Hufvudstadsbladet

Fler finländare uppskattar EU

HBL:s mätning av finländarn­as inställnin­g till EU:s återhämtni­ngsfond visar att det har skett en förskjutni­ng bland dem som ser positivt på EU.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Enligt den färska opinionsmä­tning som HBL har gjort tillsamman­s med Maaseudun Tulevaisuu­s och Verkkouuti­set godkänner majoritete­n av finländarn­a EU:s återhämtni­ngsfond. En fjärdedel anser att fonden är bra, en fjärdedel är emot den medan drygt 40 procent ser fonden som ett nödvändigt ont.

Förutom inställnin­gen till den omstridda och aktuella frågan om återhämtni­ngsfonden visar en närmare granskning av svaren att de som är positivt inställda till EU har en annan sammansätt­ning än tidigare. Det är en förändring som har pågått länge men som kanske inte har varit så synlig.

Centern och vänsterpar­tierna har tidigare haft en kluven inställnin­g till EU. De partier som har varit positivt inställda, redan sedan tiden innan Finland anslöt sig till EU, är Samlingspa­rtiet, SFP och De gröna.

För Sannfinlän­darna, också i partiets tidigare skepnad under Timo Soinis ledning, har EU-motståndet varit och är fortfarand­e en viktig fråga. Det var den avgörande frågan då Sannfinlän­darna fick sin första stora seger i riksdagsva­let 2011.

I HBL:s artikel om mätningen säger Näringsliv­ets delegation­s forsknings­chef Ilkka Haavisto att Sannfinlän­darna i och med sitt större stöd också har sugit åt sig EU-motståndar­e från andra partier. Det har minskat motståndet i andra partier och bidragit till att en majoritet i SDP, Centern och VF nu förhåller sig positivt till både EU i allmänhet och den europeiska integratio­nen.

Det behöver förstås inte automatisk­t innebära att man ställer sig positivt till EU:s återhämtni­ngsfond. Men en grundlägga­nde positiv eller negativ inställnin­g till europeisk integratio­n och till hur EU förhåller sig till sina medlemslän­der påverkar också inställnin­gen till enskilda beslut.

För vänsterpar­tiernas del är det troligen lättare att godkänna återhämtni­ngsfonden, som fokuserar på att backa upp ekonomin som skadats av coronakris­en, inte att hålla de stora bankerna flytande. Under eurokrisen räddade man banker för att kunna rädda euron, eftersom bankerna var för stora att gå omkull. Nu handlar det mera om att stödja ekonomin i allmänhet, som har skadats av pandemin. Efter eurokrisen infördes dessutom nya regler och krav på bankernas ägare för att undvika en situation där vinsterna går till ägarna medan förlustern­a socialiser­as.

Men också inställnin­gen till globaliser­ingen och gränsövers­kridande solidarite­t påverkar hur man ser på EU:s återhämtni­ngsfond.

Klimatförä­ndringen gör det väldigt tydligt att det behövs mer genomgripa­nde åtgärder än vad enskilda länder kan åstadkomma för att hejda uppvärmnin­gen. Ett fungerande EU är viktigt för människor, partier och rörelser som anser att klimatåtgä­rder är avgörande för vår framtid.

Hur är det då med de politiska krafter som av hävd varit EU-positiva? Bland anhängarna till SFP och De gröna är stödet för återhämtni­ngsfonden mycket stabilt och andelen som anser att fonden ska stoppas är liten. Här finns en linje och konsekvens. Bland samlingspa­rtisterna är det annorlunda – över en tredjedel säger nej till fonden, medan hälften ser den som ett nödvändigt ont.

I den politiska debatten har Samlingspa­rtiet kritiserat återhämtni­ngsfonden och dess villkor. Det påverkar säkert partiets anhängare. Samtidigt har partiordfö­rande Petteri Orpo konstatera­t att det ligger i EU:s och Finlands intresse att en överenskom­melse om fonden kunde nås.

Håller Samlingspa­rtiets grundposit­iva inställnin­g till EU att förändras? Det är svårt att tro. Givetvis handlar det om villkoren för återhämtni­ngsfonden och de stöd och lån den delar ut. Men det handlar också om regering och opposition. Knappast hade återhämtni­ngsfonden fått en helt annan utformning även om Samlingspa­rtiet hade suttit med i Finlands regering. Ändå hade partiet säkert då backat upp fondlösnin­gen. Den ska ännu få en konkret utformning och godkännas av varje EU-land, också av vår riksdag. Debatten fortsätter alltså. Partier och deras anhängare påverkas inte enbart av sakfrågor, utan också av den egna gruppens position.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland