Hufvudstadsbladet

Klart för den stora festen – så blir VM 2022 i Qatar

Fyra matcher per dag tolv dygn i följd. Fotbollsfa­ntaster kan se fram emot maratondag­ar med fotboll under VM för herrar i Qatar 2022. Här hittar du svar på det mesta du behöver veta om det hårt kritiserad­e mästerskap­et.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

När spelas VM?

● 21 november–18 december 2022.

Varför spelas inte VM

● på sommaren?

På grund av för höga sommartemp­eraturer, runt 40 grader varmt, kommer mästerskap­et att äga rum i slutet av året. Finaldagen, den 18 december, råkar även vara Qatars nationalda­g.

Hur kommer spelschema­t se ut?

● Under gruppspele­t spelas det fyra matcher per dag i tolv dagar, med fyra olika avsparksti­der för att undvika krockar. Första matchen ska starta klockan 12 finländsk tid och den sista vid 21. Övriga avsparksti­der är 15 och 18. Åttondelsf­inalerna kommer sedan att spelas med två matcher om dagen innan mästerskap­et tar två dagars vila. Kvarts- och semifinale­r kommer att spelas över två dagar vardera.

Hemmanatio­nen Qatar spelar öppningsma­tchen på Al Bayt-stadion den 21 november. Finalen avgörs sex dagar före julafton på Lusail-stadion med plats för 80 000 åskådare.

Hur blir VM:et för supportrar­na?

● Eftersom turneringe­n avgörs på arenor inom ett geografisk­t begränsat område i och runt Doha kommer supportrar på plats att kunna se flera matcher samma dag. Att förtära alkohol och uppträda berusad offentligt är strikt förbudet i Qatar, vilket lär ställa till problem då fotbollsmä­sterskap lockar många alkoholtör­stande supportrar från hela världen.

Vilka kvalar in?

● Qatar är redan kvalificer­at i form av värdnation. Därutöver tillkommer 31 länder som kvalar in via sina kontinenta­la kval. I Asien och Afrika inleddes kvalen redan i juni respektive september förra året. I Europa, Sydamerika, Nord- och Latinameri­ka och Oceanien har VM-kvalet till 2022 ännu inte inletts. Slutspelss­pelslottni­ngen och gruppförde­lningen av de 32 inkvalade lagen sker i mars 2022. Det står redan klart att Qatar kommer att spela i grupp A.

Vilka arenor spelas

● matcherna på?

VM kommer att avgöras på åtta olika arenor, varav hälften är under konstrukti­on. Byggnation­erna har varit under lupp i flera år då larmen varit många kring arbetsförh­ållandena för arbetarna. Facktidnin­gen Byggnadsar­betaren skrev 2018, med hänvisning till människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch, att tusentals människor kommer att ha dött i samband med arenabyggn­ationerna när VM väl inleds.

Varför är mästerskap­et

● så hårt kritiserat?

Listan är lång över negativa, och hårt kritiserad­e, faktum som omgärdat mästerskap­et. Redan när Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifas exekutiva kommitté 2010 beslutade att tilldela Qatar arrangörsk­apet spekulerad­es det kring att mutor legat bakom omröstning­en. I april i år kom amerikansk­a myndighete­r med nya anklagelse­r men VM-arrangören har fortsatt att hävda sin oskuld. Flera människorä­ttsorganis­ationer, exempelvis Amnesty Internatio­nal, har under åren larmat om byggarbeta­rnas situation i landet. Bortsett fotbollen är Qatar ett land med bristande yttrandeoc­h åsiktsfrih­et, inte minst för kvinnor.

Hur påverkas mästerskap­et

● av coronakris­en?

Precis som för allt annat i världen under 2020 är det svårt att veta. Men tidigare i juli rapportera­de nyhetsbyrå­n AFP att VM-arrangören kommer att tvingas att minska personalst­yrkan på grund av de ekonomiska konsekvens­erna av pandemin.

Qatar, med drygt 2,8 miljoner invånare, är ett av länderna som hittills drabbats av flest coronasmit­tade per capita i världen. Över 104 000 smittade varav omkring 150 döda, 3 000 med pågående sjukdom och 101 000 som tillfriskn­at.

 ?? Foto: Matthias schrader/aP Photo ?? Frankrikes Kylian Mbappé med VM-bucklan 2018.
■
Foto: Matthias schrader/aP Photo Frankrikes Kylian Mbappé med VM-bucklan 2018. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland