Hufvudstadsbladet

Läkare: Vi skiljer inte på folk och folk

Semesterfi­rarna flockas till små orter och den egna hälsostati­onen är ofta långt borta. Om inte personer med symtom av covid-19 får testas genast kan det få svåra följder, varnar läkare.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Nu under semestersä­songen befinner sig många på sommarstug­an. På olika håll i landet har det rapportera­ts om fall där personer hänvisats till sina hemkommune­r för vård, bland annat Yle och Vasabladet har skrivit om sådana fall.

I Pargas tredubblas antalet människor på orten under sommaren. Överläkare KennethWil­son vid Pargas hälsostati­on ser det som en självklarh­et att testa alla.

– Vi skiljer inte på folk och folk. Vi testar alla som behöver testas.

Eftersom det handlar om brådskande vård går räkningen till hemkommune­n. Det är viktigt för en liten ort som Pargas som annars kanske inte skulle ha råd att testa alla turister.

Det är en del av strategin att inte skicka i väg folk om de har symtom. Sjuka ska inte resa, säger Wilson.

I Pargas har det testats flitigt, också sommargäst­er. Skolstarte­n som väntas sätta fart på smittsprid­ning är ett orosmoln, men kapacitete­n att reagera har funnits sedan mars. Nu efterlyser han förnuft – det kan bli en tung höst om folk inte har vett att sköta sig.

– Vi får improviser­a, en vecka i taget, och se hur vi prioritera­r.

Wilson har inte hört om några enskilda fall där personer skickats till hemorten för att testas, men han säger att det måste vara fråga om ett tankefel.

– Det är någon som inte tänkt efter. Någon som inte förstått hur otroligt viktigt det är att vi lyckas stoppa smittkedjo­rna.

Att inte testa direkt kan ha allvarliga risker, säger också Elina Kärnä, infektions­överläkare på Seinäjoki centralsju­khus.

– Det är riskabelt om folk börjar resa och smitta andra. Det är bäst att åtgärda situatione­n med detsamma oberoende av ort.

Förutom smittsprid­ningen ser hon det som problemati­skt att personer i vissa fall helt kan låta bli att uppsöka vård om de inte får testas direkt. I Seinäjoki är testningen alltid gratis och såväl stugfolk som personer som kommer från utlandet testas.

Elina Kärnä hoppas att en liknande praxis tillämpas också på andra orter.

Hon har ändå förståelse för att situatione­n kan vara knepigare på små orter med mindre laboratori­ekapacitet och många sommarstug­or.

– Det är viktigt att vi har nationella, gemensamma riktlinjer för var och hur man får testa sig och att folk lyder dem. Det måste gå snabbt och enkelt.

Res inte om du känner dig sjuk

Vid Institutet för hälsa och välfärd säger Niina Ikonen, sakkunnig på enheten för mikrobiolo­gisk expertis, att coronatest ska göras så snabbt och så enkelt som möjligt oberoende av ort.

– Jag har inte hört om att någon skulle ha blivit nekad coronatest­ning för att personen inte varit från orten.

God beredskap på Kimitoön

På hälsostati­onen i Kimito, en annan populär ort bland semesterfi­rare, har man under hela sommaren varit flitig med att testa sommargäst­er och andra personer som inte bor på orten. Det säger ledande läkare Sami Salminen.

Salminen vill inte kommentera enskilda fall, men säger att det varit fråga om ett undantagsf­all om någon nekats testning i Kimito.

I sådana fall där klientens hemkommun ligger nära har man ibland hänvisat till den egna hälsostati­onen, ofta för både test och vidare undersökni­ngar. Hur man går till väga avgörs alltid efter en intervju per telefon. Beredskape­n är god i Kimito, säger Salminen.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Man ska inte resa om man känner sig sjuk, betonar bland annat Kenneth Wilson, överläkare vid Pargas hälsostati­on.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Man ska inte resa om man känner sig sjuk, betonar bland annat Kenneth Wilson, överläkare vid Pargas hälsostati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland