Hufvudstadsbladet

Danmark öppnar för svenskar

Danmark har under sommaren stegvis öppnat upp sina gränser för Sverige men nu har beskedet kommit: Alla svenskar är välkomna. – Det var väntat, säger Sveriges statsepide­miolog Anders Tegnell.

- JOEL SUND/TT VICTOR BLOMDAHL/TT

Från och med natten till i morgon kan svenskar från alla delar av Sverige resa till Danmark. Att danska myndighete­r nu luckrar upp på kravet beror på att antalet smittade ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.

Enligt Sveriges statsempid­emiolog Anders Tegnell, ligger Sverige över den gränsen.

– Men Danmark är lite mer flexibelt än andra länder, säger han.

Hela Sverige bedöms uppfylla de danska kriteriern­a för låg smittrisk och landet är öppet för danska resenärer och tvärtom, enligt beslut från det danska utrikesdep­artementet på torsdagen. De nya inreseregl­erna börjar gälla från natten till lördag.

Anders Tegnell är inte förvånad över det danska beslutet.

– Det var väntat, eftersom vi har kommit ner på så pass låga nivåer i Sverige nu.

Det danska kravet är att antalet smittade med virussjukd­omen covid-19 i ett land ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.

Egentligen, säger Tegnell, ligger Sverige över den gräns som danskarna satt upp, för hur många fall som ska ha rapportera­ts de senaste 14 dagarna.

– Men Danmark är lite mer flexibelt än andra länder och tittar också på trender och då har de sett att den går snabbt neråt i Sverige.

Resebolag: Jätteposit­ivt

Beskedet om att Danmark öppnar upp för hela Sverige var glädjande nyheter för rederiet Stena Line och järnvägsbo­laget SJ som normalt åker från Sverige till Danmark med färja och med tåg.

– Detta är första gången sedan mars som man inte har några restriktio­ner mellan de båda grannlände­rna. Det ser vi såklart jätteposit­ivt på, säger Carl Mårtensson, presschef vid Stena Line.

Likt när Tyskland öppnade upp för svenskar förväntar sig företaget ett ökat bokningstr­yck på färjelinje­n Göteborg–Fredriksha­mn. Men man fortsätter att köra med begränsad kapacitet för att minska trängseln ombord.

På SJ ser man också positivt på beskedet. Men ännu kommer inga SJ-tåg att rulla över Öresundsbr­on.

– Vi tar ställning när besluten kommer. Nu har ett beslut kommit från Danmark och då får vår process dra igång. Vi ser positivt på beskedet, säger Ronny Hörstrand vid SJ:s pressjour.

Olika regler för inresa

I veckan har det rapportera­ts om att många svenskar har blivit avvisade vid den danska gränsen för att de inte uppfyllde de krav som Danmark ställt vid inresa.

Svenskar från Skåne, Blekinge och Halland får resa in i Danmark utan särskilda skäl men de som kommer från resten av landet måste ha skäl eller minst sex bokade övernattni­ngar i Danmark för att släppas in.

De bokade övernattni­ngarna ska bevisas. Övriga skäl är exempelvis att jobba i landet eller att du ska besöka en närstående. Danmark hade innan torsdagens besked öppnat upp gränsen för personer från tolv svenska län – Blekinge, Halland, Jämtland/Härjedalen,

Kalmar, Kronoberg, Uppsala, Skåne, Sörmland, Värmland, Västerbott­en, Örebro och Östergötla­nd – eftersom de uppfyllt kriteriern­a för låg smittsprid­ning tidigare.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON / TT ??
FOTO: JOHAN NILSSON / TT
 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP ?? Folkmassa i Stockholm den 27 juli. Svenska resenärer har varit ovälkomna också till grannlände­rna på grund av det svåra coronaläge­t. På torsdagen meddelade Danmark att alla svenskar är välkomna.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP Folkmassa i Stockholm den 27 juli. Svenska resenärer har varit ovälkomna också till grannlände­rna på grund av det svåra coronaläge­t. På torsdagen meddelade Danmark att alla svenskar är välkomna.
 ?? FOTO: ALI
LORESTANI/LEHTIKUVA-AFP ?? Statsepide­miolog Anders Tegnell säger att det danska beskedet var väntat, eftersom Sverige nu har nått så låga nivåer av covid-19.
FOTO: ALI LORESTANI/LEHTIKUVA-AFP Statsepide­miolog Anders Tegnell säger att det danska beskedet var väntat, eftersom Sverige nu har nått så låga nivåer av covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland