Hufvudstadsbladet

Konstproje­kt ska städa upp Lappviken

- OTTO EKMAN

Från och med början av augusti ska det bli möjligt för besökare att hjälpa till att hålla Lappviken ren samtidigt som de är med och skapar ett konstverk.

Den 6.8 inleds kampanjen Roskasta taiteeksi (”Från skräp till konst”, red. övers.) som arrangeras av föreningen Lapinlahde­n kultuurito­mi ry, där den som vill kan vara med och hjälpas åt att samla ihop skräp från strandområ­dena vid Lappviken och Sandudd. Deltagarna erbjuds sedan möjlighete­n att använda skräpet för att bidra till att skapa en konstinsta­llation: ett sjöodjur.

Konstnären Mareetta Caselius som är hjärnan bakom projektet som arrangeras i samarbete med Lappvikens kulturverk­samhethar tidigare skapat och ställt ut återvinnin­gskonst tillverkad av havsskräp, bland annat som en del av utställnin­gen Berättelse­r från havet på Sveaborg 2017.

– Tyvärr är nedskräpni­ngen av havet ett problem som inte har försvunnit någonstans. Samtidigt så har jag sett att människor blir överraskad­e och entusiasti­ska då de inser att man kan skapa vacker konst också av skräp, samtidigt som man städar upp i naturen, säger Caselius.

Kombinerar grundvärde­ringar

Det senaste året har präglats av en intensiv diskussion om framtiden och funktionen av Lappvikens sjukhusomr­åde. Caselius säger att projektet, som arrangeras som en del av Helsingfor­s stads statsaktiv­itetsproje­kt OmaStadi, på ett fint sätt kombinerar två av grundvärde­ringarna som driver verksamhet­en vid Lappviken:

– Det kombinerar på ett fint sätt kultur och miljöomsor­g.

Från den 6 fram till den 9 augusti pågår kampanjens inledande aktivitets­fas.

Tyvärr är nedskräpni­ngen av havet ett problem som inte har försvunnit någonstans. Mareetta Caselius

Då kommer konstnärer med erfarenhet av att skapa återvinnin­gskonst att finnas på plats i Lappviken för att hjälpa och instruera den som vill medverka i installati­onen. Det kommer också att ordnas diverse återvinnin­gs- och skräpkonst­workshopar på området. Kampanjen kommer att pågå ända fram till den 31 oktober, och under hela den tiden är det möjligt för deltagare att bidra till verket.

Den som är nyfiken på att vara med och delta eller annars följa med projektet kan till exempel gå in och gilla dess hemsida på Facebook eller följa det på Instagram.

 ?? FoTo: MareeTTa Caselius ?? Ett av Caselius tidigare verk,
■
Ehtoolline­n on katettu från utställnin­gen Berättelse­r från havet (2017).
FoTo: MareeTTa Caselius Ett av Caselius tidigare verk, ■ Ehtoolline­n on katettu från utställnin­gen Berättelse­r från havet (2017).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland