Hufvudstadsbladet

Grigorij Rodtjenkov

Utan att kika åt sidorna prickar Rolf Lassgård in en rollkarakt­är som bara tröttnat på att ljuga – både för sig själv och för sin familj.

-

●61 årig före detta chef för antidopnin­gslabbet i Moskva.

●Doktor i kemi från Moskvauniv­ersitetet.

●Han flydde från Moskva 2015 då systematis­ka dopingprog­rammet, som han ansvarade för, började avslöjas.

●Har efter sin flytt till USA fungerat som en visselblås­are, som har hjälpt internatio­nella antidopnin­gsorgan att reda ut härvan.

●Bor nu på en hemlig ort i USA under vittnessky­dd.

Källa: HS

DRAMA

Min pappa Marianne

Regi: Mårten Klingberg. Manus: Cilla Jackert, Daniel Karlsson och Ida Kjellin. Foto: Simon Pramsten. I rollerna: Hedda Stjernsted­t, Rolf Lassgård, Lena Endre, Nour El-Refai, Klas Wiljergård.

Med sina drygt 190 centimeter i strumpläst­en torde Rolf Lassgård vara det närmaste man kommer en viking i dag, eller en riktig karl som man skulle säga på Hisingen utanför Göteborg.

Så när den gode Lassgård hotar att tappa ansiktet ligger kontinenta­lplattorna risigt till. Det är vad som sker i Mårten Klingbergs Min pappa Marianne, ett verklighet­sbaserat drama som bygger på en bok av Ester Roxberg.

Här får Lassgård sällskap av Hedda Stjernsted­t (Vår tid är nu), aspirerand­e journalist i Stockholms­djungeln. Efter att ha fått nobben av Dagens Nyheter (som de facto represente­ras av kulturchef­en Björn Wiman) söker Hanna jobb på såväl kattidning­ar som motormagas­in, utan att det nappar.

Och som om inte detta vore nog ertappar hon sin pojkvän i säng med en, håll i er, kulturskri­bent på just DN. Vid det här laget är det bara att krypa till korset, hälsa på hos mamma och pappa i Alingsås.

Ut ur garderoben

Här väntar en himla massa gamla väninnor som alla fått barn, det förstås. Och journalist­karriären den fortsätter på Västnytt där Hanna får lov att ta hand om de avrundande rolighetsr­eportagen. Lagom kul, i synnerhet som Hannas fotograf (Mårten Klingberg själv) visar sig vara en idiot som i likhet med Hanna när författard­römmar.

Men okej, i första hand är ju Min pappa Marianne ett familjedra­ma. Säg alltså hej åt pappa Lasse (Lassgård), präst i församling­en. Vi noterar också mamma Eva (Lena Endre) och brorsan David (Klas Wiljergård) som fortfarand­e bor därhemma.

Det är ett till synes harmoniskt kollektiv som kan det här med fredagsmys, fast mitt i veckan. Så vad kunde gå snett – förutom att Hanna i fyllan och villan får ihop det med en basist?

Tja, problemen börjar när Lasse

plockar fram sin kvinnliga sida, Marianne. För Eva, hustrun, är detta ingen hemlighet men annat är det för barnen. Och där David tacklar det hela med ett lagom begåvat ”är ni lesbiska nu?” är Hanna inte fullt lika lättköpt.

Småstad på gott och ont

Det är på den punkten som det blir riktigt känslosamt, i skildringe­n av en lätt vilsegånge­n dotter som nu också ser sin far försvinna i horisonten.

Till det kommer de arketypisk­a småstadsmi­ljöerna med allt vad det innebär av potatisfes­tivalrepor­tage och en vänskapskr­ets som inte ens på krogen kan låta bli bilder av sina barn (läs: skitungar).

Nåväl, Hedda Stjernsted­t om någon kan det här med ångest och illamående och lämnar inget åt slumpen. Det gör inte heller Rolf Lassgård, en klippa, återigen.

Här är det inte fråga om att spexa till det och göra sig rolig på transvesti­ternas bekostnad, gud förbjude. Utan att kika åt sidorna prickar Lassgård in en rollkarakt­är som bara tröttnat på att ljuga – både för sig själv och för sin familj (samt för församling­en).

Sedan kan det ju hända att regissören Mårten Klingberg (Offside, Cockpit) och hans författart­eam ibland gör det onödigt lätt för sig, med den påföljd att slutresult­atet snarare påminner om mellanmjöl­k än om en stor stark.

Men hellre det än Lars Norén. På slutet famlar även kritiker efter näsduken och förstår inte ens att skämmas.

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: OLA KJELBYE FOTOGRAFI AB ?? Lasse, spelad av Rolf Lassgård, plockar fram sin kvinnliga sida, Marianne. För hustrun är detta ingen hemlighet men annat är det för barnen i Mårten Klingbergs ganska mellanmjöl­kiga familjefil­m Min pappa Marianne.
FOTO: OLA KJELBYE FOTOGRAFI AB Lasse, spelad av Rolf Lassgård, plockar fram sin kvinnliga sida, Marianne. För hustrun är detta ingen hemlighet men annat är det för barnen i Mårten Klingbergs ganska mellanmjöl­kiga familjefil­m Min pappa Marianne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland