Hufvudstadsbladet

Tunga droger allt vanligare bland unga

Över 50 procent fler drogrelate­rade brott har anmälts i Vasa i år. Enligt polisen skiljer sig läget i Österbotte­n inte från landet i övrigt. En ny nationell, svensksprå­kig stödtjänst ska hjälpa anhöriga i kampen mot droger.

- SPt

Cannabis är en dålig start på något som sannolikt slutar väldigt illa. Så sammanfatt­ar Mika Nevasaari, serviceenh­etschef vid Vasa missbrukar­center, den ökande användning­en av framför allt cannabis.

– Vi får allt yngre men också allt fler nya klienter. Ofta har de alla vandrat samma väg: De börjar röka cannabis i 12–13-årsåldern. Två till fyra år senare ger det ingen effekt längre så de övergår till tyngre droger som amfetamin, Subutex och andra läkemedel, även till att injicera droger, säger Nevasaari.

Tillströmn­ingen av unga till missbrukar­centret har pågått i flera år.

I fjol var närmare 40 procent av klienterna i åldern 18–29, och över 70 procent var under 40 år.

– Missbruket ökar också bland minderårig­a. Vår verksamhet startar vid 18 år medan minderårig­a hör till barnskydde­t. Det behövs en egen modell för vård och rehabilite­ring av minderårig­a och förebyggan­de arbete. Vi måste bryta trenden, säger Nevasaari.

Han anser att akut hjälp måste fås dygnet runt och att det förebyggan­de arbetet borde inledas vid rådgivning­en.

Under juni månad i år har polisen i Österbotte­n bokfört 54 procent fler anmälninga­r om drogrelate­rade brott i Vasa än under samma period i fjol.

Mikko Uusimäki, kriminalko­mmissarie i Österbotte­n, ser ett växande och allvarligt problem som inte är unikt för Österbotte­n.

– I april rapportera­de Polisstyre­lsen att antalet drograttfy­llerister nu är högre än alkoholrat­tfyllerist­erna. Det indikerar att droganvänd­ningen ökat i hela landet.

Enligt Uusimäki beror mängden uppdagade fall på polisens aktivitet men också på civila som anmäler oro över misstänkt trafik till grannlägen­heten eller konstiga lukter.

Den senaste statistike­n från Institutet för hälsa och välfärd (THL, 2018) visar att nästan 25 procent av finländarn­a i åldern 15–69 provat på cannabis.

Framför allt bland 25–34-åringar har det blivit vanligare att prova på eller använda droger. 45 procent av dessa uppgav att de använt en illegal drog. Också bland 35–44-åringar har det blivit vanligare att testa droger.

Ny svensksprå­kig stödtjänst

Österbotte­ns kriscenter Valo i Vasa arbetar förebyggan­de och erbjuder anhörigstö­d på finska och svenska.

I juni fick centret ett extra så kallat coronastöd för att kunna erbjuda stöd på svenska i hela landet.

Stödsamtal kan bokas gratis och anonymt vid svåra livssituat­ioner och man erbjuder 5–6 träffar per telefon eller per videosamta­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland