Hufvudstadsbladet

Federal polis dras tillbaka från Portland och Seattle

Delar av de federala styrkor som skickats ut i USA för att lugna ner antirasism­protester dras nu tillbaka. Men oenigheter­na fortsätter, och en tillfällig mur i Portland kan bli en dyr affär för Trump.

- MARCUS ALEXANDERS­SON/TT

De federala styrkor som placerats ut i Seattle för att, enligt president Donald Trump, lugna ner den senaste tidens våldsamma antirasism­protester har nu lämnat staden. Seattles borgmästar­e, demokraten Jenny Durkan, tillhör de som anser att utplacerin­gen av styrkorna varit olaglig och inte alls lugnat ner protestern­a utan snarare spätt på orolighete­rna, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Lämnar även Portland

Även i staden Portland dras styrkorna tillbaka. Nu har en överenskom­melse slutits om att de federala styrkorna, med början på torsdagen, gradvis ska dras tillbaka från staden.

”De har betett sig som en ockupation­sstyrka och fört med sig våld”, skriver Oregons guvernör Kate Brown på Twitter.

I utbyte mot att de federala poliserna lämnar har dock delstaten avkrävts löften om att förstärka sin egen polisnärva­ro.

Delstatspo­lisen ska bland annat ta över bevakninge­n av federala byggnader. I nuläget omgärdas den statliga domstolsby­ggnaden i Portland av ett stängsel som de federala styrkorna rest. Något som inte ses med blida ögon från lokalt politiskt håll eftersom den tillfällig­a barriären blockerar en gata.

2000 dollar i timmen

För NBC News förklarar den demokratis­ka lokalpolit­ikern Chloe Eudaly att Portland svarar med att bötfälla USA:s regering – 500 dollar för varje kvart som staketet står kvar.

– I går var notan som den federala regeringen är skyldig oss uppe i 192 000 dollar, och den växer. Vi tänker driva in, säger hon.

Ministerie­t för inrikes säkerhet, som skickat dit styrkorna, har enligt NBC inte kommentera­t den stigande notan.

Federal polis skickas till nya städer

Under onsdagen meddelade USA:s justitiemi­nister William Barr också att federal polis skickas till tre nya städer – Cleveland, Detroit och Milwaukee – för att bekämpa en ”oroande ökning av våldsbrott, särskilt mord”. Den insatsen är dock skild från insatserna mot proteströr­elsen.

 ?? FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/TT-AP ?? Det stängsel som federala styrkor byggt upp framför
■ domstolsby­ggnaden i Portland har skapat ny politisk oenighet.
FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/TT-AP Det stängsel som federala styrkor byggt upp framför ■ domstolsby­ggnaden i Portland har skapat ny politisk oenighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland