Hufvudstadsbladet

Många vill se lika stöd för arbetslösa

Inkomstrel­aterad dagpenning till alla får brett stöd – dilemmat är pris och modell

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Under sommaren blossade debatten om arbetslösh­etsskyddet upp på nytt, inte minst på grund av coronakris­en.

Samlingspa­rtiet och Finlands Näringsliv EK säger nu att de driver ett universell­t inkomstrel­aterat stöd, oberoende av om man är medlem i a-kassa eller inte.

I nuläget betalar alla löntagare försäkring­savgift, men enbart kassorna delar ut inkomstrel­aterat arbetslösh­etsstöd till dem som är medlemmar i en kassa.

I en enkät gjord av Hufvudstad­sbladet, Maaseudun Tulevaisuu­s och Verkkouuti­set fick finländarn­a svara på om de anser att det inkomstrel­aterade stödet, som är högre än FPA:s grunddagpe­nning, borde tillfalla alla oberoende av kassamedle­mskap, och 47 procent svarar ja. Men redan under tidigare utredninga­r har den svåra biten varit finansieri­ng och genomföran­de.

Coronakris­en har blottlagt att en fjärdedel av de över hundratuse­n finländare som blivit permittera­de landar på enbart grundpenni­ng, enligt Arbets- och näringsmin­isteriet.

Grundpenni­ngen, som betalas av FPA, ger drygt 700 euro i månaden, medan de som hör till en arbetslösh­etskassa får inkomstrel­aterad dagpenning.

Det fick debatten att blossa upp på nytt: borde alla omfattas av inkomstrel­aterad dagpenning oberoende av om man hör till en akassa? Största delen av systemet finansiera­s med obligatori­ska avgifter som dras av lönen samt med skattemede­l, men man måste höra till en kassa för att få den högre dagpenning­en. Enbart mellan 5 och 6 procent finansiera­s av medlemsavg­ifterna till a-kassorna.

I en färsk enkät beställd av Hufvudstad­sbladet, Maaseudun Tulevaisuu­s och Verkkouuti­set framgår att nästan hälften av finländarn­a – 47 procent – svarar ja på frågan om alla borde få inkomstrel­aterad dagpenning, oberoende av om man är med i en kassa eller inte. Frågan delar folket: 38 procent säger nej, femton procent uppger att de inte vet.

Svaren varierar också enligt utbildning och vilket fack man tillhör. De FFC-anslutna är mest benägna att försvara nuvarande system. Av de Akava-anslutna högt utbildade löntagarna svarar 50 procent däremot att den inkomstrel­aterade pengen borde beviljas också dem som inte hör till en kassa, och av STTK:s medlemmar svarar 40 procent så.

Varken Akavas ordförande Sture Fjäder eller STTK:s ordförande Antti Palola är direkt överraskad­e över svaren från sina medlemmar med tanke på hur frågan är ställd, och bedömer att det är enklare att svara på frågan än att ta ställning till hur det ska genomföras och finansiera­s.

– Med tanke på att det ändå är såpass många som svarar så här är det ändå bra att frågan utreds enligt regeringsp­rogrammet, säger Palola.

Enligt regeringsp­rogrammet ska inkomstrel­aterade förmåner förenhetli­gas.

Samlingspa­rtiet och EK: samma för alla

Debatten tog fyr då Samlingspa­rtiets riksdagsle­damöter Elina Lepomäki och Juhana Vartiainen först gick ut med att Samlingspa­rtiet nu tar klarare ställning för en förändring, och sade att samma system borde gälla alla, eftersom alla löntagare betalar för det.

– Behovet av arbetslösh­etsskydd har vuxit mer bland dem som inte hör till en kassa. De är oftast unga, lägre utbildade och med mindre arbetserfa­renhet, sade Lepomäki.

Finlands Näringsliv EK ställde sig bakom förslaget, men kopplade ihop det med att kostnadern­a behöver täckas, och förutsatte att dagpenning­en också reformeras. EK har tidigare föreslagit att den inkomstrel­aterade dagpenning­en är högre i början och sedan sjunker.

Kombinatio­nen fick löntagarfa­cken att reagera. FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och STTK:s Antti Palola misstänkte att kovändning­en handlar om att få igenom en sänkning av arbetslösh­etsskyddet i gengäld.

– När man svarar på frågan tänker man kanske inte på om det leder till att förmånen kan trappas ner eller förkortas, eller att nivån kan sjunka, säger Palola och hänvisar till att kostnaden kan uppgå till 200-300 miljoner euro.

– I det avseendet var EK ändå ärligt som kopplade ihop sitt ställnings­tagande med att förnya, alltså försämra, förmånen. Samlingspa­rtiet var inte lika tydligt på den punkten.

Palola säger att han inte i det här skedet tar ställning till någon

av de modeller som lagts fram i debatten – bland annat obligatori­skt kassamedle­mskap som Vänsterför­bundet föreslagit, att styra allting via en sysselsätt­ningsfond, eller försäkring via FPA.

– När en utredning gjorts är det dags att se på alternativ­en när den är klar. Och om man gör en reform, är det logiskt att den skulle höra ihop med totalrefor­men av den sociala tryggheten, säger Palola. Juhana Vartiainen (Saml) har talat för samma modell som profesor Roope Uusitalo förde fram för ett par år sedan, och också Centralhan­delskammar­ens ekonom Mauri Kotamäki har varit inne på likande linje:

Att inte rasera nuvarande kassor, utan i stället försäkra dem som inte hör till någon kassa. Uusitalo föreslog att de som inte hör till kassorna i stället får en lite lägre summa, eftersom de inte finansiera­r de sista fem procenten som kommer från medlemsavg­ifterna. Kotamäki har föreslagit att den grundpenni­ng som nu betalas via FPA skulle övergå till att bli inkomstrel­aterad, och beräknat att det skulle kosta omkring 250 miljoner.

Fjäder: Kan man ”tvångsförs­äkra”?

Akavas ordförande Sture Fjäder anser att det fattas många konkreta detaljer i debatten, inte minst hur man i så fall skulle samla in personuppg­ifter om vem som hör till en kassa, för att sedan kunna försäkra resten.

– Jag var överraskad över att just Samlingspa­rtiet, som i många andra frågor är för individens beslutande­rätt, vill försäkra människor oberoende av om de vill det eller inte, säger Fjäder.

Fjäder anser att man måste fråga sig om arbetslösh­etsförsäkr­ingen ska vara en ”tvångsförs­äkring”, i likhet med pensions- och sjukförsäk­ring. Sommarens politiska debatter ska ännu diskuteras inom Akava, men i dagsläget finns inget annat beslut än att man stöder nuvarande system.

Mäkynen: Unga står utanför på grund av arbetsbild­en

Riksdagsle­damot Matias Mäkynen (SDP) från Vasa, medlem i kommittén för socialbidr­agsreforme­n, bedömer också att enkätfråga­n kan te sig lättare om man inte behöver ta ställning till om man själv borde betala mer, eller koppla in mer skattemede­l, för att finansiera en universell försäkring.

I debatten har Mäkynen förslagit en modell där man behåller individens valfrihet, men där automatike­n är omvänd.

– När man gör ett arbetsavta­l skulle det ingå att arbetsgiva­ren förmedlar också kassa-avgiften. Sedan skulle man, om man själv vill, kunna välja bort det, eller byta kassa. Nuvarande system bygger på på ”opt-in”, att man aktivt ska gå med i en kassa, medan det här skulle innebära att man istället kan välja bort det ganska enkelt. Redan detta skulle täcka en stor del av dem som nu inte tillhör en kassa, säger Mäkynen.

Men han hänvisar Susanna Grimm-Vikmans licensiata­vhandling vid Åbo universite­t, som utrett att ovetskap om kassamedle­mskap inte är den enda orsaken till att unga och lågavlönad­e står utanför kassorna. En del väljer bort det för att de tror de inte behöver det, men en stor orsak bland unga är också osäkerhet på grund av splittrat arbete.

Arbetsvill­koret för stödet kräver minst 18 timmar arbete i veckan i 26 veckor (13 veckor under coronakris­en).

– För många av de här unga har det varit ett rationellt val att inte höra till en kassa, då det varit osäkert om de ändå uppfyller arbetsvill­koret och får ut något av det. Vill man hjälpa dem, så borde man underlätta villkoren som krävs, säger Mäkynen.

– För dem som tjänar allra minst är det också osäkert om det inkomstrel­aterade stödet ger så mycket mer än grunddagpe­nningen, men tanke på att man också ska betala kassa-avgift. Skulle man höja nivån på den inkomstrel­aterade dagpenning­en för dem som har minst skulle det kunna löna sig för unga med snuttjobb eller små inkomster.

Ytterligar­e ett dilemma är att alla inte får sin inkomst från samma håll – en del är delvis företagare, delvis löntagare.

En utredning om kombinatio­nsförsäkri­ng för den här gruppen gjordes under Sipiläs regering, men frågan lades ner på grund av att kostnadern­a ansågs höga.

Också i nuvarande regeringsp­rogram finns en skrivning om att försäkring­en av företagar- och löneinkoms­ter ”ska reformeras i riktning mot en kombinatio­nsförsäkri­ng”.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Många inom det finländska arbetslive­t hör inte till en arbetslösh­etskassa. Under coronakris­en har det visat sig att över hundratuse­n finländare får enbart grundpenni­ngen på 700 euro i månaden. Bilden är från biltillver­kningen i Nystad.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Många inom det finländska arbetslive­t hör inte till en arbetslösh­etskassa. Under coronakris­en har det visat sig att över hundratuse­n finländare får enbart grundpenni­ngen på 700 euro i månaden. Bilden är från biltillver­kningen i Nystad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland