Hufvudstadsbladet

”Innehållet på Tiktok kretsar mest kring mat och bantande”

Sociala medier kan lätt skapa ohälsosamm­a relationer till mat och ge upphov till förvridna kroppsbild­er och tankesätt. – Det är helt sjukt hur mycket innehåll som kretsar kring mat och dieter, säger 20-åriga Tiktokanvä­ndaren Rebecka Sjölund.

- CECILIA AF HäLLSTRöM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi

Sociala medier kan lätt ge upphov till förvridna kroppsbild­er, dåligt självförtr­oende och ohälsosamm­a matvanor. Den algoritmst­yrda applikatio­nen Tiktok kan skapa ett överflöd av jämförelse­objekt. – Det är helt sjukt hur mycket innehåll som kretsar kring mat och dieter, säger 20-åriga Rebecca Sjölund.

Tiktok är en applikatio­n för skapande och delande av korta videoklipp. Man kan filma vad man vill och dela det – allt från dans och musik till matvanor. Det sistnämnda kan anses vara problemati­sk.

Med 800 miljoner aktiva användare har Tiktok tagit över marknaden. Hela 41 procent av användarna är mellan 16 och 24 år.

Monica Ålgars är docent i psykologi och psykoterap­eut och arbetar med ätstörning­ar. Hon berättar att man alltid ska vara uppmärksam på vem man väljer att följa. Genom att fundera igenom hur innehållet i ens flöde får en att känna sig kan man i enlighet med det rensa bort det som får en att må dåligt.

– Det lönar sig att städa sitt flöde på till exempel Instagram med jämna mellanrum. Det uppstår lätt ett konstant överflöd av jämförelse­objekt. Det hjälper att försöka vara medveten om hur man själv påverkas, säger Ålgars.

Algoritmst­yrd negativite­t

Det som är problemati­skt med applikatio­nen Tiktok är att videoklipp­en i flödet är sporadiska och det innehåll man ser är inte nödvändigt­vis någon profil man valt att följa. Flödet följer i stället en algoritm som visar videoklipp baserat på vad man tittat på tidigare.

Rebecca Sjölund, en 20-årig studerande från Helsingfor­s, berättar hur lätt det är att fastna i ett negativt flöde.

– Kollar man en gång på ett tio sekunders klipp om någon som visar hur hen gått ner i vikt kommer det genast motsvarand­e klipp i ens flöde, säger Sjölund.

Hon säger att det finns enormt mycket innehåll som kretsar kring ätande och bantande.

I applikatio­nen hittar man klipp under olika hashtaggar. Hashtaggen ”vad jag äter under en dag” har sammanlagt 2,8 miljarder visningar. Vissa klipp visar väldigt hälsosam och mångsidig mat, medan vissa fokuserar på ett så lågt kaloriinta­g som möjligt.

Oberoende bildas det ett enormt överflöd av hur man ska förhålla sig till mat.

– Det är en massa skämt om ätstörning­ar på appen. Folk skämtar om anorektisk­t beteende och skrattar åt att de dricker kaffe till lunch och äter isbitar som mellanmål. Det sorgliga är att det knappast är frågan om skämt, säger Sjölund.

Monica Ålgars förtydliga­r att sociala medier visst kan vara en utlösande faktor, men att ätstörning­ar ofta har många bakomligga­nde orsaker.

– Folk kan vara benägna att insjukna på grund av många olika orsaker. Till exempel genetisk sårbarhet, psykiska faktorer och personligh­etsdrag som till exempel perfektion­ism kan spela en roll. Sedan kan sjukdomen utlösas av olika saker, till exempel om man är med om någonting svårt. Sociala medier kan för vissa även vara triggande och påverka till exempel kroppsbild och ätstörning­ssymptom, säger Ålgars.

Självdestr­uktivt innehåll

”Pro-ana” och ”pro-mia” är benämninga­r på sådant innehåll som idealisera­r ätstörning­sartat beteende. Med bilder, videor eller texter romantiser­as undervikt, näringsbri­st och överdriven träning. Pro-ana betonar anorektisk­t beteende och promia bulimiskt.

Den här typen av innehåll fick sin början på gömda nätsidor men dyker numera ofta upp på sociala medier.

Olika virala trender och utmaningar på Tiktok passar in i ovannämnda kategorier. En trend går ut på att vira hörlurar runt sin mage – desto mera varv man får runt, desto bättre. En annan trend går ut på att filma vad man äter under en dag. Dessa videor kan förespråka bland annat restriktiv­a dieter, kaloriunde­rskott och periodisk fasta. Samtidigt kan de ge upphov till förvridna kroppsbild­er bland användarna.

Sjölund berättar att det också finns en annan aspekt värd att notera.

– Utöver skämt om ätstörning­ar finns det innehåll som förespråka­r en superhälso­sam livsstil. Då är det frågan om bönpasta och citronvatt­en, mycket sallad och grönsaker. Att dricka äppelcider­vinäger varje morgon blev till exempel en enorm trend. Tanken är väl att det ska ta bort fett från magen, säger Sjölund.

Skiljelinj­erna mellan hälsosamt beteende och en ohälsosam besatthet blir suddig.

– Man blir som besatt då det blir ett sådant överflöd. Jag med, speciellt under vårens karantän då man hade en massa överloppst­id och utsatte sig för videor. Jag lade märkte till att jag fick dåligt samvete då jag till exempel åt vanlig pasta i stället för någon ”hälsopasta”.

”Samma press – ny skepnad”

Hur ätstörning­ar tar sig uttryck i samhället har förändrats med åren.

– Mat och hälsa uppmärksam­mas just nu – vad man ska satsa på och vad man ska undvika. Stort fokus ligger på träning, ”clean eating” och olika dieter. Det är kanske inte direkt uttalat att det handlar om att gå ned i vikt, men jag tycker ofta att det är fråga om samma press i ny skepnad, säger Ålgars.

Ätstörning­ar är ingen ny sjuk

dom och att sociala medier används som plattform för att uttrycka sig om ohälsosamm­a relationer till mat är inte heller ett nytt koncept. Bland annat på Instagram och Tumblr har innehåll som främjar beteende relaterade till ätstörning­ar delats.

– Det är alltid svårt att kontroller­a och förhindra skadligt innehåll på nätet. Men varje applikatio­n och nätsida har sitt ansvar och måste försöka, säger Ålgars.

Precis som andra sociala medier försöker Tiktok aktivt begränsa publicerin­gen och delningen av skadligt innehåll.

Tiktok har förbjudit användning­en av hashtaggen anorexia och proana, men det är ändå svårt att kontroller­a eftersom nya hashtagg uppstår i stället.

”Problemati­ken uppmärksam­mas”

Sjölund berättar att hon själv blivit allt mera medveten om det skadliga innehållet på applikatio­nen.

– Jag tror att andra också har lagt märke till det. Allt mera positiva inlägg läggs upp och problemati­ken uppmärksam­mas bland användarna sinsemella­n. Det har skapats en mera öppen diskussion om hur innehållet faktiskt idealisera­r ohälsosamm­a vanor och kan skada folk, säger hon.

Ålgars säger att det ofta finns mycket kraft och mod i att dokumenter­a hur man tagit sig ur en ätstörning.

– Det skapar en sorts stöttande atmosfär och kan inspirera andra att bli friska. Samtidigt kan innehållet också vara känsligt för vissa, säger hon.

Ifall du eller någon du känner lider av en ätstörning kontakta Ätstörning­scentrumet i Finland: 040 4115481.

❞ Folk kan vara benägna att insjukna på grund av många olika orsaker. Till exempel genetisk sårbarhet, psykiska faktorer och personligh­etsdrag som till exempel perfektion­ism kan spela en roll.

Monica Ålgars

docent i psykologi och psykoterep­eut

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ??
FOTO: SIMONE ÅBACKA
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Rebecca Sjölund har talat med sina vänner om hur problemati­skt innehållet på appen Tiktok kan vara. – Man påverkas omedvetet då man hela tiden bemöter innehåll som har med träning och mat att göra. Det är bra att man börjat tala om problemati­ken med det, säger Sjölund.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Rebecca Sjölund har talat med sina vänner om hur problemati­skt innehållet på appen Tiktok kan vara. – Man påverkas omedvetet då man hela tiden bemöter innehåll som har med träning och mat att göra. Det är bra att man börjat tala om problemati­ken med det, säger Sjölund.
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Det algoritmba­serade flödet på applikatio­nen Tiktok kan skapa ett överflöd av mat- och dietbasera­de videoklipp.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Det algoritmba­serade flödet på applikatio­nen Tiktok kan skapa ett överflöd av mat- och dietbasera­de videoklipp.
 ??  ??
 ?? FOTO:
BENJAMIN SUOMELA/HBL-ARKIV ?? – Det är alltid svårt att kontroller­a och förhindra skadligt innehåll på nätet. Men varje applikatio­n och nätsida har sitt ansvar och måste försöka, säger Monica Ålgars, docent i psykologi och psykoterap­eut.
FOTO: BENJAMIN SUOMELA/HBL-ARKIV – Det är alltid svårt att kontroller­a och förhindra skadligt innehåll på nätet. Men varje applikatio­n och nätsida har sitt ansvar och måste försöka, säger Monica Ålgars, docent i psykologi och psykoterap­eut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland