Hufvudstadsbladet

Alarmistis­kt om 5G

- ANDERS GUSTAFSSON Mariehamn

STRÅLNING I tisdagens HBL (28.7) skriver tre medicine licentiate­r en insändare om 5G. Insändaren tillför ingen ny kunskap om elektromag­netiska fält, utan kommer med ett antal antaganden om deras påstådda farlighet. I stället hänvisas läsaren till en webbsida. Jag läste den svenska sammanfatt­ningen och listan över källhänvis­ningar och fann naturligtv­is ”strålskydd­sstiftelse­n”. Vill man diskutera elektromag­netiska fält och deras eventuella skadeverkn­ingar och tas på allvar bör man nog inte använda denna ”stiftelse” som källa. Likaså skall man ta Lennart Hardells studier med en viss nypa salt.

Däremot ser jag med tillfredst­ällelse att skribenter­na på sin webbsida länkar till docent Dariusz Leszczynsk­is utmärkta blogg. Dariusz är kritisk mot 5G, men är samtidigt synnerlige­n kritisk mot Martin Pall. Han är även kritisk mot den anti-5G-rörelse som de tre insändarsk­ribenterna represente­rar: man kan inte både ha kakan och äta den. Man kan inte samtidigt hävda att all forskning som visar på skadeverkn­ingar av elfält är sann och riktig, samtidigt som man påstår att all forskning som visar att elfält, vid de nivåer som bestäms av gränsvärde­n, sannolikt är ofarligt är framtagen av industrin och inte att lita på.

Ett litet axplock från webbsidan: Arbetarsky­ddsstyrels­ens rapport från 1987, paragraf 4. Den är inte tillämplig på 5G. En medicine licentiat borde naturligtv­is inse detta.

Insändarsk­ribenterna gör stort nummer av den kritik mot ICNIRP som kommer från europaparl­amentarike­rna Klaus Buchner och Michele Rivasi och accepterar uppenbarli­gen utan eftertanke deras påståenden. Detta trots att deras rapport bygger på den så kallade Bioinitiat­ive report där man verkligen kan tala om intresseko­nflikter och trots att man på sidan 9 avsiktlige­n feltolkar NTP-studien från USA.

Som kunskapslä­get är i dag så finns det inget vetenskapl­igt stöd för den alarmistis­ka tonen i insändaren. Det saknas övertygand­e bevis för att 5G skulle innebära större risker än dagens 4G eller 3G. Det finns heller inga övertygand­e vetenskapl­iga bevis för att elektromag­netiska fält är helt ofarliga så vad som behövs är mera och bättre forskning. Till dess bör vi kanske undvika att förpassa mera än 50 års forskning om elfält till ”vetenskaps­historiens papperskor­g”?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland