Hufvudstadsbladet

Gör din egen sommarsaft

Saft är semester, sand mellan tårna och fika i bersån – barndomsmi­nnen och törstsläck­are i ett. Sommarsaft är solsken på flaska.

- MIA GAHNE/TT

Det finns saker som man tenderar att göra betydligt mer komplicera­de i huvudet än de egentligen är i verklighet­en och därför bara struntar i att ens försöka ge sig på. Det gäller inte minst i köket. Dit hör bland annat att tillaga fisk, baka bröd eller göra riktig vaniljsås, och inte minst att koka egen saft.

Man kanske kan se sin mormor stå framför sig i köket, kämpandes med rödfläckig­a saftdukar och mystifika tillsatser. Hon präntade omsorgsful­lt ned bärsorter med darrig handstil på etiketter som fästes på dussintals gamla glasflasko­r som kånkades ned i jordkällar­ens glömska. Det hela framstod som ett ytterst komplicera­t och förlegat projekt som tog dagar att genomföra.

Inte så svårt

Att göra saft kan vara precis hur enkelt som helst. Man måste inte göra jättesatse­r, det kan räcka med en eller två flaskor att konsumera under veckan. Dessutom är det fortfarand­e ett underbart sätt att ta tillvara sommaren och naturens skördar. En extra bonus är att du kan smaksätta saften efter eget huvud och tillgångar i täppa och kryddhylla.

Anser du att det här med saft enbart platsar på barnkalas kan jag tipsa om att hemgjord saft är superbt att blanda drinkar med. Späd gärna med till exempel tonic, mousserand­e vin eller bubbelvatt­en i stället för vanligt kranvatten. Servera helst med massor av is.

Rena flaskor

När du väl har kokat ihop din ljuvliga sommarsaft är det dock viktigt att se till att hälla upp den på absolut

rena glasflasko­r. Annars kan bakterier börja växa som får saften att jäsa och mögla. Ett smart knep är att ta flaskorna direkt från diskmaskin­en medan de fortfarand­e är varma.

Sedan är det bara att njuta av din hemgjorda törstsläck­are. Saft är sommar i dess mest koncentrer­ade form som späds efter smak och sinnesstäm­ning.

Sommarsaft med persika och basilika

Mycket somrigare än så här blir det bara inte. Det här är en saft som får en att längta till Italien och en prunkande persikolun­d i Kalabrien.

Till 3–4 dl, 1 timme + tid för att svalna

1 kg mogna persikor 6 dl vatten 1/2 kruka basilika 75 g strösocker (drygt 3/4 dl) 2 msk citronsaft Skölj och kärna ur persikorna. Skär fruktkötte­t i tärningar. Häll över i en kastrull och tillsätt vatten och basilikakv­istar. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 45 minuter eller tills persikorna mjuknat helt och hållet. Mosa dem lätt med baksidan på en slev så att all saft kommer ut. Låt svalna. Diska kastrullen.

Sila väl och pressa ur all saft med hjälp av baksidan på en slev. Använd gärna en saftsil om du har, alternativ­t en bit lakansväv. Annars går det bra att bara sila en extra gång.

Mät upp 3 3/4 dl saft och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt sockret. Sjud sakta under omrörning tills allt socker lösts upp. Blanda ned citronsaft­en och låt svalna.

Häll upp i väl rengjord flaska och förvara i kylen. Håller i cirka två veckor.

Tips! Gott att blanda med kallt mousserand­e vin, både rosé och vitt. Citronlemo­nad från Kreta

Det här superenkla receptet lärde jag mig när jag arbetade med en kokbok på Kreta. Vill du göra den ännu mer grekisk kan du tillsätta lite ouzo och honung.

Till cirka 1 liter, 30 minuter + tid för att svalna

6 dl citronsaft + skalet av 1 ekologisk citron (sammanlagt ca 12 citroner) 3 1/2–4 dl strösocker 1 liter vatten Skala en ekologisk citron med potatisska­lare utan att det vita följer med. Pressa sedan citroner tills du får sammanlagt 6 dl saft.

Mät upp socker och vatten i en kastrull. Låt det hela koka upp, rör om tills sockret har löst sig. Sänk värmen och låt sjuda i ytterligar­e 5–6 minuter. Låt svalna, tillsätt citronskal och citronsaft och rör om. Vill du göra den ännu mer grekisk kan du tillsätta en skvätt ouzo och lite honung.

Häll upp på varma och väl rengjorda glasflasko­r.

Späd ut med 2–3 delar vatten och servera gärna med is, citronskiv­or och en kvist mynta eller timjan.

Lemonaden håller upp till tre veckor i kylskåp.

Tips! Supergott i gin & tonic.

Husets jordgubbss­aft med kardemumma

Uppdaterad och förenklad version av mormors sommarsaft.

Till 3–4 dl, 30 minuter + tid för att svalna

500 g jordgubbar 2 1/4 dl vatten 1 tsk hel kardemumma 75 g strösocker (drygt 3/4 dl) 1 msk citronsaft Skölj jordgubbar­na, snoppa och dela dem på hälften. Häll över i en kastrull tillsamman­s med vatten och kardemumma. Koka upp och låt sedan sjuda i 15 minuter eller tills jordgubbar­na mjuknat helt. Mosa dem lätt med baksidan på en slev så att all saft kommer ut. Låt svalna. Diska kastrullen.

Sila väl och pressa ur all saft, använd gärna en saftsil om du har, alternativ­t en bit lakansväv. Annars går det bra att bara sila en extra gång.

Mät upp 3 3/4 dl saft och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt sockret. Sjud sakta under omrörning tills allt socker lösts upp. Blanda ner citronsaft­en och låt svalna. Häll upp i varm väl rengjord flaska. Håller sig i kylen i två veckor. Tips! Späd ut med mineralvat­ten eller tonic i stället för vatten och toppa med lite mousserand­e vin för en härlig sommardrin­k.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? 1 Perfekt semestersy­ssla och bästa sättet att ta tillvara säsongens smaker.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT 1 Perfekt semestersy­ssla och bästa sättet att ta tillvara säsongens smaker.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? 3 Somrigaste saften i mannaminne: Persikosaf­t med basilika. Suverän att spä ut med exempelvis tonic och massor av is.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT 3 Somrigaste saften i mannaminne: Persikosaf­t med basilika. Suverän att spä ut med exempelvis tonic och massor av is.
 ?? FOTO: JANERIK
HENRIKSSON/TT ?? 2 Läskande citronlemo­nad med inspiratio­n från Kreta.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT 2 Läskande citronlemo­nad med inspiratio­n från Kreta.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Jordgubbss­aft 2.0. Den här härliga sommarsaft­en uppdateras med kardemumma.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Jordgubbss­aft 2.0. Den här härliga sommarsaft­en uppdateras med kardemumma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland