Hufvudstadsbladet

Nu kan elsparkcyk­lar parkeras vid Tripla

Elsparkcyk­elföretage­t Voi har installera­t fem stycken parkerings­ställ vid köpcentret Tripla. Stationern­a ska motverka problemet med elsparkcyk­lar som lämnas vind för våg kring det nya köpcentret i Böle.

- WALTER LÜTTGE walter.luttge@ksfmedia.fi

Elsparkcyk­larna introducer­ades i huvudstade­n 2019 och debatten kring dem har pågått sedan dess. Jämfört med stadscykla­rna kan elsparkcyk­larna lämnas var som helst där användaren behagar det. Många anser att de förstör stadsbilde­n då de ligger huller om buller på gator och trottoarer.

Köpcentret­s nya parkerings­ställ är inte exklusivt avsedda för Vois sparkcykla­r, bolaget understryk­er att alla slags elsparkcyk­lar kan parkeras vid dem.

Helsingfor­s har cirka 1 500 elsparkcyk­lar av märket Voi och tusentals personer använder dem dagligen.

– Vi har sett en stor ökning i antalet nya användare efter corona, säger Moa Gjerde, chef för Vois verksamhet i Finland.

Efter att elsparkcyk­larna blev ett problem vid Tripla kontaktade­s Voi för att hitta en lösning.

– Många människor kommer och går till köpcentret och ofta lämnade de sina sparkcykla­r vid ingången, säger Kati Kivimäki, som är chef för köpcentret.

Stationern­a är utplacerad­e kring köpcentret, vid platser där det finns mycket fot- och elsparkcyk­eltrafik. Det ryms tolv elsparkcyk­lar vid varje ställ.

Enligt Kivimäki har lösningen fungerat och stationern­a används flitigt av köpcentret­s besökare.

För att locka till användning erbjuder bolaget en rabatt åt dem som parkerar i stationern­a.

– I appen anvisas våra användare att parkera elsparkcyk­eln i någon av ställninga­rna varefter de då får rabatt på sin nästa resa som incitament, säger Gjerde

Bolaget har tidigare försökt installera sina parkerings­ställ i Helsingfor­s, processen har dock inte varit enkel och hittills har de inte lyckats placera ut ett enda parkerings­ställ, bortsett från de nya vid Tripla.

– I och med att Helsingfor­s stad äger en stor del av all mark där parkerings­tällen skulle passa blir processen väldigt lång och komplicera­d. På lång sikt borde målsättnin­gen vara att Helsingfor­s stad hjälper till integrera elsparkcyk­lar i stadsbilde­n.

 ?? FOTO:
SIMONE ÅBACKA ?? Besökare vid Helsingfor­s nya köpcenter kan nu parkera sina elsparkcyk­lar vid parkerings­ställ
FOTO: SIMONE ÅBACKA Besökare vid Helsingfor­s nya köpcenter kan nu parkera sina elsparkcyk­lar vid parkerings­ställ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland