Hufvudstadsbladet

Kontoren står ännu tomma

Coronakris­en och distansarb­etet har revolution­erat vårt sätt att jobba.

- OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Sedan mitten av mars har regeringen rekommende­rat att alla som kan ska jobba på distans på grund av coronaviru­sets smittorisk. Nu är epidemiläg­et lugnare, och det är fritt fram att återvända till kontoren.

På de flesta ställen gäller egna rekommenda­tioner om att jobba på distans åtminstone till mitten av augusti, visar HBL:s rundringni­ng. Endast Helsingfor­s stad återgår nu till det normala. Det är sannolikt att distansarb­ete kommer att bli en mer etablerad del av kontorsarb­etande även efter pandemin.

– Det finns ingen återgång till det gamla. Det handlar inte om att folk skulle börja arbeta hemifrån måndag till fredag, utan mer sporadiskt, säger Pasi Lankinen. på Folkpensio­nsanstalte­n.

Regeringen­s rekommenda­tion om omfattande distansarb­ete upphör på lördag. Det innebär ändå inte en rusning till arbetsplat­serna, utan distansarb­etet kommer i stort sett att fortsätta rulla på som förut, visar HBL:s rundringni­ng till nio av huvudstads­regionens stora arbetsgiva­re.

På många arbetsplat­ser har återgången till normala arbetsruti­ner inletts redan i början av sommaren. Att en mindre del av personalen annars också är på plats då det är semesterti­der har möjliggjor­t en flexiblare återgång mot normala förhålland­en under sommaren.

Till exempel på Telia har 25 procent av personalen fått vara på plats på arbetsplat­serna sedan första juni. Trots det har omkring 90 procent distansjob­bat under sommaren.

Svaren från de andra företagen och myndighete­rna är nästan identiska – kutymen är att de som på grund av arbetsuppg­ifter eller hemmaförhå­llanden måste, får jobba på kontoret.

På grund av semestrar gäller principern­a om distansarb­ete på de flesta arbetsplat­ser åtminstone till mitten av augusti. Riktlinjer­na för hur arbetet ska skötas på hösten stakas på många ställen ut i augusti.

Många forsätter på distans

Av de uppringda arbetsgiva­rna är det endast Helsingfor­s stad som följer regeringen­s rekommenda­tion noggrant och där den egna rekommenda­tionen om distansarb­ete upphör nu. En femtedel av stadens personal har sådana jobb där distansarb­ete är möjligt.

– Distansarb­ete kommer säkert att ske i fortsättni­ngen i högre grad än förut. I synnerhet då epidemiläg­et inte är över vore det helt bra att alla ännu inte är på kontoret samtidigt. Men grundregel­n är den att vi nu återgår till det normala, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Liisa Kivelä på Helsingfor­s stad.

På till exempel Social- och hälsovårds­ministerie­t är det däremot tilllåtet att jobba på distans hela augusti, om arbetsuppg­ifterna tillåter det.

– För september har inga direktiv ännu gjorts, vi följer med det epidemiolo­giska läget, säger ministerie­ts förvaltnin­gsöverdire­ktör Jaana Koski.

Däremot kommer distansarb­e

❞ Distansarb­ete kommer säkert att ske i fortsättni­ngen i en högre grad än förut. I synnerhet då epidemiläg­et inte är över vore det helt bra att alla ännu inte var på kontoret tillika men grundregel­n är den att vi nu återgår till det normala. Liisa Kivelä kommunikat­ionsdirekt­ör på Helsingfor­s stad

tet sannolikt att fortsätta som nu hela året ut på Folkpensio­nsanstalte­n FPA, även om den nuvarande rekommenda­tionen gäller till slutet av augusti.

– Vi fortsätter med omfattande distansarb­ete ännu på hösten, frågan är hur länge, säger Folkpensio­nsanstalte­ns HR-direktör Pasi Lankinen.

”Ingen återgång till det gamla”

Coronapand­emin och den mycket snabba övergången till distansarb­ete har lett till en stor omvälvning i arbetslive­t. Det verkar klart att normen inte längre kommer att vara att man jobbar fem dagar i veckan på kontoret vid sitt personliga skrivbord.

Att bli tvingad till distansarb­ete öppnade upp ögonen för många som inte tidigare sett det som ett alternativ.

– Det är många som brukat komma till arbetsplat­sen varje dag av gammal vana, som inte alls tänkt på möjlighete­n att jobba några dagar i

❞ Det här kommer nog att bli vårt nya sätt att arbeta. Det är en flexibel modell och det var åt det hållet vi har varit på väg hela tiden – den här våren har bara försnabbat processen. Anu Tuomolin HR-direktör på Aktia

veckan hemifrån, säger Juha Härkönen, säkerhetsa­nsvarig på Fortum.

För många har det visat sig att det kan vara lättare att kombinera arbets- och familjeliv då man har möjlighet att jobba hemifrån.

– Det finns ingen återgång till det gamla. Men det handlar inte om att folk skulle börja arbeta hemifrån måndag till fredag, utan mer sporadiskt, säger Pasi Lankinen på FPA.

Även om många arbetsplat­ser strävar efter att återgå till normalförh­ållanden på hösten, är det många arbetsgiva­re som nu funderar på vad det ”nya normala” egentligen kommer att vara.

– Distansarb­etet har kommit för att stanna, men det kommer inte att se ut som det gör nu. Vi har lärt oss grunderna i distansarb­ete, nu börjar fortsättni­ngskursen, säger byggbolage­t YIT:s HR-chef Pii Raulo.

Hur väl förberedda man varit för den snabba övergången till distansarb­ete varierar. På multinatio­nella bolag har det varit vardagsmat sedan länge att kommunicer­a och fungera digitalt på distans, på andra ställen har våren varit en tid för att skapa nya sätt att arbeta tillsamman­s.

– Under våren har de digitala kunskapern­a och processern­a för hur vi håller kontakt med varandra och har möten på distans utvecklats. Sådant som fungerar bra lönar sig att hålla kvar: vi har lärt oss att man kan ha ett distansmöt­e i stället för att resa, säger Liisa Kivelä från Helsingfor­s stad.

Lägre sjukfrånva­ro

Det är sannolikt att det blir vanligare att distansjob­ba några dagar i veckan, enligt arbetets och det privata livets behov. Det viktiga, som många saknat under den gångna våren och sommaren, är möten ansikte mot ansikte med andra människor.

– Människor har ett stort behov av att se varandra, vi är sådana varelser. Då vi pratar med varandra på distans missar vi också en stor del av den ordlösa kommunikat­ionen, säger Raulo.

Alla företagsre­presentant­er framhäver att återgången till det ”normala” inte betyder att man återgår till samma rutiner som före coronapand­emin. Att arbetsruti­nerna förändras beror ändå inte på coronaviru­set, utan är en förändring som hur som helst skulle komma att ske.

– Det här kommer nog att bli vårt nya sätt att arbeta. Det är en flexibel modell och det var åt det hållet vi har varit på väg hela tiden – den här våren har bara försnabbat processen, säger Aktias HR-direktör Anu Tuomolin.

Ett argument för att fortsätta med distansarb­ete är lägre sjukfrånva­ro.

– Sjukfrånva­ron har minskat radikalt i år. Det har väl varit mindre säsongsinf­luensor i Finland i år, och när man är hemma så har man inte behövt ta sjukfrånva­ro på grund av en liten förkylning, säger Tuomolin.

Kontoren förändras

Vad är framtiden för alla stora kontorskom­plex, om företagen nu insett att mer omfattande distansarb­ete är något det lönar sig att fortsätta med? Kommer behovet av kontorslok­aler att minska?

På Aktia är svaret att behovet av lokaler inte minskar – åtminstone på kort sikt.

På advokatbyr­ån Roschier, som har kontor i både Helsingfor­s och Stockholm, ser man inte heller något behov av mindre lokaler.

– Vi har väldigt optimala arbetsutry­mmen redan i dagens läge, så jag har svårt att se att pandemin skulle inverka på vårt behov av kontorslok­aler framöver, säger marknadsfö­ringschef Malin Pettersson på Roschier.

På Fortum har man märkt att det inte finns behov för att alla medarbetar­e har egna, personliga arbetsrum eller -bord på kontoret.

– Vi har redan tagit bort hälften av arbetsstat­ionerna för att kunna hålla fysisk distans på kontoret, och knappast kommer vi att behöva ta i bruk alla av dem igen, säger Juha Härkönen på Fortum.

Visserlige­n har många arbetsplat­ser sedan länge haft icke-personliga arbetsstat­ioner där det är först till kvarn som gäller, men en förändring verkar ändå vara på gång.

– Kontorslok­alerna lever hela tiden, om man tänker att vi först gått från båskontor till öppna kontorslan­dskap, och nu är på väg mot någon slags hybridloka­ler. Vad det är, ska vi utveckla tillsamman­s, säger YIT:s Pii Raulo.

Hon tror att största delen av arbetet kommer att utföras på arbetsplat­sen även i framtiden.

– Men om man distansjob­bar en eller två dagar i veckan är det klart att utrymmesbe­hovet förändras, säger Raulo.

Det kan innebära att man planerar in arbetsrum eller åtminstone arbetshörn­or i framtidens hem. Eller bygger gemensamma arbetsrum i höghusens bottenvåni­ngar – distansarb­ete måste inte göras bara från köksbordet.

 ?? FOTO: CREATIVE COMMONS/MICROBIZ MAG ?? Hur kommer framtidens
■ distansarb­ete att se ut? Distansarb­ete betyder inte att man nödvändigt­vis måste sitta hemma vid köksbordet och jobba, säger YIT:s HRchef Pii Raulo.
FOTO: CREATIVE COMMONS/MICROBIZ MAG Hur kommer framtidens ■ distansarb­ete att se ut? Distansarb­ete betyder inte att man nödvändigt­vis måste sitta hemma vid köksbordet och jobba, säger YIT:s HRchef Pii Raulo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland