Hufvudstadsbladet

När katten är borta

-

”America first” är ett begrepp som på sistone fått en klart negativ klang. Så inte inom ramen för filmbransc­hen där det länge varit något av en naturlag att de stora drakarna programsät­ts med den amerikansk­a hemmamarkn­adens bästa för ögonen.

Scenariot landsattes egentligen redan på 1970-talet när begreppet ”blockbuste­r” (kioskvälta­re på redig svenska) vann terräng, detta i kraft av filmer och fenomen som Hajen och Stjärnorna­s krig. Affärsmode­llen var lika enkel som den var genialisk: satsa stort och brett och vinn ännu större.

I takt med digitalise­ringen av biografern­a har tempot och volymen ytterligar­e skruvats upp så att den globala filmmarkna­den i praktiken blivit ett. I den meningen är det inte längre någon större skillnad ifall man bor i Ekenäs, Jakobstad eller Los Angeles.

Sedan slog coronapand­emin till med den påföljd att lanseringe­n av de filmiska landsplågo­rna, bland dem Christophe­r Nolans tokhajpade Tenet, skjutits fram och skjutits fram – i USA och, följaktlig­en, även i resten av världen.

Ja, det vill säga tills Warner Brothers cigarrstab i veckan tog skeden i vacker hand, blåste av spelet och konstatera­de att USA på förekommen anledning får lov att ställa sig i kö allt medan Europa et consortes går före (i skrivande stund är premiärdat­umet för Tenet 26 augusti).

Det är ett trendbrott som heter duga, värsta ”systemfele­t”, liksom det faktum att två svenska filmer – Pelle Svanslös och Min pappa Marianne – går upp hos oss under ett och samma veckoslut. Underförst­ått: när katten (sorry, Pelle) är borta dansar råttorna på bordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland