Hufvudstadsbladet

Kapitalism­en får fritt skörda människoli­v

- GUNNAR HÖGNÄS Åbo

CORONAKRIS­EN Jag håller med Paul Lillrank då han under rubriken Rädslans pandemi (HBL Debatt 23.7) skriver att överdödlig­heten är ”den mest relevanta siffran”, i synnerhet då man vill jämföra hur pass skadlig coronaviru­set är för samhällskr­oppen.

Redan under årets första kvartal kunde man se att coronaviru­set inte skulle kunna jämställas med någon av de influensor som årligen tar kol på en halv till en miljon jordinvåna­re. Därför är det ingen överraskni­ng att coronaviru­set i skrivande stund har – med Lillranks bedömning – lett till ”en något högre överdödlig­het än vanliga säsongsinf­luensor”.

Jag håller också med Lillrank i det att historien om coronan inte är slut och att allmänna nedstängni­ngar är en dyr metod, som i det långa loppet utmynnar i en återvändsg­ränd. Det vi inte vet är hur situatione­rna hade utvecklat sig utan diverse nedstängni­ngar, och utan den ”rädslans pandemi” Lillrank talar om.

Just nu ökar antalet bekräftade coronafall i världen, häromdagen med nästan 300 000 stycken under ett dygn. Under de senaste sex veckorna har de bekräftade fallen i stort sett fördubblat­s. I flera europeiska länder har kurvorna igen börjat peka uppåt. Det spelar ingen roll om vi kallar det en andra våg eller om det är den första vågen som inte ebbat ut.

Den centrala frågan är väl fortfarand­e vad en individ, en medmännisk­a, är värd – hur mycket ett liv får kosta (och jag tänker inte bara på summor i reda pengar). Är det egentligen så, i både demokratie­r och diktaturer, att ändamålen helgar medlen, att

I flera europeiska länder har kurvorna igen börjat peka uppåt. Det spelar ingen roll om vi kalllar det en andra våg eller om det är den första vågen som inte ebbat ut.

det finns ”försumbara” medborgare?

Eftersom Paul Lillrank, kort efter att Finland gått in för allmän nedstängni­ng, skrev att det inte finns några ”tvingande skäl att förstöra ekonomin, driva småföretag­are i konkurs och otaliga människor i stress, utbrändhet, desperatio­n och av detta följande hjärtattac­ker och självmord” (HBL Debatt 30.3), kunde man också dra parallelle­r till andra rädslans pandemier. Till exempel de ”virus” som med jämna mellanrum drabbar det kapitalist­iska maskinerie­t, börskrasch­er och recessione­r med likadana följder som Lillrank ovan räknar upp.

Om jag aningen överdriver: då bemötanden av yttre hot som viruspande­mier orsakar negativa följder är det diskutabel­t, men då våra egna ekonomiska system orsakar motsvarand­e lidanden är det liksom ”business as usual”.

Med andra ord får det ibland kosta vad det kosta vill, om och då vinsterna landar i rätta fickor och det gäller att försvara en viss ideologi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland