Hufvudstadsbladet

Översvämni­ngar förbryllar forskare

- TT

De senaste 30 åren har Europa drabbats av många och stora översvämni­ngar. Innan dess var det lugnt i nästan hundra år, visar en ny studie i tidskrifte­n Nature.

Europa befinner sig i en översvämni­ngsrik period. Under de senaste 500 åren har det varit nio liknande perioder, men dagens situation är en av de värsta, visar en studie i Nature.

– Den senaste 30-årsperiode­n kommer efter nästan hundra år när det var relativt få eller små översvämni­ngar. Det är den nya vågen av översvämni­ngar som är det spektakulä­ra, säger Dag Retsö, docent vid Institutio­nen för ekonomisk historiska och internatio­nella relationer, Stockholms universite­t, som har medverkat i studien.

Bakom studien står 42 europeiska universite­t och totalt har man analyserat data om 103 vattendrag i Europa. Det är främst skriftliga källor som dagböcker, brev och tidningsar­tiklar som är grunden för forskninge­n.

– Nuvarande period sammanfall­er med stora klimatomst­ällningar. Om det är ett sammanträf­fande eller om det finns något orsakssamb­and vet vi ännu inte. I Europa är det mest sannolikt att det har med klimatet att göra, säger Retsö.

Syftet med studien är att ge instrument för samhällspl­anerare och beslutsfat­tare som sysslar med anpassning och åtgärder mot klimatförä­ndringar, för att undvika översvämni­ngar som orsakar sociala konsekvens­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland