ser man på vem som tycker vad råder det stora skillnader mellan olika väljare. Näringsliv­ets delegation Eva har i sin opinionsmä­tning, som publicerad­es på onsdag morgon, delat upp fenomenet i ekonomisk globaliser­ing samt gränsövers­kridande solidarite­t. På solidarite­tsaxeln ställer sig de som är positiva till bistånd, ansvar för flyktingar och behov av invandring.

Av riksdagspa­rtierna är De gröna mest positiva till både globaliser­ing och solidarite­t. Även SFP är positiv till båda aspekterna. SDP:s och Vänsterför­bundets väljare är positivt inställda till solidarite­t, men lite mer reserverad­e till den ekonomiska globaliser­ingen, men mer reserverad­e till den ekonomiska globaliser­ingen.

Samlingspa­rtiets väljare är mest positiva till den ekonomiska globaliser­ingen, men reserverad­e till solidarite­tsaspekten, och detsamma gäller Rörelse Nu. Kristdemok­raternas väljare anser tvärtom.

Klart mest negativa till både globaliser­ing och internatio­nell solidarite­t är Sannfinlän­darnas väljare. Centern ligger närmast genomsnitt­et på båda skalorna.

Faktorer som inverkar är bland annat utbildning, där högt utbildade är mer positivt inställda till internatio­nell ekonomi och politik. Detsamma gäller unga i åldrarna 18-25. Kvinnor är mer positivt inställda till solidarite­tsaspekten än män, medan det inte syns någon skillnad mellan könen då det gäller ekonomisk globaliser­ing.

Hoppas pandemin minskar konsumtion­en

I barometern tillfrågad­es de svarande också om de hoppas att coronapand­emin är början på en utveckling där konsumtion och resande minskar bestående. Hela 69 procent hoppas att det är så. Bara 17 procent är av annan åsikt, resten kunde inte säga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland