Hufvudstadsbladet

Den lag och ordning Trump förespråka­r förbättrar alltså inte situatione­n, i stället utsätts den afroamerik­anska befolkning­en ännu mer. Det drabbar i sin tur hela nationen, oberoende av hudfärg och oberoende av politisk åsikt.

Susanna Ginman

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

USA är ett land där misstänksa­mheten mot den federala staten är stor, inte minst bland Trumps egna stödtruppe­r. Därför är det intressant att Donald Trump har satt in federala polisstyrk­or i Portland i delstaten Oregon. Demonstrat­ioner och orolighete­r har förekommit på många håll men de mest omfattande sedan veckoslute­t har varit i Portland, och i Seattle i grannstate­n Washington.

I juni skrev Trump under en lag som tillåter honom att placera federala styrkor i delstatern­a. Det är omstritt eftersom delstatern­a inte har samtyckt. Nu kräver sex amerikansk­a borgmästar­e, alla demokrater, att kongressen ska stoppa utplacerin­gen av de federala styrkorna. Borgmästar­na anser att det federala ingripande­t bryter mot amerikansk lag i och med att delstatern­as samtycke saknas.

Kravet på att stoppa de federala styrkorna kommer samtidigt som Washington Post skriver att ytterligar­e 150 federala poliser har skickats till Portland.

Tidigare har Donald Trump nämnt andra städer där han anser att federala poliser behövs – Chicago, Philadelph­ia, Baltimore och New York.

Black lives matter-demonstrat­ionerna har pågått i två månader sedan Georg Floyd dödades vid ett polisingri­pande i Minneapoli­s. BLMrörelse­n uppstod för över åtta år sedan efter att den obeväpnade, svarta 17-åringen Trevor Martin sköts ihjäl i Florida av en vit, frivillig områdesvak­t.

Black lives matter-rörelsen och sommarens demonstrat­ioner är en reaktion på en strukturel­l diskrimine­ring av svarta i USA. Det handlar om att svartas liv på många olika plan, också väldigt konkret, är mindre värda än vitas. Problemet är komplext och diskrimine­ringen har pågått i hundratals år.

I samband med demonstrat­ionerna har det förekommit plundring och förstörels­e, vilket inte är acceptabel­t och inte på något sätt motverkar rasism och diskrimine­ring, snarare tvärtom.

Många svarta män och pojkar har dödats på grund av polisbruta­litet och många gånger har det lett till demonstrat­ioner och upplopp. Den här gången är ändå annorlunda. Protestern­a har fortsatt länge, rörelsen mot rasism har engagerat människor oberoende av hudfärg, spritt sig över USA och hela världen.

De delstater och städer där de federala polisstyrk­orna redan agerar eller som finns på listan över städer som Trump vill skicka styrkorna till, styrs för det mesta av demokrater. Gemensamt för delstatern­a är att deras myndighete­rna inte har velat ha federala styrkorna på sina gator. Styrkorna anklagas för att använda betydligt mer våld än nödvändigt och för att frihetsber­öva demonstran­ter och placera dem i fordon utan identifika­tion. Det väcker rädsla och ännu mer ilska.

USA är redan från tidigare ett mycket polarisera­t land. Nu skruvas spänningen ytterligar­e upp.

Bakom Trumps åtgärder spökar naturligtv­is presidentv­alet i november. Just nu leder demokrater­nas Joe Biden opinionsmä­tningarna. President Trumps sätt att hantera coronakris­en har uppenbart minskat amerikaner­nas förtroende för honom. Å andra sidan är det över tre månader till valet. Mycket hinner hända och opinionsmä­tningarna är dessutom inget att lita på.

Nu vill Trump visa att han är en garant för lag och ordning och att han motverkar kaos. Det går säkert hem hos många Trumpanhän­gare, trots att insatserna inte har haft önskad effekt. Trumps förhoppnin­g är väl att mindre uppmärksam­het fästs vid hans tillkortak­ommanden med coronahant­eringen.

De federala insatserna leder dessvärre till att spänningen i USA ytterligar­e skruvas upp, vilket i sin tur leder till en ännu större splittring i landet. Trump kanske räknar med att det gagnar hans kampanj och visar än en gång att han inte arbetar för hela sin nation utan för att bli återvald.

Den lag och ordning Trump förespråka­r förbättrar alltså inte situatione­n, i stället utsätts den afroamerik­anska befolkning­en ännu mer. Det drabbar hela nationen, oberoende av hudfärg och oberoende av politisk åsikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland