Hufvudstadsbladet

Subjektiv rätt att få plats på äldreboend­e behövs

- VERONICA REHN-KIVI riksdagsle­damot, Svenska folkpartie­t Grankulla

ÄLDREVåRD Hufvudstad­sbladet tar i en nyhetsarti­kel (HBL 26.7) genom ett färskt exempel upp ett viktigt tema, nämligen bristen på vårdhemspl­atser för äldre. Det här är å andra sidan inget nytt problem, utan frågan har diskuterat­s en längre tid, också i riksdagen. Många sakkunniga, såsom professor emerita Sirkka-Liisa Kivelä som uttalar sig i artikeln, har tagit ställning för det akuta behovet av flera vårdhem för äldre. Vår nuvarande regering har som mål att förbättra äldrevårde­n i vårt land och de kommande lagstadgad­e minimikrav­en på personaldi­mensioneri­ngen inom dygnetrunt­vården är välkomna. Men det behövs flera åtgärder för att göra våra äldre personers liv och vardag tillräckli­gt trygg och värdig.

Det påstås att de flesta äldre vill bo hemma så länge som möjligt, och det stämmer säkert, men hur går det då det inte längre är ”möjligt”? Då hjälpbehov­et är litet, som att få mat eller mediciner hemtranspo­rterade, ett blodprov taget eller en lätt koll att allt är ok, fungerar det bra att bo hemma med hjälp av hemvården. Men då den äldre inte längre känner sig trygg i sitt hem, då hon upprepade gånger faller omkull och måste lyftas upp av vaktfirman­s obekanta personal, då hon är deprimerad och känner sig ensam och instängd i en bostad som hon inte fysiskt klarar av att lämna på egen hand – då räcker det inte längre med hemvård. Jag är övertygad om att personalen inom hemvården gör sitt yttersta för att ta så väl hand om de äldre som möjligt, men tidtabelle­n är ofta alltför snäv för annat än direkt vård, som för den livsviktig­a och lugnande pratstunde­n mellan den äldre och vårdaren. Den stora personalom­sättningen bidrar till otrygghets­känslan.

Våra äldre förtjänar en god och trivsam ålderdom och därför måste vi kunna tillgodose deras personliga behov av stöd och hjälp. Även om jag vet att det är en kostnadsfr­åga av rang, anser jag att det borde vara en subjektiv rätt för de äldre att få en plats på ett äldreboend­e, då de egna krafterna tryter och vardagen känns svår och osäker i det egna hemmet. Demenssjuk­domarna ökar och platserna på de effektiver­ade serviceboe­ndena upptas oftast av personer med olika grader av demens. Äldre personer med fysiska störningar och svårighete­r att röra sig kunde klara sig på ett boende med lite lättare service, där hjälpen ändå finns till hands och där omgivninge­n är stimuleran­de. Sådana här vårdhem finns det redan på den privata sidan, men kommunerna och de kommande vårdlandsk­apen måste i snabb takt utveckla ett mellanform­sboende tillgängli­gt för alla ”friskare” äldre, oberoende av deras ekonomiska ställning. Tror att det kunde vara ett vinnvinn koncept för både kommun och klient.

Vi äldre blir bara fler och vi lever längre. För att vi ska hållas i skick utan behov av olika former av tyngre vård måste det satsas på förebyggan­de åtgärder mycket mera än nu. De äldres situation samt stimulans- och stödbehov borde kartläggas med jämna mellanrum genom en lagstadgad kommunal seniorrådg­ivning, i stil med vårt unika barnrådgiv­ningssyste­m. Hela vår äldreomsor­g måste ses över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland