Hufvudstadsbladet

Nejlikor, pioner eller tulpaner vill helsingfor­sarna helst ha

Snittblomm­or är välkända som romantiska gester i klyschiga filmer men de är ju även mera än så. En gåva, ett inrednings­objekt eller ett uppiggande inköp åt den egentliga hjälten i sitt liv – sig själv.

- TEXT: CECILIA AF HÄLLSTRÖM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi FOTO: SIMONE ÅBACKA

Det är inte mycket annat som kan pigga upp ett aningen stökigt kök och grådaskigt väder än en bukett med färggranna nejlikor. Samtidigt kan man njuta av de extra vuxenpoäng­en som rasslar in då man avslutat städningen med att sätta vasen med tulpanerna på fönsterkar­men. HBL gick ut för att ta reda på hur folk förhåller sig till snittblomm­or, hur ofta de köper dem och till vem.

 ??  ?? Shirya Sharma och Bind Lamichone berättar att de alltid har blommor i en vas hemma. Just nu har de en blandad bukett på bordet som Lamichone sitter och jobbar vid.
– Ju färggranna­re desto bättre. Det ger en energi att jobba, säger Lamichone.
Sharma instämmer och säger att hennes solros är hennes favoritblo­mma.
Båda är överens om att buketter är finare än krukväxter.
Shirya Sharma och Bind Lamichone berättar att de alltid har blommor i en vas hemma. Just nu har de en blandad bukett på bordet som Lamichone sitter och jobbar vid. – Ju färggranna­re desto bättre. Det ger en energi att jobba, säger Lamichone. Sharma instämmer och säger att hennes solros är hennes favoritblo­mma. Båda är överens om att buketter är finare än krukväxter.
 ??  ?? Edith Korpekanga­s (t.v) och Fiona Chow köper oftast blommor som gåvor åt någon. Då Chow firade sin födelsedag fick hon en massa buketter i present.
– Jag har hängt blommorna upp och ner så att de torkar. Min mamma lärde mig det när jag var liten. Då blommorna har torkat håller de upp till ett år i vasen, säger Chow.
Korpekanga­s funderar på när hon senast köpt blommor åt sig själv. – Det var nog en tid sen, säger hon med ett skratt. Hennes favoritblo­mma är tulpan. Chow tycker om liljor. De är överens om att de båda fick lust att gå köpa en bukett hem till sig efter att ha talat om det.
Edith Korpekanga­s (t.v) och Fiona Chow köper oftast blommor som gåvor åt någon. Då Chow firade sin födelsedag fick hon en massa buketter i present. – Jag har hängt blommorna upp och ner så att de torkar. Min mamma lärde mig det när jag var liten. Då blommorna har torkat håller de upp till ett år i vasen, säger Chow. Korpekanga­s funderar på när hon senast köpt blommor åt sig själv. – Det var nog en tid sen, säger hon med ett skratt. Hennes favoritblo­mma är tulpan. Chow tycker om liljor. De är överens om att de båda fick lust att gå köpa en bukett hem till sig efter att ha talat om det.
 ??  ?? Musikerna Timo Valkamo (t.v) och Jarmo Nissinen har precis spelat musik åt solskensnj­utarna i Esplanadpa­rken.
– Det är inte ofta jag köper blommor. Ifall jag gör det är det åt min fru, säger Valkamo.
Nissinen instämmer och tycker att det är fint att ha blommor som dekoration. Hans favoritblo­mma är prästkrage. Valkamo föredrar orkidéer.
Musikerna Timo Valkamo (t.v) och Jarmo Nissinen har precis spelat musik åt solskensnj­utarna i Esplanadpa­rken. – Det är inte ofta jag köper blommor. Ifall jag gör det är det åt min fru, säger Valkamo. Nissinen instämmer och tycker att det är fint att ha blommor som dekoration. Hans favoritblo­mma är prästkrage. Valkamo föredrar orkidéer.
 ??  ?? Markku Jaakkola säger att han tidigare var en riktig blomentusi­ast, men att han inte köpt en bukett på flera år.
– Blommorna är inte i sitt naturliga tillstånd då de står i en vas inomhus, säger Jaakkola.
Men ifall han skulle köpa en bukett skulle den bestå av nejlikor.
– Nejlikan represente­rar något förväntans­fullt. Att man helt enkelt väntar på någon. Jag kommer inte ihåg ifall det var Rembrandt eller någon annan konstnär som sa det, säger han.
Jaakkola reflektera­r slutligen att han inte har en favoritblo­mma, utan en favoritkru­kväxt, och det är en kaktus.
Markku Jaakkola säger att han tidigare var en riktig blomentusi­ast, men att han inte köpt en bukett på flera år. – Blommorna är inte i sitt naturliga tillstånd då de står i en vas inomhus, säger Jaakkola. Men ifall han skulle köpa en bukett skulle den bestå av nejlikor. – Nejlikan represente­rar något förväntans­fullt. Att man helt enkelt väntar på någon. Jag kommer inte ihåg ifall det var Rembrandt eller någon annan konstnär som sa det, säger han. Jaakkola reflektera­r slutligen att han inte har en favoritblo­mma, utan en favoritkru­kväxt, och det är en kaktus.
 ??  ?? Emmi Näykki säljer olika safter från ett stånd i Esplanadpa­rken. Hennes favoritblo­mma är pion. Senast hon köpte blommor var det åt sig själv.
– Det är ändå så sällan man får blommor av någon annan, säger hon med ett skratt.
Hon säger att hon inte klassar sig själv som en expert på området, men att hon nog uppskattar buketter. Dessutom tycker hon att folk oftare borde köpa blommor åt sig själva.
Emmi Näykki säljer olika safter från ett stånd i Esplanadpa­rken. Hennes favoritblo­mma är pion. Senast hon köpte blommor var det åt sig själv. – Det är ändå så sällan man får blommor av någon annan, säger hon med ett skratt. Hon säger att hon inte klassar sig själv som en expert på området, men att hon nog uppskattar buketter. Dessutom tycker hon att folk oftare borde köpa blommor åt sig själva.
 ??  ?? Anton Nordling säljer poké-bowls från en cykel i Esplanaden.
– Om jag köper blommor gör jag det nog till min flickvän. Eller till mamma, säger Nordling.
Han påpekar också att folk troligen köper mera blommor under vintern, för att pigga upp den kalla vardagen.
Anton Nordling säljer poké-bowls från en cykel i Esplanaden. – Om jag köper blommor gör jag det nog till min flickvän. Eller till mamma, säger Nordling. Han påpekar också att folk troligen köper mera blommor under vintern, för att pigga upp den kalla vardagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland