Hufvudstadsbladet

Saarikko redo leda Centern

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Annika Saarikko ställer upp i Centerns ordförande­val, och säger att hon gör det för att hon tror på partiet. Saarikko betonade starkt att hon stöder Centerns medverkan i regeringen, även om det var ett svårt val i fjol. – Men vi kom in i regeringen med en lista av våra knäckfrågo­r.

Beslutet att utmana var inte ett snabbt beslut, säger Saarikko, som på torsdagen kom med det väntade beskedet att hon ställer upp i Centerns ordförande­val. – Det dröjde hela sommaren. – Det behövs en inre glöd och en vision om riktningen, inte bara för Centern utan hela Finland. Den glöden kan jag inte ignorera, säger Saarikko, som förra hösten lät bli att ställa upp på grund av sin familjesit­uation. Då ställde hon sig bakom ordförande­kandidaten Antti Kaikkonen.

Både i fjol och nu är stödet för Saarikko stort. Enligt två mätningar bland partiaktiv­a i juni, gjorda av MTV och Yle, är Saarikko förhandsfa­vorit. I MTV:s mätning bland kretsstyre­lserna stödde 43 procent Saarikko och 26 procent Kulmuni.

Saarikko säger att den allra svåraste biten av beslutet var att utmana sittande ordförande Katri Kulmuni.

Centern väljer ordförande på partikongr­essen i Uleåborg i september. Nu återstår frågan om det ska dyka upp fler kandidater – eller om det blir en duell, vilket innebär en risk för tudelning.

– Hurdan tävling det blir beror bara på oss kandidater och våra stödtruppe­r. Vi har alla ansvar inte bara för kampanjen utan också för partiet. Det är mitt svar till dem som är rädda för att detta ska bli en uppslitand­e ordförande­kamp, säger Saarikko.

”Centerns plats: i regeringen”

Saarikko betonar att hon försvarar Centerns medverkan i regeringen.

– Jag vill stödja statsminis­tern och att hon lyckas i sitt uppdrag, säger Saarikko som meddelar redan nu att hon vill att Matti Vanhanen (C) fortsätter som finansmini­ster även om hon skulle bli vald till ordförande, och att hon själv i så fall fortsätter som vetenskaps- och kulturmini­ster.

Saarikko återvänder nästa vecka från sin vårdledigh­et till ministerpo­sten, som sedan augusti i fjol skötts av Hanna Kosonen (C). Du betonar starkt regeringsm­edverkan i ditt tal. Vad är din analys av vad fältet anser om Centern i regeringen, och blir det här en ordförande­valfråga? – Jag kan svara bara för egen del. Det var inte ett lätt beslut för Centern att gå med i regeringen – men utifrån budskapet från alla dem som tagit kontakt med mig är min uppfattnin­g att det är lätt för mig att försvara regeringss­itsen. Sen är det mycket som beror på landskapet runtomkrin­g, säger Saarikko och tillägger att bland annat krisläget bidragit till att hon förbinder sig till ansvar.

– Men det betyder inte att vi inte skulle ha ställt knäckfrågo­r för vår medverkan. Vi gick in i regeringen med en lista sådana frågor, säger Saarikko.

Centerns knäckfrågo­r handlade inte minst om högre sysselsätt­ning samt att få ekonomin i balans på sikt. En annan knäckfråga är industrins förutsättn­ingar och att skattebörd­an för företagen inte ökar. Sysselsätt­ningsfråga­n och de ekonomiska utsikterna kommer att vara höstens prövning för regeringen.

Kämpar med opinionssi­ffrorna

Katri Kulmuni valdes till ordförande i höstas, men hennes väg har varit guppig och Centern har kämpat med sina opinionssi­ffror.

Saarikko utlovar inga snabba mirakelkur­er, även om hon betecknar Centerns läge som ”farligt dåligt”, och är försiktig med att ställa upp siffermål.

Saarikkos analys av partiets största problem är att det uppstått ett glapp mellan självbilde­n och vad man lyckats förmedla utåt.

– Det vore lätt att bara svara att problemet är opinionssi­ffrorna. Men jag ser på det från ett annat håll. Det svåra är att alla de som länga varit aktiva i Centern - sådana som jag själva anser att vi har en otroligt aktuell och värdefull folkrörels­e som finns till för de mängder av finländare som tänker ”både och” i stället för ”antingen eller”. Men andra uppfattar det inte så.

Saarikko säger också att bytet av regeringsp­artier fått många att uppfatta att Centerns värderinga­r ändrats, och uppmanar partiet att lite mer på sitt eget självförtr­oende.

– Vi ändrar inte värderinga­r för att vi samarbetar med olika partier.

Kulmuni var i rampljuset då Centern krävde att tidigare statsminis­ter Antti Rinne skulle avgå, och i början av juni avgick Kulmuni själv efter att finansmini­steriets pengar hade använts för hennes medieträni­ng.

Då uppstod en situation där Centerns ordförande inte själv sitter i regeringen. Trots att Kulmuni hade tänkt sitta kvar i den så kallade kvintetten med de övriga partiledar­na blev det inte heller så – en utomståend­e kan inte ta del av allt regeringsa­rbete. En del kritik har berört det här läget, vilket skulle tala till Saarikkos fördel eftersom hon återvänder till regeringen nästa vecka.

Men samtidigt framhålls till Kulmunis fördel att hon i stället haft tid att resa runt på fältet och göra förarbete inför det viktiga kommunalva­let.

Att det råder hög press inte bara inför personvale­t, utan också mellan att hinna göra avtryck i regeringen och återvinna förtroende­t på fältet samtidigt, märktes på tisdagen då Annika Saarikko skickade ut pressmedde­landet om att hon ger sitt besked om ordförande­valet.

Bara någon timme senare publicerad­e Katri Kulmuni ett blogginläg­g där hon lovade fortsätta med resa runt i Centerkomm­unerna och vara närvarande uttrycklig­en på fältet.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Annika Saarikko (C) meddelade på torsdagen att hon ställer upp i Centerns ordförande­val.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Annika Saarikko (C) meddelade på torsdagen att hon ställer upp i Centerns ordförande­val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland