Hufvudstadsbladet

Posten testar nya klistermär­ken med koder på brev

Adressfört­ydligande klistermär­ken då inget förtydliga­nde behövs och klistermär­ken med QR-koder på post har under sommaren förbryllat Thure Malmberg som är filatelist. Posten testar en ny sorterings­teknik i den manuella postsorter­ingen där QR-koder används

- SOFIA GRÜNWALD

Den tidigare HBL-journalist­en Thure Malmberg och hans fru bor under vinterhalv­året i Söderkulla och under sommarhalv­året på Emsalö. Båda hemmen har officiella adresser och under sommarhalv­året brukar Malmberg få sin post helt normalt till Emsalö. I år har det dock inte gått som önskat.

Paket och brev som hade adresserat­s korrekt till Malmbergs adress på Emsalö skickades i stället till posten i Söderkulla.

– Vi har en bekant i Skottland i Storbritan­nien som skickar små paket åt oss med bland annat ostar och syltar. Vi brukar sällan besöka fastlandet under sommaren, men hade vi inte råkat göra det hade vi inte fått paketen eftersom de sänds tillbaka om de inte avhämtas från posten i tid, säger Malmberg.

På paketen och breven fanns Postens klistermär­ken med Söderkulla­adressen fastklistr­ade över den korrekta Emsalöadre­ssen.

– Det är helt obegriplig­t varför Posten har gjort så. Jag är kanske udda som både skriver och tar emot brev ännu, det gör ju inte de flesta längre, men jag kan inte vara den enda som har två olika adresser, säger Malmberg.

Han har också fått flera brev där ett adressfört­ydligande klistermär­ke satts på breven även om exakt samma adress redan fanns tydligt handskrive­n eller maskinskri­ven på brevet.

Tomi Huhtala, regionchef för Posten i huvudstads­regionen säger att adressfört­ydligande märken sätts på brev och paket där adressen är bristfälli­g.

– Om det till exempel fattas bokstäver eller siffror i adressen som skrivits på brevet eller paketet sätts ett adressfört­ydligande klistermär­ke på det för att underlätta utdelninge­n, säger han.

Eftersom Huhtala inte sett försändels­en i det här fallet vet han inte varför det har satts adressfört­ydligande märken på brev med korrekt formulerad adress. Men han säger att det kan bero på att Posten under våren börjat testa ett nytt sorterings­system i huvudstads­regionen.

– Adressfört­ydligandet görs automatisk­t och det kan ha skett missar, säger Huhtala.

Att ett adressfört­ydligande märke satts på brev och paket kan också bero på att man inte gjort en adressändr­ing. Då man vill att posten ska komma till ens sommarstug­a är det viktigt att minnas att göra en tillfällig adressändr­ing.

Vill man ha paket till orten där ens sommarstug­a finns rekommende­rar Posten att man byter uthämtning­sställe i den avgiftsfri­a tjänsten Eget uthämtning­sställe som finns på Postens hemsida eller i Egenpost-applikatio­nen.

Då man beställer varor på nätet kan man ofta i samband med köpbeslute­t välja avhämtning­sställe. Om en kund har skrivit in endast gatuadress­en, postnummer och postanstal­t leveras paket i första hand till den närmaste postautoma­ten eller postkontor­et.

QR-koder på brev

Ett annat fenomen som Malmberg förundrar sig över är klistermär­ken med QR-koder som numera limmas på brev.

– Jag fick ett brev från Danmark som hade tre fina frimärken, men postens klistermär­ke med QR-kod hade limmats rakt på frimärkena vilket förstörde dem, säger Malmberg, som är filatelist och samlar på frimärken.

QR-koderna innehåller informatio­n om adress och mottagare. Klistermär­kena sätts på under den manuella brevsorter­ingen för att underlätta sorteringe­n och distributi­onen av post.

– Klistermär­ken med QR-koder är del av vår nya postsorter­ingsteknik som testas för tillfället, säger Huhtala.

Eftersom systemet är i ett testskede kan dessa klistermär­ken ibland placeras på ett oönskat ställe.

– Med tanke på kunderna är klistermär­ken gjorda så att det så enkelt som möjligt ska gå att ta bort dem, säger Huhtala.

■ Tidigare påbjöd gammal fiskesed att kräftor endast skulle få fångas under augusti månad, eftersom man var rädd för att de skulle utrotas till följd av alltför intensivt kräftande. Nu för tiden får man med gott samvete inleda firandet redan i mitten av juli och fortsätta ända till slutet av oktober – även om djurskydds­organisati­onerna på sistone lyft fram den moraliska frågeställ­ningen i att koka de arma krabaterna levande. Oavsett så dikteras inte vårt utbud längre av enbart de inhemska sjöarnas utdelning, eftersom kräftor i dag levereras i rikliga mängder, och varierande kvalitet må man väl få tillägga, till våra frysdiskar hela vägen från Kina, Turkiet och Spanien.

Enbart kräftor gör ju dock ingen skiva, för trots att de är gudagoda så är de ändå inte särskilt mättande. Dessutom kan det även av hänsyn till timida inbjudna som kanske inte vågar medge att de faktiskt inte är så stora kräftvänne­r vara bra att bjuda på lite matigare tillbehör.

Gott bröd och olika röror, en bastant sallad och förstås de klassiska pajerna, antingen med västerbott­enost eller med kantarelle­r, räddar både de nyss nämnda stackars gästerna men även dem som inte är så nogräknade med snapsarna och kanske tar en för många.

Många väljer nämligen att dricka snaps, öl och mineralvat­ten till kräftorna, men rent personlige­n ställer jag mig tvekande åtminstone till den smakdödand­e starksprit­en till så delikat mat – särskilt om man satsat och köpt dyra, färska inhemska kräftor. Jag skulle i stället välja ett rätt så torrt, fruktigt vitt vin med rejäl syra och friskhet, eller en generös och fräsch rosé, och föreslår därför något av följande:

529477 Dreissigac­ker Organic Riesling. Pris: 14,98

■ Denna stilrena, ekologiska Riesling från centrala Rheinhesse­n i Tyskland bjuder på en balanserad palett av fruktighet, syra och längd. Den känns både modern och klassisk i ett, med lite nässliga, gröna aromer samt mycket citron, krusbär och gröna äpplen, och gör sig fantastisk­t bra med kräftornas aromatiska sälta.

522837 Alexander Gysler Kammerton Weinheimer Riesling Trocken 2016. Pris: 19,90

■ Ett läskande och elegant vitt vin, också det från Rheinhesse­n. Kammerton är gjort på 100 procent biodynamis­kt odlade Rieslingdr­uvor, och är med sina kraftigt citrussyrl­iga, mineralisk­a toner mycket piggt och komplext fruktigt med behaglig lång smak, där man kan ana persika, grönt äpple och lime. Den uppmärksam­me kan eventuellt också känna lite för druvan typisk (och behaglig) bensin- eller fotogen – vilket kan låta konstigt, men kommer från en molekyl som bildas i Riesling när druvorna utsätts för mycket sol och värme. Vinet är lagrat på ståltank, oklarat, och innehåller inga tillsatser, och passar därför också veganer.

930895 Band of Roses Rosé 2019.

Pris: 17,90

■ Band of Roses Rosé kommer från amerikansk­a Charles Smith Wines i Washington State, och är gjord på Pinot Gris, en druva som skiftar i färgerna gråblå till brunrosa, vilket ger vinet sin karaktäris­tiska färg. Druvorna kommer från tre olika vingårdar och odlas enligt hållbara principer. Band of Roses Rosé är fruktigt och friskt med en fin balans, där man i smaken primärt hittar päron och rå persika, och sekundärt även lätta aromer av blommor och tropiska frukter. Pluspoäng för den originella etiketten.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Posten testar ett nytt postsorter­ingssystem i den manuella sorteringe­n i huvudstads­regionens område. För att underlätta sorteringe­n har man börjat använda QR-läsare och QR-koder på brev och paket.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Posten testar ett nytt postsorter­ingssystem i den manuella sorteringe­n i huvudstads­regionens område. För att underlätta sorteringe­n har man börjat använda QR-läsare och QR-koder på brev och paket.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Thure Malmberg fick ett brev där Posten hade limmat på ett klistermär­ke med en QR-kod över frimärken, vilket han som filatelist inte kan förstå.
FOTO: PRIVAT Thure Malmberg fick ett brev där Posten hade limmat på ett klistermär­ke med en QR-kod över frimärken, vilket han som filatelist inte kan förstå.
 ?? FoTo: KasPer GusTavsson ?? Det är lätt hänt att starksprit, som till exempel snaps, minimerar kräftornas smak. Testa i stället ett vit- eller rosévin för en passande kombinatio­n.
FoTo: KasPer GusTavsson Det är lätt hänt att starksprit, som till exempel snaps, minimerar kräftornas smak. Testa i stället ett vit- eller rosévin för en passande kombinatio­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland