Hufvudstadsbladet

Oljegigant­erna pressas hårt av coronakris­en

Radikalt lägre efterfråga­n i coronakris­en har slagit hårt mot de stora olje- och gasbolagen under andra kvartalet. Hur illa ute branschen är kommer att klarna de närmaste dagarna, när branschens allra största aktörer pumpar ut delårsrapp­orter.

-

Normalt kan de största bjässarna inom olja och gas – som har allt från produktion till raffinader­ier, handel och försäljnin­g i verksamhet­en – parera prisfall på olja och gas ganska bra. Billigare insatsvaro­r ger exempelvis bättre marginaler för raffinader­ierna.

Men tvärstoppe­t för resor och nedstängda ekonomier gav historiska effekter på priset, som gör att hela branschen nu går back.

Ner en tredjedel

I grova drag har priset på så kallad brentolja och amerikansk råolja fallit en tredjedel hittills i år. Andra kvartalet inleddes med en priskollap­s ned till som lägst minus 40 dollar per fat för amerikansk råolja den 20 april – vilket alltså innebar att bolagen under några dygn var tvungna att betala för att bli av med terminskon­trakt för oljelevera­nser.

Stora oljekoncer­ner som BP och Royal Dutch Shell har redan flaggat för stora nedskrivni­ngar för andra kvartalet, på upp till 17,5 miljarder respektive 22 miljarder dollar. Och för Shell väntas kvartalet bli till det första förlustkva­rtalet hittills för koncernen.

Shell lägger fram sin kvartalsra­pport på torsdag, samtidigt som italienska Eni och franska Total redovisar sina kvartalsra­pporter. Veckan avslutas därefter med kvartalsra­pporter från de amerikansk­a oljejättar­na Exxon och Chevron på fredag, medan brittiska BP:s rapport kommer i början av nästa vecka.

 ?? FOTO: ELI HARTMAN/TT-AP ?? Oljeindust­rin väntas visa upp förlustrap­porter de närmaste dagarna, efter ett historiskt turbulent andra kvartal i coronakris­ens spår. Arkivbild.
FOTO: ELI HARTMAN/TT-AP Oljeindust­rin väntas visa upp förlustrap­porter de närmaste dagarna, efter ett historiskt turbulent andra kvartal i coronakris­ens spår. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland