Hufvudstadsbladet

USA försvagar sin ekonomiska hegemoni med sanktioner

- JAN-PETER PAUL docent i internatio­nell ekonomi med specialomr­åde ekonomiska sanktioner Helsingfor­s

sanKtioneR Katarina Koivisto behandlar i en ledare (HBL 26.7) de amerikansk­a ekonomiska sanktioner­na mot det ryska gasledning­sprojektet Nord Stream 2. Projektet står still och om de nya sanktioner­na träder i kraft kommer det att drabba investerin­gar i Europa värda mer än 700 miljoner euro och fler än 120 europeiska företag. Detta under den pågående ekonomiska krisen som är en följd av coronapand­emin.

John Bolton, USA:s före detta nationella säkerhetsr­ådgivare, belyser i sin senaste bok den nuvarande amerikansk­a administra­tionens politik då det gäller ekonomiska sanktioner. USA:s ekonomiska makt är till för att främja landets nationella säkerhet. Sanktioner­na borde utnyttjas på ett massivt sätt, införas mycket snabbt, målinrikta­t och stödas med alla tillgängli­ga maktmedel inklusive de militära. Planerade sanktioner borde inte granskas i förväg av domstol eller jurister för då kan man enligt Bolton förlora överraskni­ngseffekte­n. Det nuvarande systemet att införa sanktioner stegvis och på ett icke-strukturel­lt sätt (”piecemeal”) försvagar enligt honom sanktioner­nas effekt. Mottagarla­ndet har då tid att styra sin handel och det som man riktat sanktioner­na emot i nya banor och skydda sina nationella och internatio­nella resurser.

Att sanktioner införda av USA inte varit effektiva beror enligt Bolton på att de varit för selektiva, individual­iserade och att de införts för långsamt. Alla införda sanktioner har inte varit enbart ekonomiska utan det har handlat om en uppsjö olika åtgärder, såsom att stänga mottagarla­ndets konsulat, klassifice­ra dess diplomater som persona non grata, att införa sanktioner mot idrottare och andra personer, etcetera. USA har infört sanktioner bland annat för att mottagarla­ndet mördat sina politiska motståndar­e eller förrädare (Skripals), för dataintrån­g i USA:s datasystem och landspecif­ikt sanktioner­at Iran, Syrien, Ryssland, Kina, Venezuela med flera.

Sanktioner har införts för både individer och företag. USA:s finansmini­sterium har lyft fram problemet med hur ekonomiska sanktioner påverkar dollarkurs­en och risken med att det föds nya internatio­nella reservvalu­tor (euro, yuan). Den nuvarande amerikansk­a förvaltnin­gen har tydligen också diskuterat frågan om förflyttni­ngen av sanktionsf­örvaltning­en från finansmini­steriet till försvarsel­ler justitiemi­nisteriet. Detta innebär att sanktioner ses allt mer som ett militärt snarare än ett ekonomiskt eller finansiell­t påtrycknin­gsinstrume­nt.

USA har i vissa fall beräknat de negativa effekterna av införda eller planerade sanktioner på landet i allmänhet och dess näringsliv. Däremot har man tydligen inte över huvud taget brytt sig om att beräkna de ekonomiska, sociala och andra negativa effekterna på sina allierade och tredje länder.

Sanktioner, i synnerhet ekonomiska och finansiell­a sanktioner, upplever under den nuvarande amerikansk­a förvaltnin­g en tid av blomstring. Man inför sanktioner till höger och vänster utan att egentligen ha en bild av sanktionsr­egimens helhet och hur de införda hundratals sanktionsr­egimerna påverkar eller förhåller sig till varandra – förstärker eller försvagar de den önskade specifika eller holistiska effekten.

Det stora antalet sanktioner införda av USA har lett till en situation där globala aktörer söker nya modeller och verksamhet­sformer för att motverka dem. USA:s internatio­nella ekonomiska och politiska maktpositi­on har försvagats. Det uppkommer nya globala allianser och maktcentra och gamla förstärks. Också andra ekonomiska aktörer kommer allt mer att använda sin ekonomiska makt för att stärka sin internatio­nella och globala position då USA själv försvagar sin ekonomiska hegemoni.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland