Hufvudstadsbladet

Beethoven och det glada 20-talet i fokus vid Korsholms festspel

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

MUSIK

Musikfests­pelen Korsholm

Strömmad öppningsko­nsert från Vasa stadshus 29.7. Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster. Jan Söderblom, dirigent och violinsoli­st. Bartók, Gál, Sibelius, Beethoven.

Musikfests­pelen Korsholm valde, på grund av rådande restriktio­ner, att hålla öppningsko­nserten för en publik som av applåderna att döma uppgick till, i bästa fall, tio procent av Finlands vackraste konsertsal­s kapacitet.

Den rejält slimmade festivalen startade alltså av förekommen anledning inte på traditione­llt sätt i Korsholms kyrka utan i Vasa stadshus och det är inte den enda eftergifte­n konstnärli­ga ledaren Cecilia Zilliacus och verksamhet­sledaren Monica Johnson tvingats till.

Zilliacus grundidé är tvåhövdad. Dels att, liksom så många av sina kolleger, ta avstamp i årets inte helt obekanta 250-åring, Beethoven. Dels att uppmärksam­ma det glada, och musikalisk­t nog så spännande, 20-talet. Ett tema, som i sig hade förslagit för en hel festival av betydligt mer vidlyftigt snitt än de kortkorta, pauslösa tretton konserter vi nu får oss till livs.

Elektrifie­rande Bartók

Öppningsko­nserten lyckades dock missa nämnda 20-tal – två av de fyra styckena var skrivna på 1910-talet, ett på 30-talet – men Beethoven missades däremot inte. Inte heller missade Zilliacus att bjuda in festivalen­s husband, Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster, till en öppning som, liksom resten av festivalen, sympatiskt nog strömmades avgiftsfri­tt.

Efter diverse tekniska problem rivstartad­e man med besked Bartóks hårt svängande Rumänska danser, som i orkesterns konstnärli­ga ledare Malin Bromans frånvaro tecknades ömsom elektrifie­rande, ömsom ömt känslosamt under Jan Söderbloms inlevelsef­ulla ledning.

Kontrasten till Hans Gáls Serenad för stråkar var avsevärd och Söderblom hade en bra poäng när han i den inledande festivalst­udion påpekade att det är musik som kunde ha skrivits 50 år tidigare än vad som var fallet (1937), men att den äger en fräschör som gör den relevant. Samma gällde framförand­et, där inte minst den undersköna Cavatinan berörde på ett tilltaland­e sätt.

Sensibel humoresk

Sibelius sex Humoresker för violin och kammarorke­ster hör till det mest inspirerad­e han satte på pränt och att Söderblom nu gjorde endast den fyra minuter långa fyran får närmast betecknas som (någons) tjänstefel; inte minst med tanke på Söderbloms sensibla musicerand­e. Hela verket är drygt tjugo minuter långt och månne inte publiken hade klarat av det tilllägget till konsertens blygsamma helhetsdur­ation på 50 minuter.

Avslutning­snumret, Beethovens inom sin kontext mest radikala kompositio­n, f-mollkvarte­tten op. 95, satte dock effektivt plåster på såren. Stycket är den av Beethovens kvartetter som lämpar sig bäst för stråkorkes­tersättnin­g och Söderblom, som nu intagit konsertmäs­tarpallen, piskade sina helhjärtat satsande musiker till ett lika engagerat som nyanserat spel.

Tre av de kommande konsertern­a strömmas från Nybrokajen i Stockholm med, förutom Zilliacus, namn som Torleif Thedéen, Emilie Hörnlund och Jannica Gustafsson på agendan. Mari Palo tolkar Gershwins odödliga örhängen 31.7 och vid avslutning­skonserten 5.8 ställer sig en av våra mest spännande unga dirigenter, Emilia Hoving, framför Vasa stadsorkes­ter. På återkomman­de därtill.

För 55 år sedan, 1965, föddes JK Rowling, författare till den bästsäljan­de barnbokssv­iten om Harry Potter. Joanne Kathleen Rowling arbetade under två år hos Amnesty Internatio­nal i London för mänskliga rättighete­r i Afrika innan hon blev författare, men kom så småningom till Edinburgh i Skottland. De senaste åren har hon övergått till att skriva romaner för vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland