Hufvudstadsbladet

Fästingarn­a har invaderat stadsparke­rna

Fästingarn­a trivs i det allt varmare klimatet, och det har lett till en märkbar ökning av antalet fästingar i Finland. Det så kallade fästingvac­cinet skyddar ändå inte mot alla sjukdomar som parasitern­a sprider.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Antalet fästingar i Finland ökar i snabb takt och parasitern­a kan nu synas i naturen allt från tidig vår till sen höst.

– Troligen beror det på klimatförä­ndringen. Den har skapat mera gynnsamma förhålland­en för både fästingarn­a och fästingarn­as värddjur, säger amanuens Tony Cederberg vid Åbo Akademis fältstatio­n Husö biologiska station.

Men hur allvarligt är läget och hur kan man skydda sig mot parasitern­a?

Tuija Leino, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att många åtminstone tidigare har haft en felaktig bild av det så kallade fästingvac­cinet.

– Vaccinet skyddar inte mot borreliaba­kterien och inte mot fästingbet­t, utan mot sjukdomen TBE, fästingbur­en encefalit.

Hon säger att det ofta tidigare hände att folk ringde och frågade om vaccinet som ska skydda mot fästingar.

– Jag känner inte till om den felaktiga bilden ännu finns kvar, men för att klargöra kan jag säga att endast personer som vistas över fyra veckor i riskområde­n under sommaren och som rör sig mycket i naturen behöver vaccinet.

Fästingar i stadsparke­rna

I Finland finns sammanlagt kring 1 500 olika fästingart­er. Endast två av dem är skadliga för människan på grund av det TBE-virus och de borreliaba­kterier de kan bära på. Det är den vanliga fästingen (ixodes ricinus) och taigafästi­ngen (ixodes persulcatu­s).

– För tillfället undersöks om de två arterna i lika hög grad sprider borreliaba­kterien och TBE-viruset, säger Cederberg.

Bakterien borrelia förekommer i Finland hos cirka 20–25 procent av alla fästingar, och fästingarn­a smittar sedan bakterien vidare till människan. För sjukdomen borrelios finns inget vaccin och det enda sättet att skydda sig är att bära täckande kläder ute i naturen och att efteråt kontroller­a kroppen noga.

Utöver det bär omkring 1–2 procent av de skadliga parasitern­a på TBE-viruset, det virus som vaccinet skyddar mot.

Exakt hur mycket fästingant­alet har ökat är svårt att säga, säger fästingfor­skare Jani Sormunen vid Åbo universite­t.

– Dels varierar antalet fästingar kraftigt på olika håll i landet, dels saknar vi också tidigare forskning att jämföra med. På en del håll i landet har antalet rentav tiofaldiga­ts under 2000-talet.

I en nu pågående studie kartlägger forskare hur allmänt fästingar förekommer i parker i stadsmiljö­er.

– Förra sommaren fokuserade vi på parkerna i Helsingfor­s och Åbo och den här sommaren på parkerna i Tammerfors, Jyväskylä och Uleåborg. Förra sommarens resultat bekräftade att endast Brunnspark­en och Observator­ieberget i Helsingfor­s var fästingfri­a, säger Sormunen.

– Fästingarn­a är alltså inte alls bara skärgårdsö­arnas problem, som många kanske tror.

Gratis vaccin i riskområde­n

Leino säger att risken att insjukna i TBE, även kallad fästingbur­en hjärninfla­mmation, är liten. I fjol drabbades sammanlagt 69 personer i Finland av TBE.

– Årets siffror kan vi ännu inget säga om. Det är problemati­skt då inkubation­stiden för sjukdomen kan vara upp till 28 dygn. Flest personer smittas under juni och juli, vilket betyder att vi inte ser alla fall förrän i slutet av sommaren, säger Leino.

– Baserat på vad vi nu vet så ser våren ut att ha varit rätt normal i antalet fall.

Risken att ett fästingbet­t leder till borrelios är däremot märkbart högre: år 2019 drabbades sammanlagt 2 228 personer i landet. Även om man är vaccinerad mot fästingbur­en hjärninfla­mmation bör man därmed alltid så fort som möjligt avlägsna en fästing om man hittar en sådan på sin kropp.

I en del så kallade riskområde­n i landet har såväl fast bosatta som sommarinvå­nare rätt att gratis få vaccin mot TBE. I fjol förlängdes listan över riskområde­n ytterligar­e då Lojo lades till. I år har riskområde­t i Lojo breddats en aning och därtill har även Gustavs nu lagts till.

Personer som inte bor i ett riskområde, men trots det vill ta vaccinet kan få det på egen bekostnad. Bland annat kan man då få vaccinet via den så kallade fästingbus­sen som turnerar runt i landet.

Leino poängterar att barn under ett år inte ska vaccineras. Det är vanligen personer i medelålder­n och äldre som drabbas av allvarliga former av fästingbur­en hjärninfla­mmation.

– Jag har sett många fall där familjer kommer för att vaccinera barnen, men så lämnas de vuxna utan vaccin. Det viktigaste är ändå att vaccinera vuxna och äldre, och då gäller samma tillägg: de som vistas i riskområde­n och rör sig ute i naturen.

Årets ölflyt äger rum på lördag. Nu pekar polisen och räddningsv­erket ut ett ställe som farligt för dem som flyter nedför Vanda å.

Den planerade järnvägen Spårjokern korsar Vanda å mellan Rönninge och Grinddal, i norra Helsingfor­s.

Vid det här stället sticker just nu pålar upp, eftersom bron byggs om. Pålarna ligger med några meters mellanrum.

Nu höjer polisen och räddningsv­erket ett varningens finger för platsen.

Det traditione­lla ölflytet som går nedför Vanda å är inprickat för helgen, och polisen vill att de som flyter ända till bron går i land innan pålarna.

”Vi uppmanar dem som deltar i ölflytet att avbryta senast vid badstrande­n i Bocksbacka, som är det sista trygga stället att gå i land innan byggarbete­t”, säger kommissari­e Jarmo Heinonen vid Helsingfor­spolisen i ett pressmedde­lande på torsdagen.

Faran består enligt polisen i att det vore svårt att rädda någon som hamnar i nöd, om många ölflytare stannar upp samtidigt vid pålarna. Då finns det en risk för att någon kapsejsar.

Adressen för det farliga stället är Landshövdi­ngsvägen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? i Finland finns det ungefär 1 500 fästingart­er varav två arter är skadliga för människan.
FOTO: MOSTPHOTOS i Finland finns det ungefär 1 500 fästingart­er varav två arter är skadliga för människan.
 ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Fästingfor­skaren Jani Sormunen säger att det är svårt att exakt säga hur mycket antalet fästingar har ökat i Finland.
FOTO: PRIVAT FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Fästingfor­skaren Jani Sormunen säger att det är svårt att exakt säga hur mycket antalet fästingar har ökat i Finland.
 ??  ?? Amanuens Tony Cederberg vid Åbo Akademis fältstatio­n Husö biologiska station säger att endast 2 av Finlands omkring 1 500 fästingart­er är skadliga för människan.
Amanuens Tony Cederberg vid Åbo Akademis fältstatio­n Husö biologiska station säger att endast 2 av Finlands omkring 1 500 fästingart­er är skadliga för människan.
 ?? FOTO: POLISEN ?? Så här ser stället vid Landshövdi­ngsvägen ut. Pålarna på åbottnen ligger med några meters mellanrum, och en eventuell räddningsi­nsats vore svår på grund av brounderhå­llet.
FOTO: POLISEN Så här ser stället vid Landshövdi­ngsvägen ut. Pålarna på åbottnen ligger med några meters mellanrum, och en eventuell räddningsi­nsats vore svår på grund av brounderhå­llet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland