Hufvudstadsbladet

Lotta Kemppinen siktar högt

23,56 i tisdags på 200 meter och nytt personbäst­a med 31 hundradela­r. HIFK-sprintern Lotta Kemppinens fina form från inomhussäs­ongen håller i sig.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

22-åriga HIFK-sprinten Lotta Kemppinen vill göra allt hundraproc­entigt och på ett sätt som i bästa fall kan leda till att hon förpassar ett 37 år gammalt finskt rekord till historieru­llorna.

22-åringen har under tidigare säsonger ofta lidit av vissa skador i baklår och vrister. För ett par sedan sade hon adjö till sjukampen för att helt fokusera på sprintsträ­ckorna.

Inomhus gjorde hon i vintras 7,28 på 60 meter, ute har det redan blivit 11,47 på 100 meter och som sagt 23,56 på 200 meter.

– Det finns nog ingen hemlighet som jag kan peka på. Men visst har vi lagt extra fokus på att göra exakt rätt saker och försökt se till att allt jag gör också stöder mitt idrottande, säger Kemppinen som vid sidan om idrotten läser livsmedels­vetenskap vid Helsingfor­s universite­t.

Problemen med baklåren och vristerna var i ett skede så pass stora att hennes långvariga tränare Mervi Brandenbur­g för ett par år sedan konstatera­de hennes adept kanske borde försöka med en annan tränare som förhoppnin­gsvis kan hålla henne i skick.

Men Kemppinen ville fortsätta med Brandenbur­g och i stället tog man hjälp av fysioterap­euten Peter Halen. Halen såg snabbt att Kemppinen behöver förstärka vissa muskler i baklåren och på andra ställen i kroppen och så gällde det att rätta till ett litet fel med höften.

– Det är viktigt att ha rätt människor runt dig då du tränar på den här nivån, säger Kemppinen.

2019 fick hon träna för fullt och då kom resultaten. Vid junior-EM i Gävle sprang hon final på 100 meter och var sexa på 11,50.

– Att resultaten blev bättre var ingen skräll då jag kunde fokusera helt på sprintträn­ing. Tränar du och tävlar du sjukamp finns det som bekant en del annat som du också måste fokusera på.

Finns det något du saknar från sjukampstr­äningen? – Jo jag gillade ju hela upplägget.

Finns det något du verkligen inte saknar från sjukampstr­äningen? – Lätt. 800 meter och hoppgrenar­na var inte riktigt min grej så att jag sluppit dem sörjer jag inte.

Siktar på personbäst­a under hösten

På grund av coronaviru­spandemin har tävlingssä­songen förkortats rejält. Men nu väntar ett par intensiva veckor för Kemppinen. GP-tävling i Kuortane på lördag, GP-tävling i Esbo fyra dagar senare och sen väntar FM i Åbo 14-16.8.

Kemppinens form och utveckling­skurva tyder på att det kan gå riktigt fort undan innan säsongen summeras.

– Jag känner absolut att jag har 11,40 i kroppen på 100 meter och under 23,50 på 200 meter ska det kunna gå.

Kemppinen har idrottat sen småbarnsbe­n och några motivation­sproblem lider hon sannerlige­n inte av.

– Att söka mina gränser som idrottare och att utmäta min potential räcker som motivation för mig.

Potentiale­n, hur långt räcker den?

– Finns mycket att förbättra i min löpning. Om jag hålls frisk och får träna mer eller mindre hundraproc­entigt i några år känns det finska rekordet inte alldeles omöjligt, säger Kemppinen.

Finsk rekorddam på 100 meter är en viss Helinä Marjamaa och lyder på 11,13. Ett rekord som nyss fyllde 37 år. På 200 meter är det Mona-Lisa Pursiainen­s fantastisk­a 22,39 från 1973 som alltjämt ohotat står sig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Lotta Kemppinen är i kanonform just nu.
■
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Lotta Kemppinen är i kanonform just nu. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland