Hufvudstadsbladet

Korsord 374

-

VÅGRäTT

1. Förtroende­man. 5. Kallas en unisexrock av ylle med kapuschong och avlånga, pinnliknan­de knappar.

10. Ett flicknamn i Japan men ett pojknamn i Finland, närmast en förkortnin­g av Joakim. 11. Vill många tappa. 12. Gemensamt för virvelstor­m och nål. 13. Klandras, skuldbeläg­gas. 14. Den värmer maten på ett litet kick. 15. En gnutta, ett visst inslag. 16. Han är ett palindrom. 18. Stort köpcentrum i Östra centrum. 19. Vissa frukter och grönsaker som skördas omogna säljs ibland i det här skicket nuförtiden. 23. Tar kortaste vägen. 24. En eller annan. 25. Utkasten, anteckning­arna. 28. Vindstöt. 29. Vad är den som har dimotiki som modersmål?

30. Sådana brukar behöva lagras för att bli goda, allt ifrån några dagar till flera år.

32. Ett markområde om vars användning kommunen inte (ännu) har beslutit något, men vars värde dock beror på hur det i framtiden kommer att utnyttjas. 34. Ett ord som betecknar tvååriga växter. 36. Världens högsta kyrktorn är 161,5 meter högt. Den ståtliga gotiska kyrkan återfinns i denna sydtyska stad.

37. Hette den osmanske sultanen som tillät Karl XII att ta sin tillflykt till Bender efter nederlaget vid Poltava. 38. Brukar glada visor gå i. 39. Vår förste presidents första förnamn. 40. Huvudstade­n i Marocko.

LODRäTT

1. Belasta, ge börda. 2. Är de som anar oråd. 3. Förordning från högsta ort. 4. Är professorn i gamla skämthisto­rier. 5. Kan armen visa sig vara när man legat och sovit på den. 6. Ojämförlig. 7. Behöver den som tänker starta eget. 8. Medvetande om det egna anseendet med åtföljande krav på respekt.

9. Tyska legosoldat­er som stred med pik och svärd från slutet av 1400-talet till 1600-talet. De var från början den tysk-romerske kejsaren Maximilian I:s egna trupper men tjänade sedermera även andra furstar.

10. Kallas det översvalla­nde löshår som vi väl närmast förknippar med Ludvig XIV av Frankrike.

17. Att ha något ---- med någon innebär att man är sur på personen. 18. Sätter man när man börjar. 20. Den italienske konstnären broder Giovanni da Fiesole (?1395–1455) är känd i konsthisto­rien som --- Angelico (”den änglalike munken”). 21. – Jag vet inte vad jag ska ge min fru till födelsedag­en. – Fråga henne vad hon vill ha då. – Är du tokig? Det har jag inte --- med. 22. Denna förkortnin­g står för blodets förmåga att koagulera. Värdet kan behöva mätas hos patienter som äter blodförtun­nande läkemedel. 26. Ses nedsänkt i viss bänk. 27. Vilka bor i Mocka? 30. Muntlig. 31. Att kunna detta har i årtusenden varit nödvändigt för de högre samhällsla­gren. 33. Kräla med sig. 35. I fornegypti­sk mytologi var himlen ovanligt nog en gudinna (och jorden en manlig gud). Vad hette hon?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland