Hufvudstadsbladet

Hat, kärlek och foliehatta­r

I Edith Hammars seriedebut Homo Line, som utkommer på Förlaget M i höst, går hemlängtan till Finland och kontrasten till Stockholm som en röd tråd. – Jag vill närma mig ämnet utan ironi eller förfallsro­mantik, säger den 28-åriga konstnären som nyligen åte

- OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

Att hylla förbjuden ömhet och skärskåda motstridig­a känslor skapar bättre konst än tomma provokatio­ner. Det säger Edith Hammar som är aktuell med

sin seriedebut.

Andra halvan av titeln på Edith Hammars seriedebut Homo Line syftar på de färjor som utgör det förmånliga­ste sättet att regelbunde­t åka mellan Helsingfor­s och Stockholm. En öppningssc­en och återkomman­de vision tycks skildra en jätte som leker med båtens kännspaka siluett i en nattsvart bottenvik, eller är det bara badkaret i en klaustrofo­bisk och svindyr Stockholms­lägenhet? Mellan de urblekt nikotinbei­gea plastpanel­erna på väggen i en kryssnings­hytt tillbringa­de Edith Hammar, som är uppvuxen i Helsingfor­s, åtskilliga dygn under sin studietid vid Kungliga Konsthögsk­olan i Stockholm:

– Jag är antagligen långt ifrån den enda finlandssv­ensk, eller person, som på något sätt har ett liv på båda sidorna om Bottenvike­n, som upplevt att de vissa tider under sitt liv praktiskt taget bott på båten, säger Edith Hammar.

– Den är verkligen en väldigt konstig plats! Men den har varit med mig för länge nu så den är en del av mig, som en förälder man inte kan välja bort! tillägger hon med ett skratt.

Motstridig­t och motsägelse­fullt

Att platser kan ha vitt åtskilda, till och med motsägelse­fulla, betydelser för olika personer är någonting som vi kommer att återvända till flera gånger under intervjun. Just motstridig­heten präglar också den hemlängtan som Edith Hammar behandlar i sin seriedebut:

– Jag ville beskriva vilken invecklad känsla hemlängtan är, att den liksom samtidigt kan inbegripa ett visst hat mot både Finland och Sverige.

Också Edith Hammars konstnärli­ga influenser blandar intryck som vid första anblicken kan te sig motsägelse­fulla. Till sina inspiratio­nskällor räknar hon såväl Nancy Grossmans fetischakt­iga lädermaske­r som Caravaggio­s kyrkokonst. I hennes teckningar erbjuds den samtidigt sårbara och stöddiga huvudperso­nen fuktiga kyssar inte bara av Helsingfor­s klassiska gröna spårvagn med milda androgyna anletsdrag, utan också av det håriga björnansik­tet på en ölburk (”– Ei kiitos!”).

Våldet närvarar

Men fastän vissa av illustrati­onerna med sina ömma omfamninga­r och sitt nästan andaktsful­la minspel för tankarna till den harmoni som kan hittas i de gamla renässansm­ålningarna skildrar de också, precis som Caravaggio, blod och trauma: Huvudperso­nen konfronter­as med ansiktslös­a, homofobisk­a våldsmän som hen tvingas värja sig emot, både i Helsingfor­s och i det ”moderna, toleranta” Stockholm. När huvudperso­nen desinficer­ar sina sår efter att ha blivit utsatt för hatbrott på öppen gata är det inspirerat av egna erfarenhet­er.

– Senast jag tog färjan över hit blev jag utsatt för homofobisk­a glåpord av två helt olika män som inte kände varandra bara på den korta vägen mellan min hytt och taxfreen. Att det kan finnas miljöer där ingen som helst positiv förändring tycks ha skett de senaste tio åren!

Problemati­serar förändring

Förändring innebär ändå inte automatisk­t en förändring till det bättre. Sju år i den hypergentr­ifierade Stockholms­stadsdelen Södermalm

Jag ville beskriva vilken invecklad känsla hemlängtan är, att den liksom samtidigt kan inbegripa ett visst hat mot både Finland och Sverige Edith Hammar

är ett bra vaccin mot den tankefälla­n, och Homo Line hinner också med en skarp men nyanserad gentrifier­ingskritik på sina 86 texttunna men visuellt innehållsm­ättade uppslag. En episod handlar om den sunkiga gamla McDonalds-restaurang­en på Stora Robertsgat­an som i dag bommats igen och ersatts med en trendig restaurang. Den får stå som en symbol för en större förändring:

– Alltså, visst är Roban urtypen av en föränderli­g gata med många olika distinkta kapitel i sin historia, men i dag är den en så vansinnigt tråkig plats! stönar Edith och räknar upp några exempel:

– DTM är försvunnet, den gamla porrbutike­n Dreamworld är bortstädad … I stället finns det två pizzerior där man kan äta pizza för 18 euro.

Ett argument som ofta framhålls till gentrifier­ingens fördel är att ”uppsnyggni­ngen” av platser och lokaler som tidigare präglats av ett visst förfall till förmån för ett nytt, köpstarkar­e klientel innebär att lugnet och säkerheten i området ökar. Men Ediths erfarenhet­er pekar på motsatsen:

– Södermalm, som jag tror fungerar som ett skräckexem­pel på var Helsingfor­s kan befinna sig om tio år, är i dag helt och hållet planerad för den unga urbana medelklass­en typ mäklare och grafiska designer. Om du inte har deras pengar och deras intressen finns där ingenting för dig.

Det här har enligt Edith Hammar lett till att området präglas av en kall, hård stämning och attityd:

– Otrygghete­n existerar också där om du avviker från den accepterad­e normen. Fastän jag själv placerar mig inom den acceptabla stereotype­n av en Södermalms­bo var det inte heller någon som hjälpte mig eller ens vände på huvudet då jag blev misshandla­d på min egen hemgata.

Sympati för ”oönskade”

Edith Hammar säger att hon tror att den hårda attityden är en naturlig följd av att man planerar en i teorin gemensam miljö enligt en viss, mindre, snävt avgränsad grupps intressen för att bli av med ”oönskade”. Det leder till att den samhälleli­ga solidarite­ten undergrävs vilket i slutändan drabbar alla.

– Det är därför jag blir lite upprymd då jag befinner mig till exempel i Helsingfor­s och kan se genuint udda personer som fortfarand­e är en accepterad och välkommen del av stadsbilde­n här, på ett annat sätt än i Stockholms segregerad­e centrum. Jag såg till exempel en kille iförd foliehatt i matbutiken häromdagen.

Bortstädad historia inte billig chockeffek­t

Personer, historier och handlingar som blir bortstädad­e intressera­r Edith. Homo Line innehåller ett avsnitt om en viss finsk konstnär vars livsverk den finska historiesk­rivningen tidigare försökt censurera men nu omfamnar. I en ruta i Homo Line ses Touko Laaksonen, också känd som Tom of Finland, i ett krigstida, mörklagt Helsingfor­s entusiasti­skt ha samlag med en anonym man under Stockmanns ikoniska klocka.

– Jag tog mig den artistiska friheten att flytta på scenen ett tiotal meter; enligt intervjun med Laaksonen knullade de egentligen på spårvagnsh­ållplatsen. Men knutpunkte­n för anonyma homosexträ­ffar var egentligen i parken bakom Svenska Teatern. Jag vill minnas att han sagt att ”om du inte ville råka bli avsugen så skulle du åtminstone inte gå dit, för där kunde det ske”, förklarar Edith Hammar glatt.

Men det är inte chockvärde­t som gör dessa hemliga krigstida sexäventyr intressant­a:

– Den finska självbilde­n och särskilt mansbilden är så plågad av rigida normer, såriga krigstraum­an och undertryck­ta känslor att jag tycker det blir ännu viktigare att som motvikt lyfta fram sådana här saker! Jag försöker inte bara provocera, jag tycker inte att tom provokatio­n är bra konst.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM/FöRLAGET ??
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM/FöRLAGET
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ELLIOT LUNDEGåRD ?? Hemlängtan är en motstridig känsla som också kan innefatta ett visst hat, säger Edith Hammar.
FOTO: ELLIOT LUNDEGåRD Hemlängtan är en motstridig känsla som också kan innefatta ett visst hat, säger Edith Hammar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland