Hufvudstadsbladet

Coronaläge­t i Finland är ”stabilt”

Flest nya fall av corona konstatera­des under förra veckan inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt och Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärds gemensamma veckovisa lägesrappo­rt visar att antalet nya fall av covid-19 är så gott som på samma nivå som de föregående veckorna.

Den senaste rapporten, som publicerad­es på torsdagen, visar att 51 nya fall har konstatera­ts under den senaste uppföljnin­gsperioden, 2026 juli. Det är ett något högre antal per vecka än tidigare och nivån är nu densamma som i slutet av juni.

Incidensen av coronaviru­set var under förra veckan 0,9 smittfall på 100 000 invånare. Räknas de två senaste uppföljnin­gsveckorna ihop är incidensen 1,7 fall på 100 000 invånare, vilket är en aning förhöjd siffra. Tidigare var motsvarand­e siffra 1,5 fall på 100 000 invånare.

Läget i Finland fortsätter ändå att vara stabilt trots att den nedåtgåend­e trenden nu har stannat upp.

En del nya smittfall från utlandet

Under 20-26 juli gjorde man i medeltal 4 000 coronatest­er per dag.

Flest nya fall har konstatera­ts i Helsingfor­s och Nyland samt i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt. Däremot var 14 av 21 sjukvårdsd­istrikt alldeles fria från nya coronafall förra veckan.

Incidensen steg inom Ålands, Kymmenedal­ens, Satakuntas, Helsingfor­s och Nylands, Egentliga Finlands och Norra Österbotte­ns sjukvårdsd­istrikt, men endast inom Helsingfor­s och Nylands samt Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt överskred antalet nya fall 5.

De flesta av de nya fallen är relaterade till redan kända och uppföljda smittkedjo­r. Man har också konstatera­t smittfall som högst troligen har sitt ursprung i utlandet.

Den 30 juli hade sammanlagt 7 423 fall av covid-19 konstatera­ts i Finland. På sjukhusen runtom i landet vårdades 4 patienter. Ingen av dem behövde intensivvå­rd.

Antalet bekräftade dödsfall på grund av covid-19 är 329 i Finland.

Av alla de smittade uppskattar Institutet för hälsa och välfärd att kring 6 950 personer redan tillfriskn­at, vilket är över nittio procent.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Finländare testar sig flitigt för covid-19
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Finländare testar sig flitigt för covid-19

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland