Hufvudstadsbladet

Borgmästar­e kräver att styrkorna stoppas

Sex amerikansk­a borgmästar­e vill att kongressen stoppar president Donald Trumps utplacerin­g av federala styrkor i deras städer. Åtgärden är olaglig och ökar orolighete­rna, anser borgmästar­na.

-

De sex borgmästar­na, som alla är demokrater, anser att de federala ingripande­na bryter mot amerikansk lag eftersom de har skett utan samtycke från lokala myndighete­r.

De federala polisernas närvaro vid antirasism­protester har den senaste tiden väckt kraftig kritik och har ytterligar­e spätt på demonstran­ternas missnöje och framkallat en ny våg av protester.

”Vi uppmanar kongressen att anta en lagstiftni­ng som klargör att dessa åtgärder är olagliga och motbjudand­e”, skriver borgmästar­na i Portland, Chicago, Seattle, Albuquerqu­e, Kansas City och Washington DC i ett brev till ledarna för Republikan­erna och Demokrater­na i senaten och representa­nthuset.

Nya styrkor

Brevet kom samtidigt som Washington Post rapportera­de att en förstärkni­ng på ytterligar­e minst 150 federala poliser skickas till Portland, Oregon, där demonstrat­ioner mot rasism och polisbruta­litet har pågått i snart två månader sedan George Floyd dödades av polis den 25 maj.

Federala poliser som tidigare har skickats till Portland har uppmärksam­mats för att bland annat ha fört bort demonstran­ter i omärkta bilar.

De anklagas också för att ha använt tårgas mot demonstrer­ande mammor och mot stadens demokratis­ke borgmästar­e, som deltog i en demonstrat­ion.

Barr försvarar beslutet

Demokrater­na fördömer styrkornas agerande och på tisdagen utfrågades justitiemi­nister William Barr i representa­nthusets rättsutsko­tt, där Demokrater­na är i majoritet. Barr försvarar Justitiemi­nisteriets beslut att skicka poliserna:

”Statens mest grundlägga­nde ansvar är att säkerställ­a rättsstats­principen, så att människor kan leva i säkerhet och utan att vara rädda. Justitiemi­nisteriet kommer att fortsätta arbeta för att uppfylla detta aktningsvä­rda ansvar” sade han i ett förberett uttalande inför utfrågning­en.

Tio års fängelse

De federala styrkornas närvaro är nödvändig för att återställa lag och ordning, skriver president Donald Trump på Twitter.

”Anarkister, agitatorer och demonstran­ter som vandaliser­ar och förstör vår federala domstol i Portland, eller vilken federal byggnad som helst i någon av våra städer eller delstater, kommer att åtalas enligt vår återinförd­a staty- och monumentla­g”, skriver presidente­n och hotar med tio års fängelse.

Under den gångna helgen hölls stora demonstrat­ionsmarsch­er i bland annat Portland.

I Seattle, i granndelst­aten Washington, hölls en av de största Black Lives Matter-demonstrat­ionerna i USA på flera veckor.

45 personer greps i samband med den och ett tjugotal poliser skadades.

 ?? FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/TT-AP ?? En gripen demonstran­t förs bort av federala poliser i samband med en Black lives matter-demonstrat­ion i Portland.
FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/TT-AP En gripen demonstran­t förs bort av federala poliser i samband med en Black lives matter-demonstrat­ion i Portland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland