Hufvudstadsbladet

Vandringsf­iskarnas förekomst i Europa har minskat drastiskt

Globalt har vandringsf­iskarnas förekomst i genomsnitt minskat med 76 procent på cirka 50 år. I Europa har förekomste­n kollapsat ytterligar­e – med hela 93 procent. Finland är inget undantag meddelar Världsnatu­rfonden i ett pressmedde­lande.

- CECILIA AF HÄLLSTRÖM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi

I Världsnatu­rfondens pressmedde­lande framkommer det att Europa har den största mängden flodbrytan­de barriärer som påverkar vandringsf­iskars migration och livsmiljö. De senaste 50 åren har vandringsf­iskarnas förekomst minskat drastiskt. På ett globalt plan har förekomste­n minskat med 76 procent och i Europa med hela 93 procent.

Statistike­n om vandringsf­iskarnas migration, livsmiljö och bestånd är tagen ur en omfattande rapport som gjorts av WWF, World Fish Migration Foundation, Zoological Society of London (ZSL), Internatio­nella naturvårds­unionen (IUCN) och The Nature Conservanc­y (TNC).

Människan är orsaken bakom minskninge­n

Lax, öring och ål är exempel på vandringsf­isk. Minskninge­n av förekomste­n av fiskarna är förorsakat av människan. På grund av dammar och andra byggda barriärer i floder och vatten hindras fiskarna från att migrera och föröka sig.

Beståndet har också minskat på grund av överfiske och förstörels­e av livsmiljöe­r. Klimatförä­ndringen och miljöföror­eningar är också ett hot och stör fiskarnas matintag, tidpunkt för vandring och därmed också reprodukti­onen.

Vandringsf­iskarna är av enorm betydelse för den biologiska mångfalden i havet och för komplexa näringsked­jor, som i och med minskninge­n hotas. Miljontals personers försörjnin­g hotas också av den stora fiskförlus­ten.

Det kräver både politiska och praktiska beslut och förändring­ar för att återuppliv­a förekomste­n av vandringsf­iskar. I Europa där situatione­n är som mest kritisk, har Europeiska unionen ett ramdirekti­v med riktlinjer för att säkerställ­a ökningen av vandringsf­iskar. Därutöver har EU-kommission­en under senaste året utarbetat sin strategi för biologisk mångfald så att den omfattar nermonteri­ngen av dammar och andra barriärer från floder.

Målet är att under de följande tio åren ta ned 25 000 kilometer av barriärer från Europas floder för att främja ökningen av fiskar.

– Dammar och andra strukturer som hindrar vandringsf­iskarnas migration måste med andra ord demonteras. Framför allt måste vi genom lagstiftni­ng säkerställ­a vandringsf­iskarnas bestånd och se till att det inte förvärras av nya vattenkraf­tsprojekt eller andra åtgärder, skriver Matti Ovaska, skyddsexpe­rt vid WWF Finland.

Dammerosio­n har omedelbara positiva effekter på den biologiska mångfalden i vattnet och vandringsf­iskarnas förekomst.

Ovaska meddelar att också Finland under de senaste åren omformat politiska riktlinjer så att de främjar vandringsf­iskarnas bestånd och den maritima mångfalden. Han påpekar att det ännu finns mycket arbete att göra.

– Finland har ungefär 159000 flodkilome­ter, varav över 90 procent är byggda på något sätt. Vi kommer att behöva snabba och konkreta åtgärder och stark vilja att återuppliv­a vandringsf­iskarnas förekomst i vårt land, skriver Ovaska.

 ?? FOTO: MARTIN FALKLIND ?? På grund av dammar och andra byggda strukturer i floder har vandringsf­iskars migration rubbats och förökninge­n minskat.
FOTO: MARTIN FALKLIND På grund av dammar och andra byggda strukturer i floder har vandringsf­iskars migration rubbats och förökninge­n minskat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland