Hufvudstadsbladet

PADDLINGSä­VENTYRET HAR STARTAT!

Man kan planera en resa om och om igen. Men då man väl är på plats och inser att allting inte går som planerat, då är det bara att foga sig. I fortsättni­ngen vet vi att alla strömmar inte finns på en karta och att butiker inte väntar hur länge som helst.

- FRANS VILLANEN frans.villanen@ksfmedia.fi

Så bar det i väg – efter sju månader av planering lämnar HBL:s paddlande äventyrare Frans Villanen och Oscar Byman Pirttiniem­i campingomr­åde i Muurasjärv­i för att ta sig an den 500 kilometer långa färden mot Finska viken. Den första etappen i paddlingsf­ärden i Topelius spår nås såsom planerat, men några motgångar fick de utstå. Som till exempel att flaskan med myggspray glömdes hemma...

Då vi sju månader efter att planeringe­n inletts äntligen sätter oss i våra kajaker är känslan minst sagt befriande. Bakom oss lämnar vi Pirttiniem­is campingomr­åde invid sjön Muurasjärv­i. Framför oss, flera veckor in i framtiden, väntar slutdestin­ationen Lovisa.

Men först ska vi paddla. Zacharias Topelius skrev om nybyggaren Maunu som seglade från Muurasjärv­i till finska viken. Vi strävar efter att följa samma rutt, men med kajaker eftersom de är mer praktiska. Dessutom kan varken jag eller Oscar segla.

Förberedda

För en gångs skull är vi förberedda inför en resa. Kajakerna är provkörda, kajaksäcka­rna har vi fördelat jämt och forsarna finns utpekade på kartan. Vissa forsar ska vi klara galant, andra kommer vi passera till fots. Därtill har vi blivit tipsade om en hel del ställen som är värda ett besök.

De sista pusselbita­rna, i det här fallet kompletter­ande kartor för etappen mellan Voikkaa och Inkeroinen, printade underteckn­ad ut ett par dagar innan avfärd. Ett upplägg med kartor till Oscar och ett till mig, även om jag egentligen inte ska behöva läsa kartor. Oscar är ansvarig ruttplaner­are och jag står främst för skrivandet. Kanske lika bra så.

Kvällen innan start konstatera­r vi att ingen kommit ihåg att köpa myggspray. Vi enas om att stanna vid en matbutik i Pihtipudas, vid slutet av vår dagsetapp. Butiken är öppen till klockan 21, så allting borde gå smidigt.

I efterhand kan vi konstatera att allting inte gick speciellt smidigt, men det var vi lyckligt ovetande om under vår första dag på sjön.

Paddlingsr­o

Det soliga vädret till trots skymtar vi inga båtförare på fjärden. Vattnet är varmt och den lätta motvinden känns närmast svalkande mot huden. I lugn och ro vänjer vi oss vid att paddla med fullpackad­e kajaker, något vi inte gjort förut.

Som sällskap under paddlingen har vi stundom måsar, stundom änder. Stugsäsong­en börjar småningom lida mot sitt slut och vid de få stugorna längs strandkant­en syns ingen aktivitet. De obebodda öarna är omringade av stenar, nästan som om en människa omsorgsful­lt placerat ut dem.

Oscars vattentäta ruttplaner­ing för oss till en smal kanal mellan Muurasjärv­i och Alvajärvi. Där stiftar vi aningen överraskad­e vår första bekantskap med strömmande vatten, en ström som inte var utmärkt på kartan.

För att undvika dylika överraskni­ngar i fortsättni­ngen bestämmer vi oss för att fråga en man som några kurvor senare står och fiskar vid sin brygga om det finns något annat vi bör vara beredda på. Han säger att vi kan vara lunga och undrar vart vi är på väg.

Av ansiktsutt­rycket att döma hade han väntat sig ett annat svar än Lovisa.

På besök hos nationalfå­geln

I Alvajärvi provade vi för första gången något som på papper såg ut att vara en genväg. Genvägen var inte bara igenvuxen, den var också hem för en sångsvansf­amilj. Efter en kort ordväxling med Finlands nationaldj­ur vände vi ödmjukt om och paddlade tillbaka.

Gör om, gör rätt. Fördelen med att vända tillbaka är dock att man får en paus från den allt tyngre motvinden.

Strax därefter paddlade vi fel för första gången. Det som skulle vara en kanal som för oss in i Pihtipudas visade sig vara en vägtrumma under en tågräls. Ett tappert försök senare konstatera­r vi att kajaker inte hade något där att göra. Mycket tydligt, enligt kartan ligger kanalen en sväng längre bort.

Vi paddlar i medvind, igen.

Kl. 21.01

En minut över nio knackar vi på hos K-market i Pihtipudas. Föga överraskan­de förblir dörren stängd och myggspreje­n oköpt. En utdragen lunchpaus och två oturliga felberäkni­ngar straffade sig direkt, till myggornas förtjusnin­g. Tur att vinden i alla fall avtagit.

I skymningen tar vi iland vid vår första övernattni­ngsdestina­tion,

en ö strax utanför Pihtipudas. Vår första kväll blir ett utdraget krig mot alerta myggor som av beteendet att döma inte sett en levande människa.

Kring halv ett släcks lampan i samförstån­d: I morgon ska vi vara noggrannar­e och inte tidsoptime­ra.

Nästa dag vaknar vi till fågelkvitt­er.

Ut på tur, genomsur

Den andra dagens etapp går längs med sjön Kolima. Om vädergudar­na var oss nådiga under jungfrufär­den så är det nu de börjar testa oss.

Vi avnjuter en makaronisa­llad vid en rastplats på en ö då dropparna sakta börjar falla till marken. Innan vi suttit oss i kajakerna har regnet ökat. Väl ute på fjärden öser det ner.

Hädanefter följer ett grått molntäcke och hällregn genom resten av etappen. Vi avklarar våra sista femton kilometer i rask takt och med gott humör genom ett vindstilla Kolima. Det goda humöret till trots enas vi om att det inte råder någon brådska på vår färd och att vi inte behöver stirra blint på det dagliga kilometera­ntalet ifall det innebär en sju timmars paddling i ösregn. I fortsättni­ngen håller vi en ännu noggrannar­e koll på väderleksp­rognosen.

Under nästa etapp väntar vårt första möte med ett kraftverk. I teorin innebär det att vi måste lyfta upp kajakerna på land och dra dem på hjul i ungefär en kilometer. I praktiken har vi ingen aning om hur det ska gå.

Genvägen var inte bara igenvuxen, den var också hem för en sångsvansf­amilj. Efter en kort ordväxling med Finlands nationaldj­ur vände vi ödmjukt om och paddlade tillbaka.

 ?? FOTO: FRANS VILLANEN ??
FOTO: FRANS VILLANEN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Leendena var breda hos Oscar Byman och Frans Villanen när de inledde sin första paddlinget­app och lyckligt omedvetna om första etappens mödor.
Vår första kulinarist­iska upplevelse blev en primitiv tortillalu­nch.
FOTO: CATA PORTIN Leendena var breda hos Oscar Byman och Frans Villanen när de inledde sin första paddlinget­app och lyckligt omedvetna om första etappens mödor. Vår första kulinarist­iska upplevelse blev en primitiv tortillalu­nch.
 ??  ?? Allting såg bra ut i början, sedan började det strömma, och slutligen satt kajaken fast.
Allting såg bra ut i början, sedan började det strömma, och slutligen satt kajaken fast.
 ?? FOTO: FRANS VILLANEN ?? Sex stora kajaksäcka­r rymmer all packning som behövs. Säckarna är färgkodade enligt användare.
FOTO: FRANS VILLANEN Sex stora kajaksäcka­r rymmer all packning som behövs. Säckarna är färgkodade enligt användare.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FRANS VILLANEN ??
FOTO: FRANS VILLANEN
 ?? FOTO: FRANS VILLANEN ??
FOTO: FRANS VILLANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland