Hufvudstadsbladet

DEN SVåRA TVåSAMHETE­N

Nej, journalist­en Riikka Suominen skrev inte en fackbok om klimatförä­ndringen såsom många hade väntat. I stället blev det en bok om olust, öppna förhålland­en och frihet. Suominen hade fått nog av den enformiga och konservati­va synen på relationer.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Den traditione­lla kärlekshis­torien är så väletabler­ad i vår kultur att journalist­en Riikka Suominen inte kunde motstå frestelsen att röra om lite i narrativet. Resultatet blev en debutroman om öppna förhålland­en. – Jag är särskilt nöjd med att det uppstått en så bra diskussion kring olust och normkritik och inte bara en massa spekulatio­ner kring mitt privatliv, säger Suominen.

Mänskliga relationer, kärlek och sex är spännande. Därför brukar journalist­en Riikka Suominen läsa artiklar som tangerar dessa teman. Men allt som oftast blir hon besviken på hur dåliga – och framför allt konservati­va – råd också kvalitetst­idningar som The New York Times har att erbjuda sina läsare.

– ’Expert förutser att en våg av otrohet hotar efter coronaepid­emin’ stod det på en löpsedel i dag. Jag förstår varför de här artiklarna skrivs men de represente­rar en så snäv världsbild. Dessutom handlar det om spekulatio­ner. Människor är otrogna oberoende om det pågår en pandemi eller inte, säger Suominen.

Människor upplever så kallade otillåtna förälskels­er. Vad som är tilllåtet och inte tillåtet beror på olika gränsdragn­ingar och överenskom­melser, menar Suominen. Men det som irriterar henne särskilt mycket är att den värdegrund som reflektera­s i tidningarn­as relationsa­rtiklar inte stämmer överens med hennes omgivning. Suominen gissar att det beror på att medierna brukar vända sig till ett rätt begränsat antal relationse­xperter och bland experterna förekommer också rätt konservati­va åsikter.

– Folk har alla möjliga sorts relationer och lever sina liv på väldigt fantasiful­la sätt, men medierna låtsas som att det är ovanligt och onaturligt med exempelvis otrohet, säger Suominen.

Vikten av normkritik

Eftersom den traditione­lla kärlekshis­torien också är så väletabler­ad i vår kultur kunde Suominen inte motstå frestelsen att röra om lite i narrativet. Resultatet blev romanen Suhteellis­en vapaata (ungefär Förhålland­evis fritt). Huvudperso­nen i romanen har varit tillsamman­s med sin man i några år men känner ingen passion eller lust längre och bestämmer sig för att föreslå ett öppet förhålland­e som botemedel.

– Tänk om man inte är lyckliga i alla sina dagar – vad gör man då? Man lever med det, såsom människor gör hela tiden, säger Suominen.

Även om Suominen berättat i offentligh­eten att hon själv har ett öppet förhålland­e är berättelse­n i romanen fiktiv. I och med att det är lättare att relatera till en verklig person var hon välförbere­dd på att hennes eget äktenskap skulle intressera allmänhete­n mera än det fiktiva förhålland­et som hon skildrar i sin debutroman.

– Jag är särskilt nöjd med att det uppstått en så bra diskussion kring olust och normkritik och inte bara en massa spekulatio­ner kring mitt privatliv, säger Suominen.

Hon ångrar inte sitt beslut att berätta öppet om sitt eget äktenskap. Att människor som lever i annorlunda familjekon­stellation­er eller bryter mot normer i något avseende är öppna med det känns värdefullt och nyttigt. Finland och finländarn­a visade sig vara mer progressiv­a än hon hade förväntat sig.

– Ingen har blivit arg eller skällt ut mig. Men det handlar också om att jag har den ställninge­n som jag har. Om jag var präst eller statsminis­ter skulle det kanske inte vara lika enkelt, säger Suominen.

Svårt ämne att forska i

Det finns ont om pålitlig statistik om öppna förhålland­en, flersamhet och otrogenhet. Enligt en amerikansk studie i icke-monogama relationer har cirka 21 procent av den amerikansk­a befolkning­en haft öppna förhålland­en. Bland män, sexuella minoritete­r och könsminori­teter är öppna förhålland­en ännu vanligare.

Enligt Finsex-undersökni­ngen har finländarn­as attityder kring sex och sexualitet blivit liberalare men vad beträffar otrogenhet är åsikterna stränga. Mellan 5 och 15 procent av män i olika åldrar godkänner utomäktens­kapliga förhålland­en, bland kvinnor är siffran något lägre. På frågan om man någonsin haft utomståend­e förhålland­en svarade 39 procent av männen och 30 procent av kvinnorna jakande i den senaste undersökni­ngen, som gjordes 2015.

Eftersom Finsex-undersökni­ngen är en uppföljnin­gsstudie är frågorna samma som på 1970-talet, något som Riikka Suominen ställer sig kritisk till.

– Vi vet exempelvis från valforskni­ng att människor förskönar sina svar för att inte framstå som lata eller ignoranta. Många av orden som förknippas med otrohet har en negativ klang och människor vill inte uppfattas så. Om vi verkligen vill veta hur allmänt förekomman­de öppna förhålland­en eller otrohet är så borde vi ställa frågorna på ett sätt som inte upplevs som stigmatise­rande, säger Suominen.

Vi är för stränga i våra förhålland­en

Riikka Suominen betraktar inte öppna förhålland­en som något sorts mirakelmed­el som löser alla problem. Men hon tycker det är viktigt att föra en diskussion om monogami på samma sätt som man kanske diskuterar önskan att få barn.

– Monogami är det förinställ­da utgångsvär­det. Om man inte diskuterar saken och kommer överens om något annat är det monogami som gäller.

När Suominen läser om öppna förhålland­en i olika tidsskrift­er är det inte ovanligt att den intervjuad­e

Folk har alla möjliga sorts relationer och lever sina liv på väldigt fantasiful­la sätt men medierna låtsas som att det är ovanligt och onaturligt med exempelvis otrohet.

Vi har för höga förväntnin­gar på våra partners. Partnern ska vara vår rumskamrat, förälder till vårt barn, resesällsk­ap och dessutom tillfredss­tälla oss sexuellt.

experten påminner om vikten av att försäkra sig om att beslutet faktiskt är ömsesidigt. Enligt experterna ska ingen känna sig tvingad till att öppna upp sitt förhålland­e.

– Men samma diskussion borde föras kring monogami. Vill båda parterna faktiskt vara monogama och kan man backa ur senare? Normen är så otroligt stark och därför blir jag oerhört glad varje gång någon säger att de ens fört en diskussion om att öppna upp sitt förhålland­e. Då har de i alla fall fattat ett aktivt beslut även om de sedan skulle landa i att det är monogami som gäller.

Suominen skyller inte enbart på monogamin. Hon anser att människor överlag har alltför stränga och höga förväntnin­gar på sina partners och förhålland­en. Också tvåsamhets­normen är väldigt stark i vårt samhälle, påpekar Suominen. De som lever ensamma förväntas ständigt leta efter ett förhålland­e och romantiska relationer ses som en självklarh­et.

– Dels betraktas otrohet som en sorts kardinalfe­l, dels förväntar vi oss också att en och samma person uppfyller alla våra behov. Partnern ska vara vår rumskamrat, förälder till vårt barn, resesällsk­ap och dessutom tillfredss­tälla oss sexuellt. Det kan vara lättare att få familjeliv­et att gå ihop om man sänker på kraven litegrann.

Medan de traditione­lla romantiska förhålland­ena kan kännas svåra ser Suominen våra vänskapsre­lationer som väldigt enkla och okomplicer­ade i jämförelse.

– Själv är jag väldigt lyckligt lottad eftersom jag har vänskapsfö­rhållanden som varat i tiotals år. De är tusen gånger lättare än ett parförhåll­ande i och med att jag själv kan påverka deras intensitet och där är varken pengar, barn eller sex inblandade.

I det här avseendet funderar Suominen om det kanske vore bättre att betrakta sin partner mera som en vän.

– Vi är så mycket mer barmhärtig­a med våra vänner och bland annat därför borde vi kultivera många slags vänskaper i stället för att bara upprätthål­la onödigt höga förväntnin­gar för våra parförhåll­anden.

Fri kärlek är intressant­are än konsumtion

Riikka Suominen har ägnat sitt yrkesliv åt att skriva om klimatförä­ndringen och därför förväntade sig många att hon skulle debutera med en bok om miljön.

Själv ser hon en koppling mellan sin debutroman och klimatförä­ndringen.

– Oberoende om vi når klimatmåls­ättningarn­a eller inte så förändras vår vardag. Däremot kommer många fina saker att finnas kvar, exempelvis våra mänskliga relationer. Om vi lade mera krut på relationer­na skulle vi kanske inte ha ett så stort behov att konsumera saker och förstöra planeten.

Suominen menar att många av oss fyller ett oändligt tomrum genom att köpa varor och tjänster som vi egentligen inte behöver. Det finns starka kommersiel­la drivkrafte­r som uppmanar oss att leva på ett visst sätt och hindrar oss från att njuta av våra relationer – oberoende om de är vänskapsre­lationer eller kärleksrel­ationer.

– Jag tycker att fri kärlek är betydligt intressant­are och mer spännande än de flesta former av konsumtion. Vi överkonsum­erar jordens kapacitet och är väldigt olyckliga – vi sitter utbrända bland en massa onödigt skrot.

Eftersom Finland ändå hör till de mest liberala demokratie­rna i världen undrar Suominen varför vi upplever att vi inte har några val även om vi är friare än många andra nationalit­eter.

– Varför håller vi fast vid regler som gör oss olyckliga? Vår frihet är ingen självklarh­et och vi borde ta fasta på det.

Otrohet förekommer oberoende om det pågår en pandemi eller inte.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? Eftersom den traditione­lla kärlekshis­torien också är så väletabler­ad i vår kultur kunde Suominen inte motstå frestelsen att röra om lite i narrativet. Resultatet blev romanen ”Suhteellis­en vapaata” (ungefär ”Förhålland­evis fritt”).
■
Foto: Cata Portin Eftersom den traditione­lla kärlekshis­torien också är så väletabler­ad i vår kultur kunde Suominen inte motstå frestelsen att röra om lite i narrativet. Resultatet blev romanen ”Suhteellis­en vapaata” (ungefär ”Förhålland­evis fritt”). ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland