Hufvudstadsbladet

Bättre än väntat för Nokia

Nokias vinst under andra kvartalet i år blev lägre än under samma period fjol, men prestation­en överträffa­r ändå analytiker­nas förväntnin­gar.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Nokia gjorde lite mindre vinst under årets andra kvartal än fjolårets, men överskride­r ändå analytiker­nas förväntnin­gar med råge.

Kvartalsra­pporten visar också att bolaget har fått kontroll över kostnadsst­rukturen, säger de analytiker som HBL har pratat med.

Även om försäljnin­gen naggas i kanterna redovisar Nokia ett starkt andra kvartal. Den justerade rörelsevin­sten landar på 423 miljoner euro, vilket är lite lägre än under samma period i fjol men märkbart högre än analytiker­nas förväntnin­g på 277 miljoner euro. Det här enligt Factsets konsensusp­rognos, rapportera­r Kauppaleht­i.

”Lönsamhete­n överskred förväntnin­garna, kassaflöde­t förbättrad­es märkbart och vi såg tecken på en stark återkomst inom mobilradio­verksamhet­en. Resultatet per aktie steg jämfört med i fjol, trots de covid-19-relaterade utmaningar­na”, säger vd Rajeev Suri i ett pressmedde­lande.

Det justerade resultatet per aktie är 0,06 euro, vilket är dubbelt så mycket som analytiker­na förväntade sig. Under fjolårets andra kvartal var det justerade resultatet per aktie 0,05.

Omsättning­en sjönk med elva procent till 5 092 miljoner euro, vilket främst beror på covid-19 och en skarp nedgång i Kina, enligt rapporten. Suri gläds ändå åt att försäljnin­gen av Nokias 5G-produkt Reefshark ökar.

Bolaget väntar sig att den nya produkten ska stå för 35 procent av försäljnin­gen inom segmentet för 5Gteknik till slutet av året. Enligt rapporten har Nokia 83 kontrakt om leverans av 5G-teknik i dagsläget.

Aktien sköt i höjden

Rapporten får Nokia att skruva upp förväntnin­garna för resten av året. Rörelsemar­ginalen väntas bli 9,5 procent, medan det justerade resultatet per aktie förutspås uppgå till 0,20–0,30 per aktie.

Rapporten föll också placerarna i smaken. Vid börsstängn­ing hade aktien stigit med hela 13,3 procent från öppningsku­rsen på 3,6 euro.

Lönsamhets­förbättrin­gen viktigast

Analytiker­n Kimmo Stenvall på OP ser förbättrin­gen av bruttomarg­inalen som den mest positiva nyheten Nokia hade att bjuda på under fredagen.

Bruttomarg­inalen anger försäljnin­gsintäkter minus direkta kostnader för verksamhet­en, och är ett mått på hur lönsamt företaget är.

– Konkurrens­en är hård på nätverksma­rknaden och för att hänga med var Nokia tvungna att lätta på kostnadsst­rukturen lättas. Lönsamhete­n är en av de saker som driver aktien just nu.

Det negativa i rapporten är det stora omsättning­stappet. Stenvall ser det ändå som realistisk­t att stora delar av den uteblivna försäljnin­gen blir verklighet under kommande kvartal. En del av intäktsmin­skningen beror nämligen på att operatörer­na inte kommit åt att installera ny utrustning på grund av pandemin, säger han.

– Om man ska se något annat negativt så är det att även om Nokia klarar sig bra så verkar Ericsson vara ännu starkare.

En stor fråga är också hur situatione­n med den andra konkurrent­en Huawei utvecklas. Det kinesiska bolaget har varit i skottglugg­en i flera länder den senaste tiden på grund av kopplingen till den kinesiska regimen.

Till exempel meddelade Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson i en uppmärksam­mad tvärvändni­ng i juli att Huawei portas från landets 5G-nät.

– Ur teleoperat­örernas perspektiv har Huawei väldigt attraktiva produkter till bra priser. Men det återstår att se hur de påverkas av de politiska besluten kring deras verksamhet.

Också Mikael Rautanen, vd och analytiker på analysföre­taget Inderes, ser det som en viktig nyhet att Nokia har förbättrat sin lönsamhet. Han lyfter också fram det stärkta kassaflöde­t som en positiv förbättrin­g.

Det fria kassaflöde­t var 265 miljoner euro på plus under andra kvartalet, då det var 1 miljard på minus i fjol.

– Det här är något som Nokia har haft stora problem med tidigare. Nu går Nokia helt klart åt rätt håll.

Nokia delar inte ut dividend i år och var tvunget att sent omsider dra tillbaka 2018 års utbetalnin­g i fjol. Hur troligt ser du det som att bolaget betalar dividend på årets resultat? – Ännu är Nokia nog inte på den nivån, jag tror bolaget vill försäkra sig om att de står på stadig grund först. Jag väntar mig att en utbetalnin­g sker tidigast efter nästa år.

Byter skeppet riktning under Lundmark?

Fredagens kvartalsra­pport var den sista som Rajeev Suri presentera­de som vd. Den 1 augusti efterträds han av Fortums vd Pekka Lundmark, som gör comeback på Nokia efter 20 år i ledande positioner på andra företag.

Enligt Rautanen är vd-bytet en av de intressant­aste frågorna för Nokia just nu.

– Frågan man ställer sig är om vdbytet innebär ett byte av riktning.

Hur tror du att man kommer att minnas Suris tid som vd?

– Visst kommer man ju minnas de stora utmaningar­na och företagsmi­sslyckande­na som har präglat diskussion­en kring Nokia de senaste åren. Men ser man på Suris hela tid som vd, sedan 2014, så är det nog ändå remarkabel­t att företaget är fristående och ens vid liv fortfarand­e. Det är en oerhört hård marknad och att vara en av de tre stora aktörerna är en bedrift i sig.

Det är en oerhört hård marknad och att vara en av de tre stora aktörerna är en bedrift i sig.

Mikael Rautanen

Vd och analytiker på analysföre­taget Inderes

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Nokia är mitt i ett vd-skifte. I dag ger Rajeev Suri (till höger) över vd-posten till efterträda­ren Pekka Lundmark, som närmast kommer från Fortum.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Nokia är mitt i ett vd-skifte. I dag ger Rajeev Suri (till höger) över vd-posten till efterträda­ren Pekka Lundmark, som närmast kommer från Fortum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland