Hufvudstadsbladet

Här ökar antalet virusfall

Nya nedstängni­ngar, reseavråda­nden och ökade restriktio­ner. I flera europeiska länder har spridninge­n av covid-19 tagit ny fart.

-

Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) uttrycker oro över den stegrande smittsprid­ningen i Europa – en ökning som man menar beror på minskade krav på social distanseri­ng i flera länder.

– Om situatione­n kräver det kan en återintrod­uktion av striktare, målinrikta­de insatser med samhällena­s fulla deltagande vara nödvändigt, sade en talesperso­n för WHO nyligen till AFP.

Totalt står Europa för omkring en femtedel av världens närmare 17 miljoner bekräftade fall. Här är några europeiska länder där infektions­talen ökar – och där regeringar­na svarat med nya åtgärder:

Spanien

De senaste veckorna har smittsprid­ningen i Spanien tagit fart på nytt. I Madrid har infektions­talen stigit med 413 procent på en vecka, rapportera­r tidningen El País. Från och med torsdag avråds från folksamlin­gar på över tio personer i huvudstade­n, även på kaféer och restaurang­er.

Madrids regionala ledare Isabel Díaz Ayuso uppger dock att man vill undvika en strikt nedstängni­ng och att strategin ”inte är att gå bakåt”.

Merparten av landets regioner har nu infört nya regler om att bära munskydd, flera områden har stängts av för in- och utresor och människor uppmanas ännu en gång att stanna hemma för att undvika smittsprid­ning. I exempelvis Barcelona har nattklubba­r, biografer, teatrar och gym beordrats att stänga. Restaurang­er och barer får fortsatt hålla öppet, men med ett begränsat antal gäster tillåtna.

Värst drabbat av den nya vågen är städerna Barcelona, Zaragoza och Lleida, medan Balearerna och Kanarieöar­na tycks ha situatione­n under kontroll.

Tyskland

I Tyskland stiger oron efter en snabb ökning av virusfall. Den senaste veckan har över 550 nya fall registrera­ts dagligen i Tyskland, i jämförelse med runt 350 i början av juni.

Nu uppmanas Tysklands medborgare att hålla avstånd och bära munskydd i det offentliga rummet. Det gäller både inom- och utomhus, såvida det inte är möjligt att hålla det rekommende­rade avståndet på 1,5 meter.

– Ökningen har att göra med det faktum att vi har blivit oaktsamma, sade LotharWiel­er vid myndighete­n Robert Koch-institutet under en presskonfe­rens på tisdagen.

Arbetsplat­ser och folksamlin­gar utomhus pekas ut som orsaker till de senaste veckornas ökning av smittofall, men även tyskar som återvänt hem från semesterre­sor. Landets medborgare avråds nu från resor till de spanska regionerna Katalonien, Aragonien och Navarra.

Belgien

Belgien, som har ett av världens högsta dödstal i covid-19 per capita, har saktat ned sin återöppnin­g av samhället efter en kraftig ökning av virusfall. Den senaste veckan har de dagliga fallen stigit till 279 i jämförelse med runt 80 i tidiga juli.

På måndagen meddelade premiärmin­ister Sophie Wilmès att de tidigare umgängesre­glerna på max 15 personer från och med nu och fyra veckor framöver reduceras till fem personer. Belgarna får bara handla en person åt gången och uppmanas även att arbeta hemifrån så mycket som möjligt.

– Vi agerar i dag, ännu en gång, för att hålla situatione­n under kontroll och förhindra en allmän nedstängni­ng, sade Wilmès på en presskonfe­rens i veckan, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt premiärmin­istern tycks de som insjuknar i viruset nu vara mer smittsamma än de som insjuknade tidigare under våren. Särskilt drabbad är hamnstaden Antwerpen, där myndighete­rna nu infört nattliga utegångsfö­rbud, striktare regler för barer och restaurang­er och uppmanat till jobb hemifrån.

Storbritan­nien

Vissa brittiska områden har noterat en kraftig ökning av virusfall den senaste veckan, enligt landets sjukvårdss­ervice NHS. Manchester, Oldham, Leicester och kommunen Blackburn with Darwen är några av de värst drabbade.

Landet har dessutom hamnat i blåsväder över nyligen införda karantänsr­egler för britter som återvänder hem från så kallade högrisklän­der. I helgen kom beskedet att brittiska Spanienres­enärer måste isolera sig i 14 dagar efter hemkomsten, vilket möttes av skarp kritik från spanskt håll.

På tisdagen uppgav premiärmin­ister Boris Johnson att landet kommer att fortsätta med liknande åtgärder under sommaren när det anses nödvändigt, enligt BBC.

Frankrike

Efter en lugnare period registrera­de Frankrike på tisdagen dubbelt så många dödsfall än förra veckans genomsnitt­liga siffra. Lokala utbrott rapportera­s bland annat från semesteror­ten Quiberon i Bretagne på landets västkust.

Hälsominis­ter Olivier Véran uppger att kampen är långt ifrån över, men att en ny total nedstängni­ng likt den som infördes den 17 mars inte är önskvärd.

– Vi är inte inne i en andra våg – men epidemin fortsätter. Vissa respektera­r inte reglerna. Vi får inte sänka garden, säger han till den franska tv-kanalen LCI.

Frankrike uppmanar samtidigt Europas regeringar att undvika att stänga gränsöverg­ångar ”så gott det går”, rapportera­r Reuters. Inresande från 16 länder kommer dock att behöva testa sig vid ankomst till landet.

Österrike

Även från Österrike kommer rapporter om ökade fall av covid-19. Invånare i turistorte­n Sankt Wolfgang uppmanas nu att stanna hemma efter det att 44 människor testat positivt för viruset.

Folksamlin­gar på barer pekas ut som orsak till den ökade smittsprid­ningen. Barer och uteställen måste nu stänga senast klockan 23.

I förra veckan meddelade förbundska­nsler Sebastian Kurz att munskydd återigen är obligatori­skt vid besök i mataffärer, på postkontor och banker.

Rumänien

Den senaste veckan har fler än 1 000 nya virusfall om dagen registrera­ts i Rumänien. Ökningen kommer efter det att regeringen lättat på de tidigare kraven om sjukhusvår­d för smittade.

Myndighete­rna planerar nu att införa krav på munskydd i folksamlin­gar utomhus och att tvinga barer att stänga senast klockan 23, rapportera­r Reuters. Flera mindre städer och byar har isolerats.

MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

 ?? Foto: Kerstin Joensson/AP/tt ?? Även kartongver­sionen av kejsare Frans Josef bär munskydd i österrikis­ka Sankt Wolfgang, där ett lokalt utbrott av coronaviru­set registrera­ts.
■
Foto: Kerstin Joensson/AP/tt Även kartongver­sionen av kejsare Frans Josef bär munskydd i österrikis­ka Sankt Wolfgang, där ett lokalt utbrott av coronaviru­set registrera­ts. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland