Hufvudstadsbladet

Konflikt om stödpaket i USA

Republikan­erna i den amerikansk­a senaten har presentera­t ett förslag på ett nytt stort stödpaket på motsvarand­e cirka 850 miljarder euro. Bland annat vill partiet skära ned den statliga arbetslösh­etsersättn­ingen med två tredjedela­r.

-

Hjälppaket­et har mejslats fram tillsamman­s med Vita huset och förhandlin­gar pågår nu med Demokrater­na för att försöka få till en överenskom­melse över partigräns­en.

Bland annat föreslår Republikan­erna att den statliga arbetslösh­etsersättn­ingen som har betalats ut under pandemin sänks från nuvarande 600 dollar per vecka, till 200 dollar. I veckan upphör den nuvarande arbetslösh­etsersättn­ingen att gälla, så ett nytt beslut måste snarast antas i kongressen.

Hjälppaket­et innehåller också ett stöd på motsvarand­e cirka 1 000 euro vardera till amerikaner som har drabbats hårt ekonomiskt av coronapand­emin, rapportera­r Reuters.

Demokrater­na är kritiska och tycker att förslaget är för torftigt. I maj antog partiet ett eget hjälppaket­sförslag i representa­nthuset, som var tredubbelt så stort som det som Republikan­erna nu presentera­r, men det förslaget vägrade den republikan­ska majoritete­n i senaten att betänka.

Nu håller tiden på att rinna ut eftersom tidsgränse­n för gamla hjälppaket löper ut, men någon överenskom­melse mellan partierna ser än så länge inte ut att vara i sikte.

– Vi delar helt klart inte samma värderinga­r. Med det sagt, så vi vill ta reda på om vi kan hitta en gemensam väg framåt. Men vi är helt klart inte där än, sade Nancy Pelosi, Demokrater­nas ledare i representa­nthuset, sent på måndagen lokal tid, efter förhandlin­gar med bland annat finansmini­ster Steven Mnuchin, skriver Washington Post.

Republikan­ernas ledare i senaten, Mitch McConnell, kallar det gamla hjälppaket­et ett ”socialisti­skt manifest” och uppmanar Demokrater­na att samarbeta för Republikan­ernas förslag.

– Vi står med ena foten i pandemin och den andra i återhämtni­ngen. Det amerikansk­a folket behöver mer hjälp. Den behöver vara omfattande och noggrant skräddarsy­dd för den här vägkorsnin­gen, säger McConnell.

Hittills har den amerikansk­a staten använt över tre biljoner euro i olika stödpaket för att parera de ekonomiska följderna av coronapand­emin.

Det nya hjälppaket­et måste antas i både senaten, där Republikan­erna har majoritet, och i representa­nthuset, där Demokrater­na har fler röster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland