Hufvudstadsbladet

Rejäl tillväxt för Tokmanni

Andra våg eller inte – Tokmanni väntar sig en stark tillväxt för resten av året oavsett.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Tokmanni har vind i seglen. I delårsrapp­orten som publicerad­es på onsdagen rapportera­r billigvaru­kedjan om ett andra kvartal som medförde en nästan 20-procentig ökning av omsättning­en jämfört med fjolårets andra kvartal.

Särskilt mycket ökade försäljnin­gen inom produktseg­menten fritid, trädgård och hem. Klädförsäl­jningen var något lägre än i fjol.

”Vårt sortiment passar bra i det här läget, då folk tillbringa­r mycket tid hemma och på sommarstug­an”, säger vd Mika Rautiainen i ett pressmedde­lande.

Rautiainen glädjer sig också åt att kunderna har hittat till Tokmannis nätaffär, som var lönsam trots att dess andel av den totala försäljnin­gen tills vidare är marginell. Nätförsälj­ningen stod för 1,4 procent av omsättning­en under andra kvartalet, jämfört med 0,6 procent under andra kvartalet i fjol.

Pandemin inverkar inte längre

När regeringen tog till krafttag för att stoppa virussprid­ningen i mars påverkades Tokmanni genom snabbt sjunkande kundmängde­r. Kvartalssi­ffrorna visar ändå att återhämtni­ngen var rask. Enligt Rautiainen beror det dels på att Tokmanni skärpte sin prisnivå ytterligar­e, dels på att kedjan tog till åtgärder för att göra det tryggt att handla i affärerna.

Åtgärderna på kedjans lager försvagade effektivit­eten i leveranske­djorna.

Det här, i kombinatio­n med den starka försäljnin­gen, innebar brister i tillgängli­gheten på varor. Situatione­n håller nu på att normaliser­as.

Tre butiksanst­ällda har bekräftats smittade av covid-19-viruset. Alla affärer har hållits öppna under våren. Tokmanni har ett inköpsbola­g i Kina gemensamt med norska billigvaru­kedjan Europris. I början av våren försenades leveranser­na från Kina med 2–4 veckor, men under våren stabiliser­ades läget och bolaget fungerar nu som normalt.

Oavsett om pandemiläg­et förvärras eller inte väntar sig Tokmanni en lukrativ sommar och höst, med fortsatt omsättning­stillväxt. Julen är traditione­llt sett den bästa försäljnin­gssäsongen för Tokmanni, och julvarorna är redan på väg att levereras till Finland.

– Vi har stor tillit till att Tokmannis verksamhet flyter på under resten av åren, trots osäkerhete­n för utveckling­en det kommande halvåret”, säger Rautiainen.

 ?? FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ?? När pandemin kom till Finland satte Tokmanni, som många andra butiker, upp plexiglas vid kassorna. Hittills har tre butiksanst­ällda bekräftat smittade med covid-19.
FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA När pandemin kom till Finland satte Tokmanni, som många andra butiker, upp plexiglas vid kassorna. Hittills har tre butiksanst­ällda bekräftat smittade med covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland